SON DAKİKA
Hava Durumu

Siber saldırganlar zayıf şifreleri seviyor

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2022 19:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2022 19:42

Siber korsanlar boş durmuyor ve insanların değerli bilgilerini ele geçirmek için farklı yöntemler deniyorlar. 1,2,3,4,5,6 ya da q,w,e,r,t,y gibi klavyeden ardşık şifreler koymak siber korsanların işine yarıyor. Hesabınızı ele geçirmek 1 dakikalarını almıyor. 


Son yıllarda güvenli şifre kavramında biraz değişiklikler oldu. Artık “uzun şifre” güvenli şifre olarak görülüyor. Bir şifreye özel karakter eklemek yerine yeni herhangi bir karakter eklemek ihtimalleri kat kat artırıyor. Güvenliğimiz için şifrelerimizi koyarken uzunluğuna da dikkat edelim. 


Ayrıca eski şifreleri yeniden kullanmak bir beyin tasarrufu gibi gözükürken, hesabınızın saldırıya uğramış olabilme olasılığını artırır çünkü eğer birisi eski şifrelerinizden birine sahipse ve bu şifreyi kullanmaya geri döndüyseniz, hesabınız ele geçirilebilir veya daha farklı hesaplarınızın şifrelerini de kolayca çözebilir. 
Global siber güvenlik lideri Bitdefender Antivirüs’ün hazırladığı Siber Güvenlik ve Çevrimiçi Davranışlar raporuna göre, basit ve tahmin edilmesi kolay şifre kullanımı erkeklerde %31 iken bu oran kadınlarda %23. Rapora göre 54 ve daha büyük yaştaki kullanıcıların, 18-44 yaş aralığındaki kullanıcılara göre daha güçlü şifreler kullandıklarını belirten Bitdefender’in Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, şifrelerin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için 4 önemli öneride bulunuyor.


Global siber güvenlik lideri Bitdefender Antivirüs’ün hazırladığı Siber Güvenlik ve Çevrimiçi Davranışlar raporuna göre, ankete katılanların yarısından fazlası tüm çevrimiçi hesaplarında aynı şifreyi kullanıyor ve tek bir hesap bile bir veri sızıntısına uğradığında aynı anda birden fazla hesabın güvenliği ihlal ediliyor. Rapora göre her 10 internet kullanıcısından 6’sının, geçtiğimiz yıl zayıf şifre kullanımından kaynaklanan en az bir siber tehditle karşı karşıya kaldığını söyleyen Bitdefender’in Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, şifrelerin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için 4 önemli öneride bulunuyor.


Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, şu önerilerde bulundu; “Her hesap için farklı şifreler belirleyin. İnternet kullanıcılarının yarısı ya tüm hesaplarında birkaç parola kullanıyor ya da her çevrimiçi hesap için tek bir parola kullanıyor. Bu, tek bir şifrenin ele geçirilmesiyle birçok önemli hesabın ele geçirilebileceği anlamına geliyor. Kullanıcılar her hesap için farklı şifreler kullanmalı. Güçlü şifreler oluşturun. Her zaman tahmin edilmesi zor şifreler belirleyin. Bu, en az sekiz karakter uzunluğunda hem büyük hem de küçük harfler, sayılar ve “#%$” gibi özel karakterler kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Şifre yöneticisi kullanın. Herkes, her hesap için farklı ve güçlü bir şifreyi akılda tutmanın oldukça zor olduğunu kabul eder ancak, öngörülemeyen bir veri ihlalinden kaynaklanan hasarı sınırlamak istiyorsak yapılması gereken budur. Sosyal medyada, e-ticaret sitelerinde ve online bankacılık uygulamalarında aynı parolayı kullanırsanız, bu hizmetlerden birinin ihlale uğraması yeterlidir ve tüm hesaplarınızın parolası karanlık ağda siber suçlulara satılır. Güçlü şifreler oluşturmakta ve akılda tutmakta zorlanıyorsanız Bitdefender Şifre Yöneticisi gibi bir şifre yöneticisi kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar sizin için güçlü parolalar oluşturur ve bunları, ihtiyaç duyduğunuzda kolay otomatik doldurma için en güçlü veri güvenliği protokollerinin arkasında güvenle saklar. Çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Bugünlerde hemen hemen her çevrimiçi hizmet, basit parola ile oturum açmanın ötesine geçen ikincil bir kimlik doğrulama biçimini etkinleştirme seçeneği sunuyor. İster SMS yoluyla gönderilen bir dizi numara ister gelen kutunuza düşen dört harfli bir kod olsun, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), oturum açanın parolanızı çalan biri değil, siz olduğunuzu gösterir. Bunu sunan sosyal medya ve bankacılık hizmetleri başta olmak üzere her hizmet için mutlaka özelliği etkinleştirin.”
Ayrıca Türkiye’de 2021’de kullanılan en yaygın 10 şifreyi de paylaşayım sizinle. Belkide sizinde şifreniz bunlardan biri olabilir. Şifrelerimizi koyarken güvenliğimizi esas alarak dikkat edelim. 


1- Şifre: 123456
Kırılma süresi: 1 saniyenin altında
Kullanıcı sayısı: 1461585

2- Şifre: 123456789
Kırılma süresi: 1 saniyenin altında
Kullanıcı sayısı: 837048

3- Şifre: 12345
Kırılma süresi: 1 saniyenin altında
Kullanıcı sayısı: 299343

4-Şifre: password
Kırılma süresi: 1 saniyenin altında
Kullanıcı sayısı: 172203

5- Şifre: 12345678
Kırılma süresi: 1 saniyenin altında
Kullanıcı sayısı: 117342

6- Şifre: 1234567
Kırılma süresi: 1 saniyenin altında
Kullanıcı sayısı: 67168

7-Şifre: sanane
Kırılma süresi: 2 dakika
Kullanıcı sayısı: 51605

8- Şifre: 1234567890
Kırılma süresi: 1 saniyenin altında
Kullanıcı sayısı: 40623

9- Şifre: galatasaray
Kırılma süresi: 4 ay
Kullanıcı sayısı: 36661

10- Şifre: asdasd
Kırılma süresi: 17 dakika
Kullanıcı sayısı: 24227

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.