SON DAKİKA
Hava Durumu

Sanal gerçeklikle korkular yeniliyor

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2022 20:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2022 20:03

Sanal dünyayı sık sık eleştiriyor, bağımlılık haline gelen teknoloji kullanımlarına dikkat çekiyoruz. Ancak bazen öyle bir durumla karşılaşıyoruz ki; gerek fiziksel gerek psikolojik sorunların çözülmesi, akademik ya da iş hayatına dair uzak mesafeleri ortadan kaldırması ile pek çok sorunun en hızlı çözümüne kavuşuyoruz. Bu uygulamalardan biri de sanal gerçeklik ile korkuların üstesinden gelinmesi; mesela uçuş korkusu.

Hiç uçağa binmeyen ya da uçak yerine kara yolunu da kullansa işleri aksamayacak insanlar için bu korku çok da önem taşımayabilir ancak iş ve eğitim hayatı nedeniyle uçmak zorunda olan birinin yaşadığı bu korku onun profesyonel yaşamından sosyal ilişkilerine pek çok noktada hayatını kısıtlayacaktır.

Sanal gerçeklik tedavisi ile kişiye fobilerini yaşadığı sanal bir ortam oluşturulduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu yöntem sayesinde kişinin uçuş korkusunu yenebildiğini anlatıyor. Bence dikkate almalı ve bu bilgiyi hayatımıza dahil etmeliyiz: “Sanal gerçeklik, kanıta dayalı olan bilişsel davranışçı terapi yöntemine eklenen destekleyici bir terapi tekniğidir. Sanal gerçeklik tedavisi denildiğinde akla genellikle fobiler gelir. Sanal gerçeklik tedavisinin en yaygın uygulandığı alan fobilerdir. Kişinin uçak fobisi, yükseklik fobisi gibi çeşitli fobileri olabilir. Sanal gerçeklik ile kişiye bu fobilerini yaşadığı sanal bir ortam oluşturulur. Kişi yaşamında ilerlemesini engelleyen fobileri ile bu yöntem aracılığı ile vedalaşabilir. İş seyahatleri uçak fobisi nedeni ile kabus olabilir. Kişi işinden ve hatta kariyerinden olabilir. Bu gibi durumlarda oluşturulan sanal ortam ve teröpatik bağ oldukça işlevsel olacaktır.”

Bu tedavinin nasıl uygulandığını da anlattı Taşkın: “Kişi fobileri sebebi ile terapiye başvurduğunda bilişsel davranışçı terapi uygulanabilir. Ek bir teknik ile terapi kuvvetlendirilebilir. Terapisti kişiye sanal gerçekliği ve süreçlerini anlatır. VR gözlüğü denilen gözlük ile kişinin korktuğu ortam oluşturulur. Mesela kişinin yükseklik fobisi var ise yüksek bir alanda yürüyormuş gibi bir alan hazırlanabilir. Elbette ki sanal gerçeklik öncesi terapistin müdahaleleri oldukça önemli olacaktır. Kişi gözlükte karşılaşacakları hakkında bir ön bilgiye sahip olmalıdır. Terapist bu konuda bilgi verir ve süreç başlar.”

Hayatı korkularla sınanmayan ve sınırlanmayanlar için çok da önemi yoktur bu tedavinin ancak korkularını yenmenin zorluğu ve kaybettireceği zamanı düşününce, bu tedavinin yaygınlaşmasını dilemeli insan.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.