SON DAKİKA
Hava Durumu

Parmaklarda karıncalanmayı dikkate almalı

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2022 21:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2022 21:44

Uyuşukluk genelde ağrıdan daha hafif bir durum olarak algılanır ve ne yazık ki bu da büyük bir hatadır. Bazı mesleklerde özellikle el bileklerine fazla yüklenilmesi sonucunda başlayan ve bazı zamanlar fizik tedaviyle değil de ameliyatla çözülmesi gereken boyutlara varan karıncalanma hissini dikkate almak zorundayız. 
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Çetik geç kalınmadığı takdirde karpal tünel sendromunun ameliyata ihtiyaç duyulmadan tedavi edilebildiğini anlatıyor. Bu nedenle 1. 2. ve 3 parmaklarda karıncalanma hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir ortopedi uzmanına başvurmak gerekiyor. Erken dönemde ilaç ve fizik tedaviyle hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor, hatta tam iyileşme sağlanabiliyor. Bence uzun saatler masa başında çalışmak zorunda kalanlar için böylesi bir tedavi sürecini yönetmek önemlidir. 


Karpal tünel sendromunun nasıl oluştuğuna dair medikal bilgilere de göz atalım: Median sinirinin görevi; başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın tamamı ile yüzük parmağının ½ dış yarısının hissetmesini sağlamak. Ayrıca parmakların birtakım ince hareketleri yapmaları ile kasların çalışmasında da rol alıyor. Median sinir, el bileğinin iç kısmında, parmakları hareket ettiren tendonlar ile beraber karpal tünel denen dar bir alan içinden geçiyor. Bu sinirin karpal tünel içinde bir şekilde uzun süreli basınca maruz kalması karpal tünel sendromuna neden oluyor.


Karpal tünel sendromunun belirtileri genellikle yavaş gelişiyor ve zamanla ilerleyerek ciddi sıkıntılara yol açıyor: “Başlangıç döneminde ilk bulgular çoğunlukla elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmağın tamamında ve 4. parmağın yarısında karıncalanma hissi oluyor. Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabiliyor ve belirtiler hasta elini salladığında ya da bileğini hareket ettirdiğinde azalıyor. Çok ilerlemiş durumlarda ise başparmak tabanının çevresindeki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük sorunu başlıyor.”


Bu sıkıntıyı yaşamaktan korunmak mümkün, bazı temel bilgilere dikkat etmek ve uzman görüşlerini önemsemek gerekli: “Karpal tünel sendromu kadınlarda ve 40-60 yaş arasında daha sık görülüyor. Ancak çoğunlukla belirgin bir sebep bulunamıyor. Karpal tünel boşluğunda median sinirini sıkıştıran ya da tahriş olmasına yol açan hemen her etken bu sendroma yol açabiliyor. El bileğinin çok sık kullanılması en sık görülen nedenini oluşturuyor. Sendrom ayrıca median sinirine hasar verebilen veya baskı yapabilen diyabet, romatoid artrit, hipotiroidi, obezite ve gut gibi çeşitli hastalıkların etkisiyle de oluşabiliyor. Hamilelik döneminde vücutta ödem artışı karpal tünel içinde basınç artışına, bu tablo da geçici olarak karpal tünel sendromu belirtilerinin oluşmasına yol açabiliyor.”


Ne yazık ki tüm belirtileri ve başlangıçta sorunu çözmek için uzmanların dile getirdiği önerileri dikkate almayanlar için ameliyat kaçınılmaz oluyor: “Karpal tünel sendromunun başlangıç döneminde, el bileği hareketlerinin ateller ile kısıtlanması ve antiinflamatuar ilaçların yanı sıra ultrason ile elektriksel sinir uyarısı gibi fizik tedavi yöntemleri semptomları hafifletebiliyor. Steroid enjeksiyonları da sinir çevresindeki şişlikleri azaltarak semptomların gerilemesine yardımcı olabiliyor.” 
En başında bu sıkıntıyı yaşamamak için de dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var; Klavye ve mouse kullanırken bileklerinizi uzun süre bükülü tutmamaya özen gösterin. Mouse tutarken bileğinizi uzun süre basıya yol açacak şekilde masanın kenarında tutmayın. Uzun süreli mouse kullanımı gerektiren işlerde bilek destekli mouse pedler veya joystick şeklinde tasarlanmış mouseları tercih edin. Ellerinizi ve dirseğinizi yoracak şekilde ağır yük kaldırmaktan kaçının. Ellerinizle çok sık yük taşımayın. Uzun süre hareketsiz kalmak da sinirleri sıkıştırabildiği için sık sık hareket edin. Düzenli spor yaparak eklem, kas ve bağlarınızın güçlü kalmasını sağlayın. Diyabet ve tiroit hastalıklarınız varsa mutlaka kontrol altında tutun.


Çetik’in açıklamaları hem yaşam konforunun iyileştirilmesi hem de uzun yıllar sağlıklı ve ameliyatsız bir şekilde ellerimizi kullanmamız için kıymet taşıyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.