SON DAKİKA
Hava Durumu

Romatolojiye en sık başvuru nedeni; eklem ağrısı

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2022 21:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2022 21:01

Halk dili ile romatizma olarak bilinen hastalık, eklemler ve kaslar ile bunları birleştiren bağlarda yaşanan ağrılardır aslında. Bu ağrılar bazen şişlik ve şekil bozukluğuna neden olabiliyor. Romatizmal hastalıklar, iltihabî olanlar ile olmayanlar olarak sınıflandırılabilir. İltihabî olmayan romatizmal hastalıklar, halk arasında kireçlenme olarak bilinen ve en sık karşılaşılan romatizmal hastalıklardır. Bunlar genellikle eklem hastalıkları, sırt, kol, boyun ve bacak yumuşak dokularında ağrı ile birlikte devam eden yumuşak doku romatizmaları olarak bilinir. Ayrıca bel boyun fıtığı, bel kayması, omurga darlığı diğer iltihaplı olmayan romatizmal hastalıklardır.

Konu ile ilgili, Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, romatizmal hastalıkların vücudun sadece bir bölümünü değil; pek çok farklı organı etkileyebilen sistemik hastalıklar olduğunu anlatarak şunları söyledi: “Romatizmal hastalıklar bu nedenle farklı organlar ile ilgili şikayetlerle ilk işaretlerini verebilir. Örneğin; ağızda yara, gözde kızarıklık ve ağrı, parmaklarda morarma, vücutta döküntü gibi" dedi. Romatolojinin kas- iskelet sistemi ve kan damarlarını etkileyen iltihabi romatizmal hastalıkların tanı ve tedavileri ile ilgilendiğini ifade eden Dr. Ertaş “Romatizmal hastalıkların çoğu kronik (süreğen) hastalıklar olup belirli aralıklarla takip edilmeleri gerekir. Amaç erken tanı ve erken tedavi ile hastalıkların ilerlemesini geciktirmek hatta hastalığı önlemektir. Bu sayede oluşabilecek sakatlıkların önüne geçmek, sosyal hayat, okul/ iş hayatı ile ilgili kısıtlamaları azaltmak mümkündür” diye konuştu. Dr. Ertaş, romatoloji hekimine başvurmayı gerektiren başlıca belirtileri “tekrarlayan ateş, eklem ağrısı ve şişliği, ağızda aft, bel ağrısı ve ağız kuruluğu” olarak sıraladı ve “Bu belirtileri gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına görünmelisiniz. Birlikte karın ağrısı, eklem ağrısı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerin olması ve ağrı geçince ateşin düşmesi ailevi Akdeniz ateşi (FMF) hastalığı için tanı konulmasını sağlar. Ateşin önemli olduğu bir diğer hastalık ise erişkin Still hastalığıdır. Genellikle döküntü ile birlikte günün aynı saatlerinde yükselen ateş gözlenir İltihaplı omurga romatizması olan Ankilozan spondilit’in tanısı ne yazık ki gecikmekte ve hareket kısıtlılıklarına yol açmaktadır. Bu nedenle 6 haftadan uzun süren ve istirahatle artan bel ağrısında mutlaka romatoloji hekimine başvurulması gereklidir. Burada oldukça önemli olan bir grup sedef (psöriazis) hastalarıdır. Sedef hastalarında istirahatle bel ağrısı, eklem şişliği, parmakta morarma ya da topuk ağrısı varlığında sedef romatizması açısından romatolojik muayene yapılmalıdır.”

Romatologlar, hastalığa bağlı ağrıları yönetmek, iltihabı azaltmak ve hastanın yaşam kalitesini artırmak amacıyla tendon ve eklemlere yönelik girişimsel metotlar uygulayabilir. Ayrıca fizik tedaviden ve ilaçlardan da faydalanılmakta. Sizde belirtilerden şüpheleniyorsanız mutlaka uzmana başvurun. Sağlıklı günler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.