SON DAKİKA
Hava Durumu

İsrail'e Cuma sonrası tepki yağdı...

İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırıların üçüncü gününde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21'e, yaralananların sayısı da 2

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2012 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2012 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırıların üçüncü gününde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21'e, yaralananların sayısı da 238'e yükseldi.


AA - Hamas askeri kanadı, İsrail'in saldırıları üzerine Tel Aviv'e 20 yıl aradan sonra ilk kez füzeyle attığını duyurdu. İzzettin Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, dün sabah bir saat içerisinde Gazze sınırındaki İsrail beldelerine ve hedeflerine 121 füze attıklarını bildirdi. Hamas'a yakınlığıyla bilinen Filistin Basın Merkezi de yaptığı açıklamada, İzzettin Kassam Tugayları'nın İsrail'in Kiryat Gat kentine 3 Grad füzesi, Zim kentine de 4 Kassam füzesi attığını belirtti.

Gazze'deki İslami Cihad Örgütü'nün askeri kanadı Kudüs Tugayları ise İsrail hedeflerine 78 roket ve havan mermisi attığını duyurdu. İsrailli yetkililer, Gazze Şeridi'ne 60 kilometre uzaklıktaki Rishon Lezion şehrine füze düştüğünü açıkladı.

İsrail tarafından öldürülen ve saldırıların başlangıcını temsil eden Hamas'ın komutanlarından Ahmed el-Caberi'nin cenazesi de binlerce Filistinlinin katıldığı törenle toprağa verildi.

"İsrail seferberlik başlattı"

İsrail Ordusu'nun saldırlara devam etmesi nedeniyle hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21'e, yaralıların sayısı da 238'e yükseldi.

İsrail Ordusu'nun, Gazze'nin kuzeyinde yaralı Filistinlileri taşıyan ambulansa ateş açtığı, saldırıda ölü ya da yaralı olmadığı bildirildi. İsrail'in savaş uçaklarından birinden atılan bomba, Başbakan Heniye'nin evinin bahçesindeki jeneratöre isabet ettiği bildirildi. Asıl hedefin Heniye'nin evi olduğu bildirildi.

İsrail Ordusu, Gazze'ye düzenlediği saldırıların ardından yedek askerleri göreve çağırarak seferberlik ilan ettiğini açıkladı. İsrail Ordusu sözcüsü Mordechai, ''Bu gece sessiz geçmeyecek. İlerlemek için talimat aldık. Operasyonlarımız yoğun bir şekilde devam edecek'' diye konuştu.

Hamas Lideri Halid Meşal, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği geniş çaplı saldırılara sert tepki göstererek, ''Arap Baharı'ndan önce ürken İsrail, şimdi korkudan titriyor'' dedi. Hamas, İsrail ile mevcut durumda herhangi bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Filistin Hükümet sözcüsü Tahir en-Nunu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail basınında yer alan 43 yabancı diplomatın Gazze'den çıkışına izin verilmediği yönündeki iddiaları yalanlayarak, ''Bu tip asılsız haberler İsrail tarafından yürütülen propagandanın bir parçasıdır. Biz bölgeden çıkmak isteyen hiç kimseye engel olmuyoruz'' dedi.

Ayrıca, Gazze'deki Filistin Hükümeti ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle tüm eğitim kurumlarını kapattığını duyurdu.

"İsrail'e uluslarası toplumdan tepki"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in Filistin'e yaptığı saldırıları büyük kaygıyla takip ettiğini ve şiddetle kınadığını belirterek, ''Bunu anlayışla karşılamak asla mümkün değil, tam tersine şiddetle kınamak gerekir. ABD'nin de şüphesiz ki İsrail'i ikaz etmesi herkes tarafından beklenmektedir'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze'ye saldırısı başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı bildirildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı 39. Bakanlar Kurulu Toplantısı için Cibuti'de bulunan Davutoğlu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği operasyonlarla saldırganlığını bir kez daha gösterdiğini, saldırıların yeni bir insanlık suçu belirtti. Davutoğlu burada ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile telefonda görüştü. Davutoğlu'nun görüşmesinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonları ile bölgede gerilimin düşürülmesi için temaslarda bulunulmasının önemine değinildiği belirtildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ise saldırıları ''vahşice'' değerlendirerek, ''şiddetle'' kınadı.

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Türkiye Temsilcisi ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Halit Hoca, İsrail ve Esed yönetimleri arasında bir fark görmediklerini belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest de Gazze Şeridi'nde sivil kayıplara neden olan İsrail saldırısını, ''devlet terörizmi'' olarak niteledi ve saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, ''BMGK'nın Filistin ve İsrail'i mümkün olan en kısa süre içinde şiddete son vermeye ikna etmesi gerektiğini'' belirtti.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'ndeki konuşmasınında İsrail saldırısına karşın, uluslararası hukukun da gerekli tepkiyi göstermesini önemli gördüğünü söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıyı ''bir facia'' olarak niteledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesinde şiddetin tırmanmasını engellemek gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Güney İsrail'in bombalanması, aynı şekilde İsrail'in Gazze'ye yaptığı orantısız hava saldırısı kabul edilemez'' ifadeleri kullanıldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya'nın saldırılardan büyük endişe duyduğu belirtildi.

Filistin'in Ankara Büyükelçiliği, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını kınayarak, uluslararası toplumu yaşananlara seyirci kalmamaya çağırdı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, saldırların başlaması üzerine Mısır'ın Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çekmiş, İsrail'in Kahire Büyükelçisi de ülkeyi terk etmişti. Bugün Cumhurbaşkanı Mursi'nin talimatıyla Başbakan Hişam Kandil ve beraberindeki bakanlardan oluşan heyet, saldırıları görüşmek üzere Gazze'yi ziyaret ediyor.

Kahire'deki Arap Doktorlar Birliği de İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırılar üzerine yaralıların tedavi edilmesi için, Ortopedi ve Kalp Damar Cerrahisi uzmanı 6 doktor ile tıbbi malzemeyi Gazze'ye gönderdi.

"İsrail'e tepkiler çığ gibi büyüyor"

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı başta İstanbul olmak üzere, Sakarya, Kütahya, Elazığ, Kocaali, Adıyaman, Bilecik, Van, Bartın ve Sivas'ta protesto edildi.

Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki Ömer Mekrem Camisi'nde, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı. Camiden yürüyüşe başlayan kalabalık, Arap Birliği Merkez Binası önüne geldiklerinde ''Tahrir Meydanı'ndan Filistin'e'', ''Gazze halkı bizim halkımızdır, ona düşmanlık eden bize etmiştir'', ''Kudüs'e gidiyoruz'' şeklinde slogan attı.

Tunus'ta ise İsrail saldırısını kınayan pankartlar taşıyan göstericiler, ''Filistin Araptır, teslimiyetçi çözümlere hayır'' ve ''Filistin Araptır, davadan geri adım atmaya hayır'' gibi Filistin direnişine destek veren slogan attı.

İslam dünyası genelinde İsrail'in saldırılarını kınamak için bugün cuma namazı sonrası gösteriler bekleniyor.

"ABD ve Kanada İsrail'i destekliyor"

ABD ve Kanada Dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, her iki ülke de İsrail'in kendisini ve İsraillileri savunma hakkı olduğunu, saldırıdan Hamas'ın sorumlu olduğunu iddia etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.