SON DAKİKA
Hava Durumu

Kulaklık denerken sağlığınızdan olmayın!

ENİSE DİKMEN Başka birinin diş fırçasını kullanır mısınız? Tabi ki hijyenik açıdan bu

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2019 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2019 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kulaklık denerken sağlığınızdan olmayın!
ENİSE DİKMEN

Başka birinin diş fırçasını kullanır mısınız? Tabi ki hijyenik açıdan bunu yapmazsınız. Oysa aynı risk, kulaklık için de geçerlidir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Akın Zengin, ortak kullanılan kulaklıklarla ilgili uyarılarda bulundu.
Özellikle gençler teknoloji marketlerde kendini kaybeder. Cep telefonları, bilgisayarları ve kulaklıkları mikrop bulaşma olasılığını hiç düşünmeden denerler… Peki ya teknoloji marketlerinden satın alacakları kulaklıkları denerken ya da sevdikleri bir şarkıcının yeni çıkan albümünü denerken sağlıklarını ne kadar büyük tehlikeye attıklarının farkındalar mı? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Akın Zengin, ortak kullanılan kulaklıklarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

EVCİL HAYVAN BESLEYENLERDE RİSK FAZLA
Kedi ve köpeklerde çok fazla bulunan akarlar, insanlar için zararlı ve alerjik canlılardır. Evinde kedi veya köpek besleyen bir kişinin kulak kirlerinde yaygın olarak akar bulunur. Eğer siz o kişiyle aynı kulaklığı kullanırsanız, bu gözle görülmeyen canlılar kolaylıkla sizin de kulaklarınıza bulaşır. Üstelik bu kulaklığı, kulak kanalında farkında olmadan hamamböceği yumurtalarıyla yaşayan bir kişiyle paylaşırsanız, onun kulağındaki bu yumurtalar da size rahatlıkla bulaşabilir… Hiç kulak ağrısı çektiniz mi? Eğer çektiyseniz, şüphesiz ‘yüzücü kulağı hastalığının’ ne kadar şiddetli bir ağrıya yol açtığını biliyorsunuzdur… Kulak kanalında mantar olan insanların yaklaşık yüzde 10'u, yüzücü kulağı hastalığına sahiptir. Bu nedenle kulağında mantar bulunan birisiyle kesinlikle kulaklığınızı paylaşmamanız gerekir. Aksi halde bu mantarlar da adeta grip gibi kolaylıkla size de bulaşabilir. Ayrıca gripli bir kişinin kulaklığını kullanırsanız, hastalanıp yatağa düşmeniz kaçınılmazdır. Bu nedenle kullandığınız kulaklıkları sık sık temizleyin ve mümkünse üzerinde tek kullanımlık kılıflar olanları tercih edin.

YANAKTA ŞİŞME VARSA DİKKAT!
Genellikle çocuklarda görülen kabakulak da, virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalıktır. Ağız, boğaz ve burundan mukus ve tükürük yoluyla bulaşır. Virüslü bir kişi, öksürerek ve hapşırarak hastalığını havadan diğer insanlara bulaştırabilir. Bunun yanı sıra, virüslü kişinin ellerini yıkamadan kullandığı ortak nesnelerden de geçebilir. Kabakulak virüsü, tükürük bezleri şişmeye başlamadan önce ve şiştikten yaklaşık 5 gün sonrasına kadar vücutta yayılmaya devam eder. Virüs taşıyan kişilerde semptomlar hemen görülmeyebilir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.