SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurban Bayramı'nda Et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramı’nda uygunsuz şartlarda kesilmiş kurbanlıkların bulantı, kusma ve ishal ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonlarına daveti

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2018 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2018 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kurban Bayramı'nda Et tüketimine dikkat!
Kurban Bayramı’nda uygunsuz şartlarda kesilmiş kurbanlıkların bulantı, kusma ve ishal ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söyleyen Acıbadem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, “Sindirimi zor olan etin dinlendirilmeden, uygun koşullarda tüketilmemesi de hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi sindirim sistemi şikayetlerine neden oluyor.” dedi.
Etin uygun şartlarda saklanması gerektiğini belirten Acıbadem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, “Eti tüketeceğiniz miktarlarda porsiyonlara bölün ve derin dondurucuda saklayın, tezgahta çözdürmeyin, sıcak yaz günlerinde tezgahta çözdürülen et mikroorganizmaların hemen çoğalmasına yol açacağından buzdolabı ya da mikrodalga fırında çözdürün.” ifadelerini kullandı. Mikrodalgada çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı,  sözlerine şöyle devam etti; “Kurbanlık hayvanın kesildikten sonra ölüm katılığı durumunun ortadan kalkması için en az 24 saat dinlendirildikten sonra pişirilmesi gerekir. Bekletilmeden hazırlanan et daha sert olur ve sindirimi zordur. Etler yavaş ve kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmeli, iç yağ ve kuyruk yağı eklenmemelidir.”
KAVURMA VE MANGAL KEYFİNİZ ZEHİR OLMASIN!
Çiğ ve az pişmiş etlerin hayvanlarda mevcut olan bazı parazitlerin sindirim kanalına girerek çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, şöyle devam etti; “Kavurma ve mangal keyfi sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz Kurban Bayramı’nın geleneksel lezzetlerinden. Kavurmayı kahvaltıda ve akşam geç saatlerde tüketmemeli. Mangalda et yakılmadan pişirilmeli. Mangal ateşinde yanmış et mide, pankreas ve kalın bağırsak kanseri için risk oluşturabilir.”
GAZLI İÇECEKLER VE ALKOLDEN KAÇININ
Et yemeklerinin yanında gazlı içecek ve alkol tüketilmemesini öneren Doç. Dr. Suna Yapalı, “Etin yanında tüketilen gazlı içecekler ve şeker içeriği yüksek meyve suları reflüyü tetikleyebilir, kan şekerini yükseltir, ayrıca hazımsızlık ve şişkinliği arttırabilir. Bu nedenle serinlemek için su ve ayran tüketin. Özellikle mangal sofralarında etin yanında tüketilen alkol sindirim sisteminin savunma mekanizmasını bozarak reflü, hazımsızlık, şişkinlik ve bağırsak alışkanlıklarında değişime yol açabileceğinden alkolden uzak durun.” dedi.
HAMUR İŞİ VE TATLILARA DİKKAT EDİN
Bayram ziyaretlerinde çeşitli ikramların kaçınılmaz olduğunu ancak dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Suna Yapalı, “Baklava, revani, kadayıf ve börek gibi yiyecekler bayram ziyaretlerinde reddedilmesi güç ikramlar. Ancak lezzetli olduğu kadar, karbonhidrat içeriği de oldukça yüksek olan bu yiyecekleri günde 1 porsiyon ile sınırlayın, akşam yemeği sonrası tüketmeyin. Böylece hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi sindirim sistemi yakınmalarının oluşmasını engelleyebilirsiniz.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
EGZERSİZİ UNUTMAYIN
Çeşitli sindirim sorunlarıyla karşı karşıya kalmamak için egzersizin ihmal edilmemesi konusunda uyaran Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “9 günlük tatilin de olduğu bayram dönemi rehavete yol açmamalıdır ve günde en az 30-45 dakika tempolu yürüyüş yapılması sindirim sistemini rahatlatacak, metabolizmayı hızlandırarak kilo alımını engelleyecektir. Son sözümüz de bayramda tatil beldelerini tercih edenlere; sıcak yaz günlerinde uygun hijyen şartlarında hazırlanmış yiyecekler tüketilmeli, porsiyonlarda aşırıya kaçılmamalı. Daha önceden reflü, gastrit ve huzursuz bağırsak sendromu gibi tanıları olan hastalar bayram süresince özellikle kendilerinde rahatsızlık oluşturan besinlerden uzak durmalıdır. Bayram sonrası sindirim sistemi yakınması olanlar ise mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanı’na başvurmalıdır.” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı. (Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.