SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaşına uygun ve kurallı televizyon izlemeyen çocuklar, olaylar arasında ilişki kuramayabilir

Bazı araştırmalar, yaşına uygun ve kurallı bir şekilde televizyon izlemenin çocuklarda öykü şeması geliştirmeye katkıda bulunduğunu ve bu sayede olaylar arasında ilişki kurma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olduğunu göstermiştir.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2024 09:37
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2024 09:37
Kaynak: Özkan GÜNGÖRMEZ
Yaşına uygun ve kurallı televizyon izlemeyen çocuklar, olaylar arasında ilişki kuramayabilir

Öykü şeması, çocukların hikayeleri ve olayları nasıl anladıklarını ve organize ettiklerini gösteren bir zihinsel yapıdır.

Araştırma Bulguları:

*Yapılan bir araştırma, yaşına uygun televizyon izleyen 3-5 yaş arası çocukların, izlemedikleri çocuklara göre hikayeleri daha iyi anladıklarını ve olaylar arasında daha iyi bağlantı kurabildiklerini bulmuştur. 

*Yapılan başka bir araştırma, çok fazla televizyon izleyen çocukların, hikaye anlatma ve olayları sıralama becerilerinde daha zayıf olduğunu bulmuştur. 

*Problem Çözme Becerileri: Bazı araştırmalar, yaşına uygun ve kurallı bir şekilde televizyon izleyen çocukların, izlemedikleri çocuklara göre daha iyi problem çözme becerilerine sahip olduğunu da göstermiştir.

Nedensellik Sorunu:

Bu bulgular, televizyon izlemenin ve öykü şeması gelişimi arasındaki ilişkinin yönünü kesin olarak belirleyememektedir. Televizyon izleme, öykü şeması gelişmesini etkileyen tek faktör olmayabilir. Örneğin, ebeveynlerin çocuklarıyla ne kadar etkileşime girdiği ve onlarla ne kadar kitap okuduğu da öykü şeması gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

--Uygun İçerik Seçimi: Çocukların yaşına ve gelişim düzeyine uygun içerikler seçilmelidir.

--İzleme Süresi: Çocukların televizyon karşısında çok fazla zaman geçirmemeleri önemlidir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), 18 aydan küçük çocukların ekran süresinin sınırlandırılmasını ve 2 yaşından büyük çocukların günde en fazla 1 saat kaliteli içerik izlemesini önermektedir. 

--Ebeveyn Katılımı: Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte televizyon izlemeleri ve izledikleri hakkında konuşmaları önemlidir. Bu sayede çocuklar, gördükleri şeyleri daha iyi anlayabilir ve yorumlayabilirler.

(Özkan Güngörmez)

Kaynak: Özkan GÜNGÖRMEZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.