SON DAKİKA
Hava Durumu

Bayramda bu besinleri tüketirken dikkat!             

Beslenme uzmanları bazı besinlerin sindirim sorunlarına yol açtığını ve bayramlarda bu gıdaların hepsinin birlikte tüketilmesinin sağlı

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2018 19:31
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2018 20:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bayramda bu besinleri tüketirken dikkat!             
Beslenme uzmanları bazı besinlerin sindirim sorunlarına yol açtığını ve bayramlarda bu gıdaların hepsinin birlikte tüketilmesinin sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Ergün, “Bu gibi durumlarda reflüden hazımsızlığa kadar birçok sindirim şikâyeti açığa çıkabilir.” dedi.
Enise DİKMEN

Geleneklerimizde yeri çok önemli olan zengin bayram sofralarının keyifsiz yanını da sonrasında artan hazımsızlık, reflü gibi şikayetler oluşturuyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Ergün, özellikle sindirim sorunları olanlarda bu şikâyetlerin artabileceğini belirterek, Kurban Bayramı’nda tüketirken dikkat edilmesi gereken yiyecekleri sıraladı. “Bayramların vazgeçilmezi olan kahve ve çikolata reflüyü tetikleyerek sindirimi zorlaştıran gıdaların başında geliyor. Bu besinlerin barındırdıkları bazı maddeler yemek borusundaki alt ucu gevşettiği için reflü şikâyetlerinin artmasına neden oluyor. Dolayısıyla bayram boyunca özellikle reflüye eğilimi olan kişilerin bu ürünleri tüketirken dikkat etmesi gerekiyor.” şeklinde başladığı sözlerine şöyle devam etti; “Sütün içinde bulunan laktoz midede şişkinlik ve gaza neden olduğu için sindirimi zor olan besinler arasında yer alıyor. Özellikle laktoz hassasiyeti olanların süt ve sütlü tatlılardan uzak durması, bunun yerine yoğurt, peynir ve laktozsuz süt ile kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir.” Kırmızı acı biberin, hem reflüyü tetiklediği, hem de hemoroitlerin artmasına neden olduğu için tüketilirken dikkat edilmesi gereken besinler arasında yer aldığını ifade eden Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Ergün, “Küçük çapta hemoroidi olan bir kişide dahi, çok acılı yemekler hemoroidin büyümesine, hatta kanamaya neden olabiliyor. Bu nedenle zengin bayram sofralarındaki yemekleri hazırlarken kırmızı acı biberden uzak durmak ve kurban etlerini mümkün olduğunca az baharatlı hazırlamaya özen göstermek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
GAZLI İÇECEKLER SİNDİRİMİ ZORLAŞTIRIYOR
Sindirimi rahatlatacağı düşüncesiyle özellikle sıcak yaz günlerinde sofralarda yerini alan gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Meltem Ergün, “Bu ürünler hem doğal değil, hem de sanılanın aksine sindirimi rahatlatmıyor, aksine bünyemizde gaz oluşumunu artırıyor. Özellikle yemekle birlikte içildiğinde şişkinlikle beraber reflünün de artmasına neden oluyor. Sadece şekerli içecekler değil soda tüketirken de dikkatli olmak gerekiyor. Tansiyonu olan kişilerin, içeriğindeki tuzdan dolayı soda tüketmemesi gerekiyor.” tavsiyelerinde bulundu. İçerisindeki selülozdan dolayı sindirimi en zor besinler arasında yer alan lahana ve yaprak tüketiminin de sınırlı olmasını öneren Uzman Doç. Dr. Meltem Ergün, baklagillerin de masum olmadığını söyleyerek “Baklagiller, etten sonra en fazla demir içeren yiyecekler arasında yer alıyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle gelişim çağında baklagillerin tüketilmesini öneriyor. Ancak sindirim sistemi yavaş çalışan kişiler bu yiyecekleri zor sindirebildiği için, tüketirken dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle akşam yemeklerinde tercih edilmemesi de yarar sağlıyor.” dedi. Kızartma tüketiminin de ölçülü olması gerektiğini ifade eden Ergün, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Yaz aylarının vazgeçilmezi olan kızartmalar bayram sofralarında da başköşede yerini alıyor. Ancak besinler kızartıldığında hem sindirimi zorlaşıyor, hem de bir takım kimyasal maddelerin açığa çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle besinleri kızartmak yerine, fırında ya da haşlayarak pişirmeyi tercih etmek gerekiyor.
Daha kolay sindirmek için…
Porsiyonlarını küçültün, sık sık ve az az yiyin.

Gaz yapan ve sindirimi zorlaştıran ürünleri tercih etmeyin.

Sakız çiğnemeyin.

Gazlı içeceklerden uzak durun.

Yemek yerken mümkün olduğunca az konuşun.

Çayı ince belli bardakta içmeyin.

İçeceklerini tüketirken pipet kullanmayın.

Yemeklerden sonra hareket edin.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.