SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'liler hem suçlu hem güçlü

 TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Anasaya Komisyonunun dünkü toplantısına ilişkin, "HDP Grup Başkanvekili, önünde bulunan mas

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
HDP'liler hem suçlu hem güçlü
 TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Anasaya Komisyonunun dünkü toplantısına ilişkin, "HDP Grup Başkanvekili, önünde bulunan masanın üzerine çıkıp oradan orta alana atlıyor. Oradan diğer masanın üzerine çıkıp bizim arkadaşların üzerine atlıyor. Havalanıyor ama iniş takımları açılmadığı için herhalde yere düşüyor." dedi.

 

 

 

Şentop, AK Parti Grup Toplantısı'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü komisyonda geçen hafta ve dün yaşanan kavgalarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Komisyon toplantılarına girecek milletvekili danışmanlarının belli olduğunu, bütün danışmanların giremediğini ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

"Fakat biz içeri girdiğimizde (28 Nisan'daki toplantı) HDP'li milletvekilleri danışmanları içeri sokmuşlardı. Bunun üzerine girişte kontrol yapanlara sorduk, 'Milletvekili aldı, içeri zorla soktular' dediler. Biz önce görüntülü medyayı çıkartmıştık, sonra HDP'lilere, İçtüzüğün ilgili hükümlerini söyleyerek danışmanlarının çıkması gerektiğini anlattım. Başta direndiler, sonra başka bir teklif yaptılar. Komisyon üyesi olan 3 milletvekilinin birer danışmanı, ayrıca grup adına da 3 tane danışman...

Bunun üzerine arkadaşların genel eğilimine baktım, sadece komisyon üyelerinin danışmanlarının bulunabileceğine karar verdik, diğerlerini dışarı çıkarttık. Ondan sonra normalleşti, saat 15.30'a kadar güzel bir şekilde devam etti. Sonra yoğun talep üzerine ara verdik. Saat 17.00'de toplantı başlayacaktı. Ara verildiği için arada tekrar danışmanları sokmuşlar. Komisyon üyesi 3 arkadaşın danışmanlarını biliyoruz, tanıyoruz. Kavgaya karışanlar onlar değil. Kavgaya karışanlar, girmemesi konusunda mutabık kaldığımız danışmanlar. Onların görüntüleri var. Onlarla ilgili hem disiplin soruşturması hem de ceza soruşturması için gerekli şeyler yapılacak muhakkak, böyle bir şey olamaz."

Şentop, "AK Parti'li milletvekillerinin şikayetinin olup olmayacacağının sorulması" üzerine, "Ben ona bir şey diyemeyeceğim, şahsi takdirleri ama hem milletvekillerinin şahsi bir şekilde şikayetçi olma durumları söz konusu olabilir hem de yasama faaliyeti, çalışmayı engelleme ile ilgili suç var ortada. Geçen perşembe günkü toplantıda ben içeri girdiğimde zaten kavga başlamak üzereydi. Toplantıyı açmadan daha kavga başladı. Toplantıyı açsaydık, içerideki kontrolü yapıp, girmemesi gereken danışmanları çıkartacaktık ama ona fırsat kalmadan başladı." diye konuştu.

"Saldırı olsun, mağdur olsun istiyorlardı, o yapıldı"

HDP'lilerin, kavgalı toplantıdan önceki gün, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'yu TBMM Genel Kurulunda kürsüye çıkartarak ortamı gerginleştirmek istediğini ifade eden Şentop, "Özel olarak bunu planlamışlar. Sayıları da az. Niye az? Çünkü saldırı olsun, olay olsun ve mağdur olsun istiyorlardı, o yapıldı." dedi.

Şentop, dünkü toplantıda hangi milletvekilinin ne kadar konuştuğunun belli olduğunu belirterek, HDP'li komisyon üyelerinin en az konuşanının iki kere konuştuğunu, dört ve üç kez konuşan da olduğunu söyledi.

HDP'li bir milletvekilinin 45 dakika konuştuğunu ifade eden Şentop, şunları kaydetti:

"Biz sükunetle dinledik. 'Laf atıyorlar' dediler. O kadar olur yani sen adama saldırıyorsun, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a laf söylüyorsun, sana da oradaki milletvekilleri bir şeyler söyleyecektir. Ona da tahammül edeceksin. Ne zaman Bakan Bey konuşmaya başlayınca, daha iki cümle söylemeden, laf atmaya, saldırmaya başladılar sözlü olarak. Cevap verilince ortaya çıkan tabloyu izlediniz. HDP Grup Başkanvekili, önünde bulunan masanın üzerine çıkıp oradan orta alana atlıyor. Oradan diğer masanın üzerine çıkıp bizim arkadaşların üzerine atlıyor. Havalanıyor ama iniş takımları açılmadığı için herhalde yere düşüyor. Sonra diğer HDP'liler aynı şekilde... Belli ki kavga etmeye gelmişler. Kavga çıkartarak komisyonun ertelenmesini istediler."

Şentop, HDP'lilerin toplantıdan ayrıldıktan sonra attıkları sloganların sorulması üzerine, "Bunlar milletvekiline yakışmayan şeyler. 'Biz terörü dışlıyoruz, milleti temsil ediyoruz' diyorlar. Nasıl temsil ediyorsunuz? Milletvekiline, parlamentoya yakışan bir tavır içerisinde bulunmamız lazım. Sizin sokaklarda hendek kazanlardan, dağdaki teröristten farklı bir tarzınızın olması lazım. 'Herkes istediği kadar konuşabilir, bir gün, iki gün, beş gün, ne kadar giderse komisyonu sürdürürüz, kimsenin sözünü kesmeyeceğiz' dedik. Konuşun ama konuşmak yetmiyor onlara." değerlendirmesini yaptı.

Mustafa Şentop, toplantılarda HDP'lilerin provokasyon yaptığını ifade etti.

"Provokatif bir şekilde bizim arkadaşların arasında dolaşıyor"

Komisyonda AK Parti, CHP, HDP ve MHP'lilerin oturdukları yerlerin aşağı yukarı belli olduğunu dile getiren Şentop, şöyle devam etti:

"HDP'den bir iki isim, içlerinde bayan milletvekilleri de var. Basın varsa kamera çekimi yapabilir ama bir milletvekili oraya niye geliyor? Kameraman olarak mı geliyor? Elinde kamera, çekiyor. Ben konuşuyorum, beni çekiyor, zumluyor. Bunun tahrik edici bir tarafı var. Ben çekilmek istemiyorum. Bana sordu mu çekerken mesela? Bunlara tahammül gösterdi arkadaşlarımız.

HDP'liler laf atıyorlar, hakaret ediyorlar. HDP'li bir milletvekili provokatif bir şekilde bizim arkadaşların arasında dolaşıyor, kimisinin cep telefonuna bakıyor, birisinin yazdığı nota bakıyor. Ondan sonra tartışma çıkınca da 'Bize söz söylediler' diyorlar. Arkadaş sen önce tahrik ediyorsun. Herkesin bir tahammül sınırı vardır. AK Parti'lileri tahrik ederek kavga çıkartmak, sonra da komisyonun çalışmalarının ertelenmesini sağlamak gibi hedeflerinin olduğu açıkça gözüküyordu. Bir grup başkanvekilinin arkadaşlarını sakinleştirme, kavgaları ayırma görevi varken, iki masanın üzerinden atlayarak AK Parti'lilere saldırması, oradaki niyeti, tabloyu, planı ortaya koyuyor."

Komisyon Başkanı Şentop, "Öcalan sloganları atıldı. Ne diyeceksiniz?" sorusuna, "Onu bana sormayın, onu herkes, milletimiz, siz takdir edersiniz." yanıtını verdi.

"Yaralanan milletvekillerinin sağlık durumlarının" sorulması üzerine Şentop, "İyidir, tedavi gördü herkes, sorun yok." dedi.

Başka bir soru üzerine, Şentop, komisyondaki görüntülerin Genel Kurulda yaşanmayacağını tahmin ettiğini söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.