SON DAKİKA
Hava Durumu

'Zenginlik ne kadarına sahip olduğunuz değil, ne kadarını verebildiğinizle ilgilidir'

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2015 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2015 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Zenginlik ne kadarına sahip olduğunuz değil, ne kadarını verebildiğinizle ilgilidir'
canan güleçSöyleşi: Canan GÜLEÇ

 

 

 

 

Herkes bir tuğla koydu, Ankara’da Avrupa’nın en donanımlı kanser araştırma ve tedavi merkezi, içerisindeki okulu ve oteliyle bir yaşam kompleksi olarak yükseldi. LÖSEV’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Pediatrik Hematolog & Onkolog Dr. Üstün Ezer ile hastaların tedavi sürecini, ailelerinin hayata tutunma savaşını ve gönüllülerin tuğlalarıyla örülen sağlam duvarların hikayesini konuştuk.

 

Öncelikle sizi biraz tanıyalım, LÖSEV kurucusu ve doktor kimliğiniz ötesinde kimsiniz? Nasıl bir yaşamınız var?

İlk, Orta, Lise öğrenimlerini Ankara’da tamamladım.1981 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Anadolu’da geçirdiğim mecburi doktorluk hizmeti ve askerlik görevinden sonra en büyük idealim olan çocuk hastalıkları uzmanlığı için Gazi Tıp Fakültesi pediatri kliniğinde ihtisasa başladım. 1990 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldum. Bununla yetinmeyerek Çocuk kan hastalıkları (Pediatrik Hematoloji) dalında yine Gazi Tıp Fakültesinde ikinci bir ihtisas yaparak Pediatrik Hematolog unvanını aldım.

1998 yılında bir grup arkadaşım ile birlikte 10 metrekarelik bir odada, 35 lösemili çocuk için Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV’i) kurduk. O tarihten beri kurucu Başkan ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevimi yürütmekteyim. Çok sayıda proje yönetimi ile ulusal ve uluslararası yayınlarım bulunmaktadır. Evli ve ikiz kız babasıyım. Ve halen LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekteyim. Çocukluğumdan beri hep bir şeyler ile uğraşır, nasıl faydalı olurum diye düşünür ve hep bir çaba içerisinde olurdum. Tıp Fakültesi’nde okurken de aynı ilkeler doğrultusunda ilerlerdim ve lösemili çocukların ve ailelerinin yaşadıklarını, sıkıntılarını da gördüm. Türkiye’de önemli bir açık olan pediatrik hematoloji alanında ihtisas yaptım. Türkiye’de çok fazla çocuk kan hastalıkları uzmanı yoktu, hala da yok. Ben, başından beri bireysel değil, toplumsal çözümleri savunarak tüm lösemili çocuklar için çabaladım ve çabalıyorum.

Lösemi bir kanser türü mü yoksa tüm kanserleri kapsayan bir ad mı? İnsanlar bu ayırımı biliyor mu?

Lösemi bir kan hastalığıdır. Kanımızın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki ana (kök) hücrelerin bozulması sonucu kötü huylu hücrelerin çoğalması ile ortaya çıkar. Kalıtsal ya da bulaşıcı değildir. Her yaşta görülebilir ancak en çok 1-5 yaş arası çocuklarda rastlanır. Her yıl 2000 civarında yavrumuz bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu sayı ne yazık ki her geçen gün artmaktadır.

LÖSEMİ 10 YILDA 2 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ

Kanser giderek artan bir hastalık mı yoksa geçmiş yıllara oranla daha erken ve kesin tanı konulduğu için mi bu kadar sık adını duyar olduk?

Ülkemizde Son 10 yılda 2 kat artan lösemi çok ciddi bir toplumsal sorun haline dönüştü. Türkiye’de LÖSEV’e kayıtlı 17 Bin lösemili ve kanserli ailemiz var. Tüm Kanser vakalarında olduğu gibi lösemide de büyük bir artış yaşanıyor  “Bu yıllarda ki yeni vaka sayısının 2020′lerde, yılda 3 bine ulaşması bekleniyor. Bildiğiniz gibi, löseminin tedavisi 3 yıl sürüyor ve yaklaşık maliyeti 250.000 TL civarında. Hastalarımızın yaklaşık %90’ının gelir seviyesi asgari ücret ve altında. %10’unun ise hiçbir sosyal güvencesi ve mesleği yok. Biz, hastalarımıza ve ihtiyaç sahibi ailelerine hastalıkla baş ettikleri uzun ve maddi manevi ağır süreçte her türlü desteği sağlıyoruz. Bu destekler, maddi desteklerden çok önemli sosyal desteklere kadar uzanıyor. Örneğin, 2000 senesinde kurulan hastanemiz LÖSANTE’de lösemili çocukların ücretsiz tedavilerini karşılıyoruz.

LÖSEV’in kuruluş hikâyesini ve vardığınız noktayı paylaşır mısınız? Bunca yıllar boyunca lösemili hastalar ve ailelerinin hayatında neler değişti?

Lösemili çocukları tedavi amacıyla devletin bir çocuk hastanesine yatırdığımız ilk günlerdi. Hastane yönetiminden çocukların odaları için küçük bir televizyon talebine aldığımız olumsuz yanıt sonrasında o hastanede çalışan doktorlar, hemşireler ve personel, aramızda para toplayarak küçük bir televizyon aldık. İnsanların yaşadıkları ekonomik sıkıntılar yüzünden ölümle karşı karşıya kaldıklarını gördüğümüz anda bir grup arkadaşımız ve lösemili çocuklarımızın aileleri ile LÖSEV’i kurmaya karar verdik. İlk zamanlarda bir çocuğumuzun yol parasını ya da okul ihtiyacını karşılamak bizler için büyük sorundu. Ancak günler geçtikçe büyüdük, güçlendik; projeler geliştirdik, hedeflerimizi büyüttük. En son yapabileceğimiz en zor işi ilk sırada başardık. Henüz 1 yıllık vakıf iken ve kira paramız yokken ülkemizin ilk ve tek LÖSANTE Lösemili Çocuklar Hastanesini açtık. Tam 16 yıldır ilacından yoğun bakımına, kan bağışından pijamasına kadar her şeyin bedava olduğu yataklı bir hastane hizmeti veriyoruz.

LÖSEV’in Ankara dışında şubesi olan 4 kentten biri de Bursa… Burada şube açmaya nasıl karar verdiniz? Bursa şubesinde çocuklar ve aileleri için neler yapılıyor?

Bursa hastanelerin yoğun olduğu ve hasta göçü alan şehirlerimizden bir tanesidir. Biz ofisimizi açmadan önce de Bursa’da LÖSEV’e kayıtlı 150 hastamıza maddi-manevi desteklerimizi iletiyorduk. Çocuklar ve aileler için moral motivasyon sağlayıcı bir çok etkinliğimiz İstanbul şubemiz tarafından Bursa’da düzenleniyordu. Bursa’da ki ailelerimiz, gönüllülerimiz de “burada bir şubemiz olsun, yanımızda olun” diye dileklerini iletiyorlardı. Tüm bu hususları göz önüne alarak 2011 yılında şubemizi açtık ve çalışmalarımıza başladık.

Merkezimiz ve tüm diğer şubelerimizle eş zamanlı tüm ulusal projeler Bursa Şubemizde de uygulanmaktadır. Hasta kayıt sayılarımız 500’ü buldu ve her geçen gün yeni hasta kaydı alıyoruz.

HASTA AİLELERİNİN %90’I ASGARİ ÜCRET VE ALTINDA KAZANIYOR

Bursa tekstil, otomotiv ve turizmle kazanan bir kent ve ekonomimizin büyüklüğüyle övünüyoruz. Siz vakfınıza gelen bağışlara baktığınız zaman, Bursalı firmaların desteğini ne düzeyde görüyorsunuz?

Ülkemizin her noktasından olduğu gibi Bursa’da da duyarlı gönüllü, bağışçı ve kurumlarımız var. Yerel yönetimlerin desteklerinden, diğer sivil toplum kuruluşlarının hassasiyetine dek Bursa yardımlaşma konusunda çok hassas bir şehrimiz. Çok pahalı bir hastalıkla savaşıyoruz ve kayıtlı 17.000 ailemizin % 90 ı asgari ücret ve altında kazanan aileler, % 10 ununda hiçbir mesleği ve geliri yok. Sizce bu şartlar da bir çocuğun ya da bir kanser hastasının yıllarca süren bu zorlu ve çok pahalı tedaviyi başarı ile atlatma şansı nedir? İşte bu sebeplerle bir sanayi şehri olan Bursa’mızdan iş adamı ve sanayicilerimizden ülkemizin sağlıklı geleceği için daha da çok destek olmalarını bekliyoruz.

“Bir tuğla da sen koy” dediniz ve içerisinde oteli ve okulu da olan dev bir sağlık tesisi yükselmeye başladı. Projeyi okurlarımızla paylaşır mısınız?

Çalışmalarımız hızla devam ediyor 2015 içerisinde bahar aylarında açmayı hedefliyoruz. Onkoloji kentimiz hem tanı amaçlı hem de tedavi amaçlı, çok branşlı bir merkez olacağından hastalarımız her alandaki kontrolleri için hastanemize gelecek ve yaşanan geç teşhis gibi durumlardan korunmuş olacaklar. Bu hastane insanlığın ve insanların yaşatılacağı %100 tedavi başarısını hedeflemiş bir hastane olacak. Kanserin erken tanı ve tedavisinde; özellikle moleküler genetikteki büyük gelişmeler ve kişiye özel tedaviler ile uygulamalarla tam iyileşme hedeflenecektir. Lösemi ve kanser hastalarımız için çocuk – erişkin, zengin ve fakir ayrımı yapmadan, hiçbir kısıtlama olmadan, tıbbın tüm olanaklarını kullanarak, tamamen parasız ve herkese eşit olarak sunulması insanlık görevimizdir.

“Zaten Lösante vardı, bu hastanenin farkı ne olacak ki?” diyenlerle karşılaşmışsınızdır belki de…

Az evvel de paylaştığımız gibi 2000 yılında açtığımız 18 yataklı LÖSANTE bizim göz bebeğimiz ve tedavide ki % 90 başarı oranları ile Onkoloji Kenti Hastanemizin de en önemli referansıdır. Yüzlerce yavrumuz bu hastanede, tamamen ücretsiz tam sağlığına kavuşmuştur. Yeni hastanemiz yatak kapasitesi olarak çok daha büyük kapasitede, yetişkinlere de hizmet verecek, sadece çocuk lösemisi değil genel olarak çocuk ve yetişkinler için bir onkoloji hastanesi ve diğer branşlarda da hizmetler verecektir.

 

Yapılan bu hastaneden insanlar nasıl hizmet alacaklar?

İnsanlar bu hastaneden her türlü sağlık hizmetine ulaşabilecekler. Tüm kanser türleri için tedavi hizmetleri sunulacak. İhtiyaç sahibi lösemi ve kanser hastaları ise tamamen ücretsiz olarak hak ettikleri hizmeti alacaklar. Biz lösemide sağladığımız başarıyı burada da arzu ediyoruz ve %100 başarıyı hedefliyoruz. Sadece tedavi değil pijaması, oyuncağı, evinin buzdolabı, hatta eti bile parasız olacak.

Hastanenin birimleri arasında kök hücre bankası da bulunuyor. Tedavilerde kök hücrenin nasıl bir yaşam umudu olduğunu anlatır mısınız?

Kök hücreler farklı dokulara dönüşebilme yeteneği yüksek ana hücrelerdir. Kök hücreler naklin hemen ardından kemik iliğine yönelerek yeni kan hücrelerini üretmeye ve bağışıklık sistemini yeniden yapılandırmaya başlar. Nakil süreci ise çok hassas bir süreçtir, konusunda uzman kemik iliği nakli ekibi yanı sıra son derece steril ortam ve olağanüstü yoğun bakımla ve hastanın ihtiyaç duyması halinde hazır bulunan tüm branşlar sayesinde tedavi süreci başarı ile tamamlanmış olur. Biz Onkoloji Hastanemizde son teknolojilerle donatılmış bir Kök hücre bankası oluşturacağız.

ASLA DUYGU SÖMÜRÜSÜ YAPMIYORUZ, YAPTIRMIYORUZ

Onkoloji kenti olarak da tanımlanan bu proje farklı sektörlere istihdam imkanları da sağlayacak, projeyi bu açıdan da değerlendirir misiniz?

Bu proje ile yaklaşık 1000 kişi istihdam edilecektir. Bu çok önemli bir çalışan sayısıdır. Devletimize de büyük katkı sağlayacağız. Bilgi işlem departmanlarından, otel hizmetlerine; öğretmenden bahçıvana dek hemen hemen her departmandan işe kabuller olacaktır, başvurular ve kabullerimiz de başlamıştır.

Bağışlarla ayakta duran bir kurumsunuz. Sizin kampanyalarınıza baktığımız zaman; hasta çocuklar, perişan aileler görmüyoruz. LÖSEV adeta bir okul tanıtımı formatında çalışıyor. Bu özellikle tercih ettiğiniz bir duruş mudur?

Biz asla duygu sömürüsü yapmıyoruz ve yaptırmıyoruz. Löseminin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurguluyoruz. LÖSEV 17 yıldır ülkemizde kanser konusunda hastalara ve onların ailelerine maddi desteklerin yanı sıra sosyal destekler sunmak, çözümler üretmektedir. Kayıtlı hasta ve çocuklarımıza, onların ailelerine ihtiyaç duydukları her konuda eğitimler vererek, kanser kuşağında olan ülkemizde toplumu kanser ve korunma yolları konusunda bilgilendirmekte, kanserojenlere karşı toplumsal korunma yolları için ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunmaktayız. %87’si asgari ücretli veya altında gelire sahip ailelerin çocukları için tüm halkımızın bağışlarını bekliyoruz.

Vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Bizler LÖSEV olarak 17 yıldır ülkemizde lösemi ve kanser hastalıklarında “parasızlık yüzünden tek bir çocuğumuz bile kaybedilmesin” diyerek kanser denen canavarla savaşımıza devam ediyoruz. Türkiye’nin her bölgesinde binlerce yavrumuza ve ihtiyaç sahibi ailemize hiçbir ayırım yapmadan, yıllardır derman olmaya, onları hayata tutundurmaya çalışıyoruz. Bu mücadele en büyük destekçimiz halkımız, kurumlarımız, sanayicimiz ve iş adamlarımızdır. Şimdi çok önemli kısmını tamamladığımız onkoloji kentimizi açmamıza çok az bir süre kala sanayici ve iş adamlarımızın destekleri çok büyük önem taşımaktadır. Bu noktada isimlerini yaşatacakları hastanemize bağışları da binlerce hayat kurtaracaktır.

LÖSEV’e gönüllü olmak ve bağış yapmak isteyen okurlarımız sizlere nasıl ulaşabilir?

Vakfımızın Ankara, Bursa, İstanbul ve Antalya’da şubeleri bulunmaktadır. Bu illere giderek çalışmalarımız hakkında bilgi alabilir, gönüllü olabilir ve kan bağışı ve trombosit konusunda vakfımız aracılığı ile desteklerinizi iletebilirsiniz. Gönüllü olmak için yine resmi internet sitemizden www.losev.org.tr kaydınızı. Bu sayede tüm duyurularımız, yardım çağrılarımız ve e- bültenlerimiz size güncel olarak iletilecektir. Bağışta bulunmak için; tüm ulusal bankalarımızın herhangi bir şubesinden LÖSEV hesabı diyerek tek bir kuruş havale masrafı ödemeden 1 TL dahi bağış yapabilirsiniz, 3406 ya boş bir mesaj atabilirsiniz, www.losev.org.tr den tüm bağış yolları hakkında bilgi alabilirsiniz. İlgi ve hassasiyetinizden ötürü BURSA ŞEHİR Gazetesine ve okuyucularına tüm çocuklarımızın sevgi ve selamlarını sunuyoruz…

 

7 lösev (6)

LÖSEV ONKOLOJİ HASTANESİNİN ÖZELLİKLERİ

Bu yapının tamamı Türk Halkının ve kurumlarının tuğlaları ve bağışları ile inşa edildi,
000 m2 kapalı alanda hizmet verecek hastane, toplam 14 kattan oluşuyor, içerisinde tamamı tek kişilik refakatçili odalar, yoğun bakım servisleri
Hastaneye ait bir otel ve bir okul mevcut,
Yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacak aynı anda 3500 hastaya hizmete verecek,
Avrupa’nın en modern ve donanımlı Onkoloji Kenti olma özelliğine sahip,
Tamamı hepafiltre sensörlu Kemik İliği Nakli Merkezi ve servisi
Kanser araştırma laboratuvarları, Kök Hücre Laboratuvarları ve kök hücre bankası hizmet verecek,
Dünya standartlarının üzerinde ameliyathaneleri,
Helikopter pisti ile
Sadece Çocuklara değil, yetişkinlere de hizmet verecek bir hastane,
Lösemi ve onkoloji Poliklinikleri,
Koroner- Kalp Damar ve Beyin Cerrahisi, yeni doğan, göz, diş gibi tüm branşları yer alacak
Nöroloji, Onkoloji ve Yeni doğan kliniklerine özgü yoğun bakım,
Hobi evleri, eğitim üniteleri, sosyal alanlar, şov ve tiyatro salonları, yüzme havuzu
1500 m2 alanda yüksek donanımlı acil servis ile üst düzeyde sağlık hizmetleri verecektir.

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.