SON DAKİKA
Hava Durumu

'Ergenekon ve KCK ekibi tutuklandı'

Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki savunmasında, g

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2014 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2014 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Ergenekon ve KCK ekibi tutuklandı'





Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki savunmasında, gözaltına alınanların tamamının Ergenekon ve KCK operasyonlarını yürüten polisler olduğunu söyledi.

 

İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne bakan Hâkim İslam Çiçek, savunmasını almaya çalıştığı Yurt Atayün’ün hukuksuz yargılandığı suçlamalarına maruz kaldı. Sorgu sırasında şüpheli ve avukatlarıyla Hâkim Çiçek arasında sık sık gerginlik yaşandı. Yurt Atayün, Sorgu Hâkimi İslam Çiçek’in kendisine yönelttiği beş soruya cevap vermek yerine 4 saat boyunca davanın siyasi olduğu, hâkimin sorgulama yetkisi bulunmadığı ve gözaltı koşullarının sağlıklı olmamasından şikayet ettiği anlaşıldı. Şüpheli vasfıyla hâkim karşısına çıkan tecrübeli polis müdürü, sık sık “Hangi hukuki statü ile burada tutulduğumu bilmek istiyorum” diye sordu. Sorgu boyunca hâkim ile sık sık tartışan Atayün, gözaltına alınma sürecinden, sorgu hâkimliğine kadar 7 gün boyunca kendisine psikolojik baskı uygulandığından şikayet etti.

150 polis arasında ifade verdiğini anlatan Atayün, yöneltilen her suçlama için belge gösterilmesini istedi. Hâkim Çiçek ise 5 saatlik sorgu sırasında tam beş kez yapılanın sorgu işlemi olduğunu, yargılamaya yönelik duruşma olmadığını belirterek şüpheli polis müdüründen sorulara cevap vermesini istedi.

 

Tutuklanan polisler Ergenekon’u yürüttü

Atayün’e yöneltilen suçlamalar; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek olarak yüzüne okundu.

Mahkeme sorgusu sırasında avukatları, Yurt Atayün’ün polis ifadesinin de 108 sayfa tuttuğu, gözaltı süresi dolduğu için ifadesini 30 sayfa eksik verdiğini belirtti.  Atayün, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme suçlamasının polis sorgusunda yer almadığını söyleyerek tepki gösterdi.

Sorgu sırasında Atayün, kendisiyle birlikte gözaltına alınan 74 kişinin tamamının hem Ergenekon hem de PKK-KCK operasyonlarını yürüten ekip olduğunu söyledi. Atayün, ‘Bu polislerin kelepçelenerek, başta kendim olmak üzere basın önünde deşifre edilmem ve itibarsızlaştırılmaya çalışılmam, bu operasyonun ve sorgunun siyasi otoritenin talimatı ile yapılan bir operasyon olduğunu açıkça göstermektedir’ dedi.  Atayün kendisinin terör örgütlerinin hedefi durumuna getirildiğini iddia etti.

Avukat hâkimin üstüne yürüdü

Atayün, savunmasında sık sık eleştirdiği Hâkim İslam Çiçek’in Facebook sayfasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili ‘Allah uzun ömürler versin uzun adam’ cümlesini hatırlatarak hâkimin tarafsız olamayacağını iddia etti.

Sorgulama sırasında bir ara arbede yaşandı. Hakim Çiçek’in yemek ve ihtiyaç molası verdiği anda şüpheli avukatlarından Şahin Çarşambalı İslâm Çiçek’ in üzerine yürüdü. Bunun üzerine polisler mahkeme salonuna girerek avukatları dışarı çıkardı.

‘Başıma gelenler İran yüzünden’

Hâkim Çiçek, Yurt Atayün’ ün aradan önce 4 saat boyunca savunmasını yapmadığı ve mahkemeyi gereksiz yere uzatarak savunma hakkını kötüye kullandığını söyleyerek 1 saatlik süre içinde suçlamalara cevap vermesini istedi. Atayün savunmasının başında daha önce bir kaç kez tekrar ettiği gibi “Hakkımdaki kanaati değiştirmeyeceğini bilerek savunmamı yapıyorum” diyerek, ilk kez doğrudan suçlamalara cevap erdi.

Atayün, kendisine yöneltilen bütün suçlamaları reddetti ve her biri için sorgu hâkiminden belge istedi. Mahkeme, kendisine isnat edilen suçlara ilişkin gerekli delillerin Emniyet’te gösterildiğini söyleyerek, savunmasına devam etmesini istedi.

Atayün savunmasında yaşadığı bütün olumsuzlukların İran’ın Türkiye’de yürüttüğü gizli faaliyetler nedeniyle yaşandığını ve kendilerinden siyasi bir öç alınmaya çalışıldığını söyledi. Atayün, Selam Tevhit Kudüs ordusunun Türkiye’de aydınlara yönelik suikastlar ile aralarında ABD, İsrail ve Mısır misyon kuruluşlarının da bulunduğu 18 farklı bombalama eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Atayün’ün avukatlarından Sıddık Filiz, mahkemeyi yetkisizlikle suçladı ve Hâkim Çiçek’e “Hakkınızda yasal haklarımızı kullanacağımızı bilmenizi isteriz” dedi. - aljazeera -




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.