SON DAKİKA
Hava Durumu

Ruhsal bozukluklar, cilt hastalıklarına sebep olabilir!

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2023 22:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2023 22:14

Deri, vücudun dış yüzeyini tamamen kaplayan vücudun en büyük organdır. Dış ortamla sürekli olarak temas halinde bulunan deri; alerjenler, fiziksel etkenler, iklim koşulları, mikrobiyal ajanlar ve daha birçok çevresel faktör ile etkileşim içerisindedir. Bu durum deriyi birçok hastalığa yatkın hale getirir. Cilt hastalıklarının bir kısmı da psikolojik olabiliyor.


Konu ile ilgili, ruhsal bozuklukların bedensel hastalıklara dönüşmesinin sık görüldüğü söyleyen Psikiyatri Uzmanı Doktor Behiye Büyükgöncü, şu bilgileri verdi: “Psikodermatoloji, psikiyatri ve dermatoloji bölümleri arasında ilişki ve etkilerine dayalı ortak bir çalışma alanıdır. Deri, anne karnından itibaren insan kişiliğinin gelişiminde ve insanlar arası ilişkide en önemli iletişim ve etkileşim aracıdır. Rahatlıkla görülebilen ve dokunulabilen bir organ olarak psikiyatride özel bir yeri vardır. Psikiyatrik hastalıkların kaynağı olan beyin ile deri arasında anne karnındaki gelişim süreçlerine dayalı güçlü bir bağ bulunmaktadır. Bu nedenledir ki; cilt hastalıkları ve psikiyatrik bozukluklar sıklıkla birbirleriyle yakından ilişkilidir. Cilt lezyonu ile hastaneye başvuran hastalara psikiyatri görüşünün istenmesi hastaların birçoğunu oldukça şaşırtmaktadır. Ancak ruhsal sıkıntıların bedensel belirtilere dönüşmesi ve bedensel hastalıklar olarak ifade edilmesi oldukça sık görülen bir durumdur. Özellikle duygularını ve tepkilerini sözel olarak ifade etmekte güçlük çeken bireylerde psikolojik gerilim gözle görülür, deri lezyonları olarak karşımıza çıkabilmektedir. Stres, anksiyete, depresyon ve obsesyonlar gibi birçok ruhsal bozukluk cilt hastalıklarının başlaması veya var olan belirtilerin şiddetlenmesine neden olabilir. Bunun yanında; cilt hastalıklarında ortaya çıkan şekil bozukluğu hastaların sosyal ilişkisini etkileyerek psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Lezyonlar nedeniyle çevreden gelen negatif yorumlarla kaygıları artan hastalarda sosyal izolasyon görülebilmekte ve cilt hastalığı insanların yaşam biçimini değiştirebilmektedir. Bu da var olan cilt hastalıklarını şiddetlendirmekte ve kısır döngü oluşturmaktadır. Ruhsal sıkıntılarla birlikteliği en sık görülen cilt hastalıklarını Atopik dermotit (Egzema), Ürtiker (Kurdeşen), Alopesi Areata (Saç Kıran) olarak sayabiliriz. Sedef hastalığı yine psikiyatri polikliniğinde en sıkça gördüğümüz hastalıklardandır. Saç kopartma, tırnak koparma, tırnak yeme, saç yeme ve deri yolma gibi durumlarda benzer mekanizmalarla stresten kaçış yolları olarak karşımıza çıkabilmektedir. Tüm bu konular dikkate alındığında bu hastalıkların tedavisinde dermatoloji ve psikiyatrinin birlikte çalışması tedavi başarısı açısından oldukça önemlidir.”


Cilt hastalıkları genellikle ciddi sonuçlar vermedikçe es geçilen hastalıklardır. Yaygın olarak görülen yetişkinliklerde cilt hastalıklarının bazıları kızarıklık, bazıları kaşıntı, bazıları yanma veya farklı şekillerde belirti verir. Sizde de bu belirtilerden bazıları var ise mutlaka uzmana başvurun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.