SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlığınız için balıklama atlamayın!         

Kurban bayramına sayılı günlerin kalmasıyla tatil planları da gündeme sık sık gelmekte ancak havuz ve denizlerde sık sık yapılan artisti

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2018 19:34
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2018 20:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sağlığınız için balıklama atlamayın!         
Kurban bayramına sayılı günlerin kalmasıyla tatil planları da gündeme sık sık gelmekte ancak havuz ve denizlerde sık sık yapılan artistik atlamalardan biri olan balıklama atlama hayati tehlike taşıdığını belirten NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, önemli uyarılarda bulundu.
Esra ECER

Tatilin eğlencesi olan deniz ve havuzların ağır sakatlanmalara sebebiyet verebileceğini vurgulayan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa “Sığ denize ya da havuza balıklama atlama, travmatik lezyonlara, ağır yaralanmalara hatta ölümlere yol açabiliyor. Kişinin dibe çakılmamak için başını aniden ve çok hızlı bir şekilde arkaya çekmesi, yana çevirmesi ya da başarılı olamayarak baş ve boynun dibe çarpması, omurilik ve sinir dokusuna zarar veriyor.” şeklinde konuştu. Yaz aylarında sıkça rastlanan ciddi travmatik durumlardan birinin sığ denize ya da havuza balıklama atlama sonucunda ortaya çıkan boyun yaralanmaları olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Deniz ve havuzlara balıklama atmayın” uyarısında bulundu.
OMURİLİK VE SİNİR DOKUSU ZARAR GÖREBİLİR
Balıklama atlamanın birçok yönüyle yaralanmalara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, sözlerine şöyle devam etti; “Burada, kişinin denize/havuza balıklama atlaması sırasında, suyun derin olmaması nedeniyle dibe çakılmamak için başını aniden ve çok hızlı bir biçimde arkaya çekmek (hiperekstansiyon hareketi) ve bazen ayrıca yana çevirmek (rotasyon hareketi) kalır. Ancak bazen bunlar da yeterli olmayarak baş ve boynun dibe çarpması ile ezilme dediğimiz kompresyon hareketi de boynu etkileyebilir.”  Tüm bu ani, yüksek bir kuvvet – ivme ile boyun omurgası ve içinde muhafaza ettiği omurilik ve sinir dokusunun zarar görebileceğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, balıklama atlamanın iki ana soruna yol açacağını belirtti.
FELÇ VE ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR
Sığ suya balıklama atlama ile ortaya çıkabilen bu travmatik lezyonların bazen ani ölümlere ya da ciddi sakatlıklara yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Kollarda – bacaklarda ve gövdede tüm sinirsel aktivitelerin kısmi ya da tam, geçici ya da kalıcı felçleri bu tabloda sıklıkla gördüğümüz durumlardır.” Sözleriyle durumun ciddiyetini ortaya koydu. Yanlış müdahalenin ağır sonuçları olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Sağlık sistemindeki organizasyonun çok iyi düzenlenmiş olması ile bu hastaların en kısa sürede hastanın cerrahi, medikal, rehabilitasyon ve tedavilerinin yapılabileceği) doğru merkeze ulaştırılması, hastaya travma anından hastaneye ulaşana değin doğru bir şekilde yaklaşılmasıdır. Travmadan hemen sonra olay yerinde yapılan yanlış müdahaleler durumu çok daha ağır bir hale getirebilmektedir” uyarısında bulundu.
AŞIRI ZORLAYICI HAREKETLERDEN KAÇININ!
Zorlayıcı hareketlerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, sözlerini şöyle bitirdi; “Bu konuda söyleyebileceğim, kişilerin, böylesi ciddi – ağır sonuçları olan tehlikeli girişimlerden uzak durmalarıdır; omurganın her ne kadar esnek, güçlü bir yapısı olsa da ani, kontrolsüz, aşırı zorlayıcı hareketlerin tehlikelerini gözden uzak tutmamak gerektiğidir.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.