SON DAKİKA
Hava Durumu

SAYILAR MI YOKSA EKREM Mİ YANILTIYOR?

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2020 18:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2020 18:30

         İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı çıkıp "Mezarlıklar Daire Başkanlığı’mızın “Bulaşıcı Hastalık Ölüm Sayısı” bugün 164 olmuştur. Bu sayı tüm pandemi döneminde bildirilen en yüksek sayıdır. Bulaşıcı hastalıktan vefat eden 164 vatandaşımıza Allah’tan rahmet dilerim. Sayın @drfahrettinkoca tedbir almada gecikiyorsunuz." diye bir açıklama yapıyor. (Tarih 14.11.2020, saat 21.35) Ardından da bir saat sonra başka bir tweet geliyor; “Sağlık Bakanımız Sayın @drfahrettinkoca az evvel beni aradı. Tedbirler konusunda hassasiyetle çalıştıklarını söyledi. Pandemi sürecinde seferberlik anlayışıyla, şeffaflık ve bilim temelinde tüm adımları hep beraber atmak vazifemizdir. Daha sağlıklı bir Türkiye umuduyla...”

Mezalıklar Müdürlüğü Belediyeye bağlı. Rakamların gerçek olduğunu düşünüyorum. Ancak, ikinci tweet öyle bir algı yaratıyor ki Sağlık bakanı Sayın Koca bu sayıları teyit etmiş ve üzerinde çalıştıklarını söylemiş. Aralarında neler konuşulduğunu bilmediğimiz için rahatlıkla böyle düşünebiliriz.

Ardından bir bakıyoruz sağlık bakanlığının açıkladığı verilerde ölen sayısı 92 olarak bildiriliyor. Yani Ekrem Bakanlığın bildirdiği sayıdan yüzde 75 fazlasını İstanbul’da sâri hastalıktan ölen sayısı olarak bildiriyor. İtirazların yükselmeye başladığını duyar gibi oluyorum. Diyeceksiniz ki “O sâri hastalıkların hepsi covid 19 değildir.” Doğru değildir, değildir de İstanbul’da başka salgın mı var ki bu kadar insan sâri hastalıktan dolayı ölüyor? Diğer bir ifadeyle bu sayıyı başka bulaşıcı hastalıklardan da ölümler olduğu faraziyesine bağlamak abesle iştigal olur.

Tıp uzmanı olmanız gerekmiyor, buna bir anlam veremezsiniz. Şimdi velev ki açıklanan bütün covid 19 ölümlerinin tamamı İstanbul’da meydana geldi diyelim. Eğer İstanbul’da bir günde Covid 19 harici 72 ölüm oluyorsa bu dikkate değer bir olaydır ve ciddi olarak üzerine gidilmesi gerekir. Eğer covid 19’a bağlı ölümlerin tamamı İstanbul’da olmadıysa durumun vahameti iyice artar. Ne mene bir bela vardır ki bu kadar can kaybı yaşanmaktadır?

Sağlık Bakanı Sayın Koca çıkıp bu soruların cevabını vermekle yükümlüdür. Ama öyle “Sâri hastalık sadece covid 19 değildir. Başka hastalıklar da var. Biz semptom göstermeyenleri vaka sayısına dahil etmiyoruz.” gibi cevaplar değil. Elle tutulur, güçlü delillerle desteklenmiş cevaplar. Doğruyu anlatan cevaplar. Çünkü Sayın Bakan bir soru karşısında “Rakamları önce Türk halkı, sonra DSÖ öğrenecek.” diye bir beyanda bulunmuştur.

Yani çıkın ortaya Sayın Bakanım ve anlatın bu halka. Ekrem yalan mı söylüyor? Halktan gizlenen bir şeyler mi var? Bakın TTB çıkıp vaka sayılarının 20 bin olduğunu söyledi. Buna da bir cevap, bir açıklama gelmiş değil.

Ortada şaibeler mevcut. Şaibe şu anlamlara gelir; Leke, kir, pislik, süprüntü, eksiklik, noksanlık, hata. Ama aynı zamanda; Kuşku, şüphe anlamlarını da ihtiva eder.

Şaibelere yer vermemek adına bu açıklama elzemdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.