SON DAKİKA
Hava Durumu

Erken seçim görünüyor!

Genel seçim sonuçlarına göre sandıktan AK Parti 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 vekil çıkardı. Bu rakamlara bakılınca; kısa vadede koalisyon ya da

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2015 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2015 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Erken seçim görünüyor!
Genel seçim sonuçlarına göre sandıktan AK Parti 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 vekil çıkardı. Bu rakamlara bakılınca; kısa vadede koalisyon ya da azınlık hükümeti kurulacağı sonucuna varılsa da Türkiye’nin “erken seçim” kararı ile yeniden sandığa gideceği öngörülüyor.

Milletvekili genel seçimleri oy dağılımına göre AK Parti yüzde 40.8 ile 258, CHP yüzde 25 ile 132, MHP yüzde 16,3 ile 80 ve HDP yüzde 13,4 ile 80 milletvekili çıkardı. Kurulacak hükümetin güvenoyu alması için gerekli  276 milletvekili sayısını hiçbir partinin çıkaramamış olması, koalisyon ya da azınlık hükümeti kurulacağı sonucunu ortaya koydu. Ancak sonucu yorumlayan siyasi çevreler, erken seçim yapılmasının kuvvetli bir ihtimal olduğunu konuşuyor. Sürecin bundan sonraki kısmında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu 63. Hükümeti kurmak için görevlendirmesi gerekiyor.

AZINLIK HÜKÜMETİNASIL KURULUR?

Azınlık hükümeti, parlamentoda çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıdan destek vermesiyle oluşturduğu hükümet biçimi. Böyle bir yol seçildiğinde destek veren parti ile uyumlu bir çalışma ortamının yakalanması, hükümetin ömrünü de uzatır. Azınlık hükümeti modeline, partiler arası ciddi görüş ayrılıkları olmayan İskandinav ülkeleri ve İtalya’da rastlamak mümkün.

KOALİSYON SENARYOLARINDA KİMLER BAŞROLDE OLACAK?

CHP, MHP ve HDP liderleri Ak Parti ile koalisyon yapmayacaklarını açıklamalarına rağmen, bu konuda görüşmeler yapılabilir. Davutoğlu'nun MHP ile koalisyon yapması 342 vekille bir hükümet kurmasını sağlasa da seçim sürecinin rafa kaldırılması anlamına gelecektir. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anamuhalefet görevini üstlenmeye gönüllü oldukları sinyalini verdi. AK Parti- CHP koalisyonu senaryosunda ise 132 vekili ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başbakan yardımcılığına getirilecektir ancak kendisi seçim sürecinde bu ihtimali şiddetle reddetmişti. HDP- AK Parti koalisyonu ise çözüm sürecinin istikrarlı bir şekilde sürmesini sağlayacaktır. Fakat HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş AK Parti ile hükümet kurmayacaklarını seçim sonrasında da yineledi. CHP- MHP- HDP koalisyonu da rakamsal veriler düşünüldüğünde akla gelse de üç başlı bir yönetimin uzun ömürlü olmayacağı düşünülüyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.