SON DAKİKA
Hava Durumu

TBMM'de gündem fezlekeler

Milletvekilleri hakkındaki fezlekeler, TBMM Başkanlığına ulaştıktan sonra gelen kağıtlar listesinde yayınlanıyor; Anaya

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2016 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2016 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
TBMM'de gündem fezlekeler

Milletvekilleri hakkındaki fezlekeler, TBMM Başkanlığına ulaştıktan sonra gelen kağıtlar listesinde yayınlanıyor; Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon ile TBMM Genel Kurulunda görüşüldükten sonra sonuçlanıyor. Adalet Bakanlığının, son yaşanan terör olaylarından sonra, HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkcü hakkında "dokunulmazlıkların kaldırılması" istemiyle Başbakanlığa sunduğu fezlekeler, milletvekili dokunulmazlığı konusunu gündeme getirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Meclis'e gönderilmesi rutin bir işlem" dediği fezlekelerin TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.


Söz konusu fezlekeler ile TBMM Başkanlığındaki mevcut fezlekelerin gündeme alınmasındaki süreç, Mecliste şu şekilde işliyor:


-Milletvekili dokunulmazlığı; TBMM İçtüzüğü'nün, "Yasama Dokunulmazlığı ve Üyeliğin Düşmesi" başlıklı dokuzuncu kısmının, "yasama dokunulmazlığı" alt başlıklı bölümde düzenleniyor.


-Buna göre, bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki istemler TBMM Başkanlığınca, gelen kağıtlar listesinde yayınlanıp Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona havale ediliyor.


-Karma Komisyon Başkanı, dokunulmazlık dosyalarını incelemek üzere ad çekme suretiyle beş üyeli bir hazırlık komisyonu teşkil ediyor.


-Hazırlık komisyonu kendine gizli oyla bir başkan ve sözcülük görevini de yapacak bir katip seçiyor. Bu komisyon bütün kağıtları inceleyip gerekirse o milletvekilini dinliyor veya yazılı savunmasını alabiliyor ama tanık dinleyemiyor.


-Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle oluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.