SON DAKİKA
Hava Durumu

Pide ve insaf!

Yazının Giriş Tarihi: 21.03.2023 22:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2023 22:42

Bursa’da 380 gram pidenin fiyatı 12 lira 50 kuruş olarak açıklandı. 480 gram olan pide ise 15.75 liraya satılacak. BESAŞ 450 gr Ramazan pidesinin fiyatını 8 lira 50 kuruş olarak açıkladı  


Bu rakamlar oldukça yüksek rakamlar. Bu Ramazan bir çok sofraya pide gelmeyecek gibi. Ne yazık ki bizim ülkemizde Ramazan özellikle gıda sektörü için fırsatçılık dönemleri. 


Oysa bereketli toprakların üzerinde yaşayan bir milletin bu bereketi özellikle böyle zamanlarda paylaşması gerekiyor. 


Bugün marketlere gidin anlamsız ve akıl dışı fiyat artılarını göreceksiniz. Oysa gıda ve özellikle temel gıda her insanın hakkıdır ve ona kolay ulaşma imkanı her insan için sağlanmak durumunda. 
Kimse kusura bakmasın belirlenen pide fiyatları gerçekten de fahiş. Milletin ekmeğine bile göz dikildiğinin net göstergesi. Bursa’da 200 gram  ekmeğin 5 liraya satılması da tam bir fırsatçılık.  Maliyetler ortada. Maliyetle satış fiyatları arasında uçurum var. 


2 lira civarına mal edilen ekmeğin 5 liraya satılması kadar zalimce bir şey olamaz. Bu et süt ve bakliyatla sebze ve meyve içinde geçerli. Madde mananın önüne geçmiş, mal mülk ve para vicdanları esir etmişse, yapılacak tek şey akşamüstü sokaklarda çocuk görürseniz ve bir pide fazla alacak paranız varsa o pideyi alıp o çocuğa verin. 


Kıssa…


Bir zengin ölümüne yakın, oğullarına:
Evlatlarım ben Münker ve Nekir'in hesap sormasından çok korkuyorum, bin altın bile olsa mutlaka bir adam bulun bana kabirde ilk gün arkadaşlık yapsın... diye tekrar tekrar vasiyet ediyor. Emr-i Hakk, vaki olup zengin adam vefat edince oğulları babalarının vasiyetini yerine getirmek için böyle bir kişi aramaya başlıyorlar. Buna kimse yanaşmıyor.

Nihayet bir hamal:
- Ne olacak sanki, fakir bir adamım, zaten ölümden beter bir sıkıntı ve yoksulluk içinde yaşıyorum. diyerek bin altına bu teklifi kabul eder. Cenaze yerleştirildikten sonra ona da bir yer ayırır bir de mezardan dışarı çıkarılan boru ile yeteri kadar bir hava deliği bırakırlar. Hamal endişe ile beklerken sonra karanlık ve sıkıntıya alışır vakit epey ilerleyince de iyice durum normale döner ve uykuya dalar. Rüyasında yine cenaze ile beraber kabirdedir. Soru melekleri gelmiştir. Melekler bakar ki, bir mezarda iki kişi vardır.

Biri ölmüş, fakat birisi diri.


Melekler önce hangisinden başlayalım diye tereddüt ederler. Sonra
- "Nasıl olsa cenaze bizim, bakalım şunun durumu nasıl, bir yoklayalım." derler.
Adama: -Senin işin ne diye sorarlar.
- Hamallık der.
"Peki, ilk hamallığa başlarken kullandığın ipi nereden buldun?" derler.


Adam bir türlü cevabını veremez. Çünkü helal bir yolla kendisine geçmemiştir. Sorgulama saatlerce sürer. Nihayet adam gürültü ile uyanır. Çünkü öbür gün sabah olmuştur.


Zengin cenazenin oğulları artık mezarı açmaktadırlar. Hamal mezardan çıktığı gibi süratle kaçmaya başlar, öbürleri de "Nereye gidiyorsun al şu altınları" diye arkasından bağırırlar.

Adam:
- Onlar lazım değil; ben daha sırtıma sardığım yükün ipinin hesabım veremedim, diyerek kaçmasına devam eder...
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.