SON DAKİKA
Hava Durumu

Gurbetçi Türkler oy vermeye başladı

İlk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde oy verme hakkı tanınan seçimde, gurbetçi Türkler sandık başına gitti.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2014 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2014 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gurbetçi Türkler oy vermeye başladı
İlk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde oy verme hakkı tanınan seçimde, gurbetçi Türkler sandık başına gitti.

 

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına, ilk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde oy verme hakkı tanınan seçimde, Avustralyalı Türklersandık başına gitti.

Melbourne Başkonsolosluk binasındaki özel odada tutulan sandıklar, boş oy pusulaları, seçmen listeleri, mühürler ve oy verme işleminde kullanılacak malzemeler, sabah erken saatlerde Melbourne Konsolosu Sinan Yeşildağ, seçim komisyonu üyeleri ve konsolosluk görevlileri tarafından, sandık başkanları ve kurul üyelerine teslim edildi. Yaklaşık 2 saatlik son hazırlıklardan sonra oy verme işlemi başladı.

Başkent Canberra ile Sydney ve Melbourne kentlerinde kurulan oy verme merkezlerine gelen Türk vatandaşları, kimliklerini görevlilere ibraz ederek, Yüksek Seçim Kurulu tarafından kendilerine oy kullanma hakkı verilen sandıklarda oylarını verdi.

Melbourne'de oy verme merkezi St. Kilda City Hall'da kuruldu. Buraya gelen Türk vatandaşları saat 08.00'de açılan merkezde herhangi bir yoğunlukla karşılaşmadan oylarını kullandı.

-3 bin 500 kilometre uzaktan oy kullanmaya geldi-

Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmak için, 3 bin 500 kilometre uzaklıktaki Batı Avustralya'nın başkenti Perth'den Melbourne'e gelen Salih Arslan, AA muhabirine, mesafenin uzaklığından dolayı birçok kişinin oy veremeyeceğini savundu.

Perth kentinde 4 binden fazla Türk vatandaşının yaşadığını ifade eden Arslan, ''Bu, vatandaşlık görevi. Bu nedenle maddi külfetine veya uzaklık gibi diğer zorluklarına bakmadan gelip oyumuzu kullandık. Vatana, millete hayırlı olsun'' dedi.

Mesafenin uzaklığından dolayı Perth'te yaklaşık 2 bin kişinin oy kullanamayacağını tahmin ettiğini dile getiren Arslan, ''Eğer Perth'te sandık olursa 2 binin üzerinde oy kullanabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

Avustralya'da 15 yıldır yaşadığını ifade eden Tülay Orhan ise ''İlk defa oy kullandım. Oylar inşallah çalınmaz, hile olmadan kullanılır. Bu seçimin daha adaletli ve eşit bir şekilde olmasını umarım'' dedi.

Baki Altın da yurtdışında oy kullanma hakkından dolayı mutlu olduğunu belirterek, ''Bizim için çok büyük bir mutluluk, bize tanınan bir hak. Memleketimiz için hayırlı olsun'' diye konuştu.

-''Avustralya'da tarihi bir an''-

Türkiye Cumhuriyeti Melbourne Başkonsolosu ve Seçim Komisyonu Başkanı Seyit Apak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

''Bugün gerçekten tarihi bir an, ülkemiz için, yurtdışında yaşayan insanlarımız için. Hep birlikte bu tarihi anı Melbourne'da yaşıyoruz. Hazırlıklarımız güzel bir şekilde tamamlandı. Vatandaşlarımız da gelmeye başladılar. Bu tarihi anda cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarını kullanmaya başladılar. İlgi olduğunu görüyoruz ama ne kadar oy kullanılacağını şu aşamada bilemiyoruz. 3. günün sonunda bunu daha iyi göreceğiz.''

ÇİN'DEKİ TÜRKLER DE SANDIK BAŞINDA

Çin'de yaşayan Türkler, cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için sandık başına gitti.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği ve Şanghay Başkonsolosluğu'nda yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi için her iki seçim merkezinde birer sandık kuruldu.

Çin'de sadece 31 Temmuz'da yapılacak oy verme işlemi için sandık başına giden Türkler, 17.00'ye kadar oylarını kullanabilecek.

Ülkede Pekin Büyükelçiliği ve Şanghay Başkonsolosluğu'nun yanı sıra Guangcou kentindeki konsolosluk ile birlikte toplam üç seçim merkezi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci turun gerekli olması durumunda Çin'de oylama, 18 Ağustos'ta yapılacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.