SON DAKİKA
Hava Durumu

Sara ataklarını ciddiye alalım

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2022 21:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2022 21:04

Havaların ısınmasıyla birlikte sıcaktan etkilenerek baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantıları yaşanabiliyor. Soğuk bir soda ya da ayran içerek bu sıkıntıları geçiştirebileceğimizi düşünürüz, oysa bu sıkıntıların sebebi epilepsi yani sara atakları olabilir ve bu da ciddiye almamız gereken bir belirtidir. 


Bakın, Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, vücudun aslında sinyal verdiği bu durumun önemini anlattı: “Beyinde işleyişin herhangi bir şekilde bozulması ile hücrelerde kontrolsüz çoğalma ve buna bağlı olarak yeni bir oluşumun (kitle, tümör, neoplazi) ortaya çıkması “neoplazi olarak adlandırılmaktadır. Bu yaygın olarak tümör olarak adlandırılsa da tümör neoplazi dışındaki kitleleri de kapsamaktadır. Kanser terimi ise, neoplazilerin yalnızca bir bölümünü oluşturmaktadır. Sinir sisteminin tümörleri, beyinde, omurilikte ve sinir dokusunda bulunan çeşitli hücrelerden kaynaklanabilir ya da vücudun başka bir yerindeki habis tümörün genellikle kan yolu ile kafaiçine-beyine ve/veya omurga-omuriliğe ulaşması/sıçraması (metastaz yapması) ile ya da komşu dokulardaki tümörlerin sinir sistemine uzanması ile ortaya çıkar. Bu nedenle, sinir sistemini etkileyen birincil/primer (sinir sisteminin kendi hücrelerinden üreyen) ya da ikincil/sekonder (sinir sisteminin dışındaki hücrelerden-organlardan kaynaklanıp sinir sistemine ulaşan) çok sayıda tümör ile karşılaşılır.” 


Tümörlerin büyüklüğü, tutunduğu yer, oluşum şekli gibi pek çok etmenler belirtilerinde de değişiklik görüldüğünü anlatan Bozbuğa, “Tümörün yerleşim yeri, büyüklüğü, tümörün büyüme hızı, büyüme karakteristiği, tümörün metabolizması ve damarlanma özelliği, hormon, enzim gibi salgıladığı maddeler gibi pek çok faktöre ve hastanın yaşına bağlı olarak değişik klinik tabloları görmekteyiz.” dedi. Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa’nın sözlerini aklımızda tutmalıyız diye düşünüyorum: “Baş ağrısı, bulantı-kusma, görme bozuklukları, bilişsel işlevlerde bozulma, bilinç bulanıklığı ve kaybı. Fokal nörolojik defisitler, örneğin kolda, bacakta kuvvet kaybı-felçler, duyu bozuklukları, konuşma bozuklukları, görme-işitme kayıpları, davranış/kişilik değişiklikleri. Çeşitli tiplerde epilepsi ve sara atakları.”


Hastalık habercisi belirtileri aklımızın bir kenarında tutalım ve sağlığımızı koruyalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.