SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz sıcağında soğuk duş almak kalp sağlığını bozabilir

Yaz aylarının bunaltıcı sıcakları, serinlemek isteyen birçok kişinin soğuk duş almayı tercih etmesine neden oluyor. Ancak uzmanlar, ani soğuk su temasının özellikle kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. 

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2024 12:22
Kaynak: Sercan USLUBAŞ
https://sehirmedya.com/
Yaz sıcağında soğuk duş almak kalp sağlığını bozabilir

Soğuk suyun vücut üzerindeki etkileri aniden gerçekleşir ve bu durum vücutta çeşitli fizyolojik tepkimelere yol açar. Soğuk suyla temas eden cilt, damarların aniden daralmasına (vazokonstriksiyon) neden olur. Bu durum, kan basıncında ani bir artışa ve kalp atış hızının hızlanmasına sebep olabilir. Kalp bu durumda daha fazla çalışmak zorunda kalır ve özellikle kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, soğuk duşun kardiyovasküler sistem üzerindeki ani ve güçlü etkilerini gözler önüne sermiştir. Örneğin, 2018 yılında yayınlanan bir çalışmada, soğuk suyun ani kardiyak stres yaratabileceği ve bu durumun kalp krizi riskini artırabileceği belirtilmiştir. Araştırmacılar, özellikle yaz aylarında soğuk duş almanın, kalp ritminde ani değişikliklere neden olabileceğini ve bu durumun bazı bireylerde ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurgulamaktadır.

Uzman, tarafından yapılan açıklamada; "Soğuk duş almak, sağlıklı bireyler için bile ani bir stres faktörüdür. Ancak kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerde bu durum daha da tehlikeli olabilir. Kalp hastalarının, vücutlarının ani sıcaklık değişimlerine nasıl tepki vereceğini önceden bilmesi çok zordur ve bu nedenle soğuk duştan kaçınmaları tavsiye edilir." ifadeleri yer aldı.

(Sercan Uslubaş)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.