SON DAKİKA
Hava Durumu

Doların tahtı sallanıyor 

ABD'nin, sadece Türkiye'ye değil, Avrupa'nın özellikle önemli ülkelerine saldırmak için de parasını kullanmaya başladığını ifade eden Dışişler

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2018 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2018 20:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Doların tahtı sallanıyor 
ABD'nin, sadece Türkiye'ye değil, Avrupa'nın özellikle önemli ülkelerine saldırmak için de parasını kullanmaya başladığını ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Dolardan kaçma eğilimini şimdiden görmeye başladık. Bu, ABD'nin ve doların itibarını zedeliyor.” ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, doların nüfuzunun eninde sonunda azalacağı ve birçok ülkenin dolardan vazgeçmeye başlayacağını belirterek, "Milli paralarla ticaret birkaç senedir önümüzdeki hedeflerimizden biri" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi.  Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin yaptırım politikasına ilişkin bir soruya ise, Türkiye'nin ABD'nin veya herhangi bir ülkenin yaptırımlarına prensip olarak karşı olduğu yanıtını verdi. BM yaptırım kararlarına herkesin uyduğunu ve bunun zaten bağlayıcı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz AB'nin de Rusya'ya yönelik yaptırımlarına hiç bir zaman katılmadığımız gibi karşı olduğumuzu da net bir şekilde söyledik. İran'a yönelik yaptırımlara da katılmayacağımızı söyledik." dedi.
DOLARDAN KAÇMA EĞİLİMİ BAŞLADI
ABD'nin bu tutumunun "kelebek etkisi" yaratmaya başladığını belirten Çavuşoğlu, ABD'nin parasını ve gücünü sadece Türkiye'ye değil, Avrupa'nın özellikle önemli ülkelerine de saldırmak için kullanmaya başladığını söyledi. Çavuşoğlu, "Dolardan kaçma eğilimini şimdiden görmeye başladık. Bu, ABD'nin ve ABD'nin parasının, doların itibarını da zedeliyor. ABD'nin bir an önce bu hatalı politikalarından vazgeçmesi gerekiyor. Avrupa'daki tepki ve endişenin iki boyutu var: Birincisi istikrarlı ve ekonomisi güçlü bir Türkiye Avrupa için ve tüm komşuları için önemlidir. İkincisi, bugün Türkiye, yarın herhangi bir AB ya da Avrupa ülkesi olabilir. Zaten NATO Zirvesinde de bunu tüm liderler gördü." değerlendirmesinde bulundu.
MİLLİ PARALARLA TİCARET HEDEFİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, doların nüfuzunun eninde sonunda azalacağı ve bir çok ülkenin dolardan vazgeçmeye başlayacağı değerlendirmesinde bulunarak, "Milli paralarla ticaret birkaç senedir önümüzdeki hedeflerimizden biri." dedi. Lavrov, ABD'nin yaptırım uygulama siyasetini gayrimeşru olarak değerlendirerek, şunları kaydetti: "ABD genelde her şeyde öncü olmak istiyor. Parayı verip dünya meselelerinde düdüğü çaldırmaya çalışıyor. Uluslararası piyasalarda adil rekabet değil, tek taraflı korumacı yaptırım ve tedbirler uyguluyor. Adil olmayan bir rekabete başvuruyor ve böylelikle kendi iş adamlarına uygun zemin hazırlamak için kendi müttefiklerini cezalandırıyor. ABD'nin yaptırımları uluslararası ticaretin tüm ilkelerine aykırıdır. Bu, BM'nin ilke ve kararlarına da aykırıdır. Bu ilke ve kararlara göre, tek taraflı ekonomik yaptırımlar gayrimeşrudur. Bu gayrimeşru engelleri nasıl ortadan kaldırabileceğimize gelince, milli paralarla ticaret birkaç senedir önümüzdeki hedeflerimizden biri." Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hedeflerden bahsettiğini belirten Lavrov, "Son derece kaba, doları bu şekilde kaba istismar etmeleri doların nüfuzunun eninde sonunda azalmasına yol açacak. Bir çok ülke dolardan vazgeçmeye başlayacak. Bir şekilde daha güvenilir ortaklara yönelecek." dedi.
“KABADAYILIK DEVRİ BİTMELİ”
ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından Avrupa'nın da, Asya Pasifik ülkelerinin de rahatsız olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Bir şekilde herkes İran'dan gaz alıyor, petrol alıyor. NATO Zirvesinde bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Trump'a bu tavırlarının yanlış olduğunu, Türkiye'nin örneğin Rusya'dan, İran'dan, Azerbaycan ve Irak'tan petrol ve gaz aldığını söyledi, almaya devam edeceğimizi de açık bir şekilde vurguladı. Dolayısıyla artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. Eğer ABD itibarlı bir ülke olarak devam etmek istiyorsa, bu tek başına dayatmalarla olmaz. Diğer ülkelerin endişelerini dinleyerek ve herkesi eşit ortak olarak görerek olur."
"ABD, YALNIZ KALMAYA MAHKUM OLACAK"
Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeden, Türkiye'ye karşı gerçekleştirilen saldırıya net tepkiler geldiğine işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Almanya ve İtalya'dan gelen açıklamaların yaşanılan sürecin ne kadar haksız ve art niyetli olduğunu, diplomasinin hiçbir yönüyle bağdaşmadığını çok açık ve net şekilde gösterdiğini belirtti. Albayrak, bu süreçte sağduyulu açıklamaların Türk milletinin Avrupa'ya olan güvenini de güçlendireceğini belirterek, şunları söyledi:  "Bugün bu ülke, yarın başkası bu işi bir ekonomik ilişkiden siyasi platformda bir yere çekiyorsa emin olun bugün bunun etkisinden daha fazlası yarın gelebilir. Bölgesinde yaşananlara rağmen yatırımcılar için güvenli liman olan Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini pozitif gündem ve bunun da ötesinde daha da ileriye yönelik bir iş birliği içinde güçlendirmesi, dünyayı tehdit eden bu tip gerilimlere, bozulmaya çalışılan ticaret iş birliklerine ve küresel finans sistemini tehdit edenlere en güzel cevap. Sadece kendi siyasi hedef ve çıkarları için istediğine yaptırım uygulamaya çalışan anlayış eninde sonunda yalnız kalmaya mahkum olacaktır."
“TÜRK LİRASI DAHA DA GÜÇLENECEK”
Bakan Albayrak, bankaların ve özel sektörün sonuna kadar yanında olduklarını söyledi. Kur artışından etkilenen firmaları tespit ederek, kamunun da elini taşın altına koyduğu büyük bir dönüşümle bu kuruluşları daha da rahatlatmaya devam edeceklerini anlatan Albayrak, Merkez Bankası'nın bankaları likidite konusunda rahatlatacak çok önemli bazı uygulamaları hayata geçirdiklerini kaydetti. Türk lirasının daha da güçleneceğini vurgulayan Albayrak, "Aksiyon planımız çerçevesinde önümüzdeki dönemde firmaların döviz riskini azaltmaya yönelik gerekli düzenlemeleri de adım adım hayata geçireceğiz. Aynı zamanda ticaret ve iş hayatında tüm alışverişlerde kendi paramızla işlem yapılması için gereken adımların atılmasını da sağlayacağız. Türk liramızı koruyacağız. Önümüzdeki dönemde çok net Türk liramızın daha da güçleneceğini göreceğiz.” İfadelerini kullandı.

(İHA-AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.