SON DAKİKA
Hava Durumu

Şiddet ancak önlem alınarak engellenebilir!

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2022 21:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2022 21:06

 Yıllar yıllar önce yani daha AK Parti iktidarı ortada yokken dönemin Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Besim Tibuk, bir televizyon programında, “Kardeşim bu teröristleri neden terörden yargılıyoruz. Gitmiş adam öldürmüş. Cinayet. Adam öldürmekten ceza vermek yerine terörden yargılıyoruz hem o kadar ceza almıyor hem de siyasi suçlu oluyor” demişti.


Belki de öyle yapılsa cezaevlerindeki birçok sorun da yaşanmamış olacaktı bu süreçte. Tabi konu uzmanlık gerektiren bir alan ve artısı eksisi devlet tarafından mutlaka değerlendirilmiş ve ona göre bir yöntem izlenmiştir.  Ancak mantalite olarak bugün yaşadığımız şiddet olayları için de bu mantıkla hareket etmek mümkün olabilir. 


Mesela son bir haftada Bursa’da iki amatör karşılaşmada olaylar çıktı. En ağırı ise haftasonu İzmir’de oynanan Altay-Göztepe maçındaki olaylar. 
Birileri yine karışıklığın peşinde mi? Türkiye’yi kaosa sürüklemek isteyenlerin büyük kalkışmaya yeltendiği 2013-2016 yılları arasında olayları hatırlıyoruz. 
Fenerbahçe takım otobüsü, 4 Nisan 2015 günü Çaykur Rizespor deplasmanı dönüşü, Rize-Trabzon yolunda saldırıya uğramış ve takım otobüsü kurşunlanmıştı. Futbol provakasyona, kitlesel olaylara oldukça açık. Burada kulüplere ceza vermek yerine kişilerin tespit edilerek çok daha sert cezalar verilmesi anlam taşır diye düşünüyoruz. 


Bir taraftar elinde koca değnekle sahayı bir baştan bir başa kat edip Altay’ın kalecisi olan kardeşimize saldırıyor. Şiddetle sopayı önce kafasına sonra sırtına vuruyor. Ancak ikinci darbenin ardından müdahale ediliyor. 


Bu nasıl bir tedbirsizlik ve bu nasıl bir önlemsizlik. Türkiye’nin her yanında stadlarda maçlar yapılıyor. Bu kadar güvenlik zaafiyeti ve bu kadar tehlike varsa oynamasın çocuklar. Ya da nasıl çıkacak sahaya futbolcular?


Sadece yeşil sahalarda değil tabi şiddet. Hayatın her alanında ne yazık ki her gün başka başka şiddet olayları yansıyor haberlere. İnsana, hayvana ağaca, anıta bile şiddet uygulanan bir iklim yaşıyoruz ne yazık ki!


Burada bu ülkenin hukukçu onlarca milletvekili, onlarca bürokratı, bilim adamı var. Bunun çözümüne yönelik hareket etmek için ne bekliyorlar? 
Sorun ortada ve her gün yaşanıyor. Çözümü için de harekete geçmek gerekiyor. Harekete geçilmeden kendi kendine çözümlenecek bir sorun da değil. Üstelik kötü örnekler arttığında ve cezasızlık sürdüğünde bunların artması da mümkün. 


Bu ülkene her birey olumsuzlukların olumluya dönmesi için hareket etmek durumunda. Kamu yöneticileri ve siyasetçilerin ise görevi bu. Yani şiddet toplumun sorunu olmaya başladıysa bunun önlemlerini almalı ilgili idareler, siyaset, bürokrasi vs.


DEVA’nın mavi yelekleri…


Siyasette ilginç yöntemler uyguluyor ve sokağı renklendiren etkinlikler yapıyor DEVA Partisi. 


Hamaset siyaseti ya da sokakta karşılığı olmayan şovlardan öte, modern siyaset yöntemleri ile kendi kitlesini konsolide ederken, yeni destekçiler kazanma noktasında da en gerçekçi çalışmaları yapan partilerden birisi şüphesiz. Stand kurup üye kaydı yapmak gibi klasik ve aslında çok da etkisi olmayan yöntemler yerine daha genç daha çekici ve etkileyici unsurlar katıyor siyasete.  


Bunlardan biri hiç kuşkusuz eylem planı kitapçıkları. Her ne kadar parti broşürleri çok okunmuyor olsa da DEVA Partisi’nin kitapçıkları merak edip okuyan seçmenler için oldukça etkileyici. Tabi özellikle kararsız seçmenler üzerinde bir etkisi olabilir bunların politize olmuş seçmende daha etkisiz olacaktır.
Bugünlerde ise Bursa için söylüyorum, İl Başkanı Serkan Özgöz yönetiminde mavi yelekleriyle sahaya çıkıyorlar. Çarşı Pazar gezip siyaset yapıyorlar. Mavi renkli yelekleri ile akılda kalıcılık noktasında oldukça başarılı bir çalışma yürüttükleri ortada. 


Birçok partinin eski Türkiye propaganda yöntemlerine sarıldığı bir süreçte yeni modern ve genç siyaset örnekleri ortaya koyan DEVA Partisi’nin bu yöntemle kalıcılığını güçlendirdiği ortada. Bugünün olmasa da yarının siyasetinin bu yöntemleri daha çok sahipleneceği ortada. 


Yani DEVA geleceğin siyaset ritüellerinin bir kısmını deniyor. Türk siyasetinde başarılı olur mu olmaz mı bunu seçimlerde göreceğiz. Ancak siyaset adına yeni bir şeyler yapma çabası görünüyor. Çirkinleştirmeden siyaseti güzelleştirenler siyasi adımda olduğu gibi bu adımları da ilgiyle izliyoruz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.