SON DAKİKA
Hava Durumu

Çelik madeni unutmuş

Gazetemize 1 ay içerisinde iki kez müfettiş gönderen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik aynı hassasiyeti Soma’daki maden ocağı

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2013 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2013 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çelik madeni unutmuş
Gazetemize 1 ay içerisinde iki kez müfettiş gönderen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik aynı hassasiyeti Soma’daki maden ocağı için göstermedi. Noksanları sebebiyle kapatılan maden ocağı, Bakanlık kararıyla 5 gün sonra yeniden açıldı. Geçtiğimiz hafta da maden ocağında 1 işçinin ölümüyle sonuçlanan elim bir “kaza” meydana geldi.   

 

Soma’daki maden ocağında, 2005 yılından bugüne kadar yaptığı denetlemelerde sayısız noksan tespit etmesine rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı maden ocağını kapatmadı ve durum para cezalarıyla geçiştirildi. 2011 yılında Müfettişler “derhal kapatılmalı” diye rapor yazdı fakat ocak Bakanlık kararıyla 5 gün sonra yeniden açıldı. Geçtiğimiz hafta ocakta yaşanan ve 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza Bakanlık’ın bu konudaki ihmalini ortaya çıkardı. Manisa’nın Soma İlçesi’nde  ki madende temiz hava taşıyan kanalın göçük nedeniyle tıkanmasından dolayı 28 işçi mahsur kaldı. Mahsur kalan işçilerden, 6 çocuk babası Yunus Güçlü hayatını yitirdi. Kazanın ayrıntıları olayın bir dizi ihmal sonucu yaşandığını ortaya koyuyor. Uyar Madencilik’e ait olan Darkale Kömür Ocağı’nda bugüne kadar birçok “kaza” olur. Son yıllarda meydana gelen kazada, bir mühendis ve 6 işçi hayatını kaybeder. 2012 yılında ise 9 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan yangının ardından 700 ocak işçi gerekli güvenlik önlemlerinin sağlanması talebiyle iş bırakır. İşçilerin eylemi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı müfettişler ocakta denetleme yapar ve ocağın kapatılması gerektiği konusunda rapor hazırlarlar. Maden ocağı kapanır fakat birkaç gün sonra tekrar açılır. Maden ocağında gerekli hiçbir önlem de alınmaz. 1 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından açıklama yapan Bakan Çelik kusurun işletmede olduğunu kaydetti. 13 Kasım 2012 yılında CHP’li bir milletvekilinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e verdiği soru önergesine Bakan Çelik’in itiraf gibi cevabı Bakanlık’ın bu konudaki ihmalini de ayan beyan ortaya koyuyor. Bakan Çelik’in verdiği bilgiye göre Uyar Madencilik’in işlettiği Darkale ocağındaki denetimlerin tarih ve sonuçları şöyle:

2005 – 9          noksan             – İdari para cezası

2007 – 15        noksan             – Derhal tebligat

2008 – 5          noksan             – İdari para cezası

2010 – 3          noksan             – Derhal tebligat

2010 – 9          noksan             – Derhal tebligat

2011 – 6          noksan             – İdari para cezası

2011 – 14        noksan             – İşyerinin derhal kapatılması

2011 –             (5 gün sonra)    – Kapatmanın kaldırılması

2012 – 4          noksan             – İdari para cezası

2012 – 1          noksan             – İdari para cezası

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.