SON DAKİKA
Hava Durumu

Taş oluşumunda bilinen yanlışlar 

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2022 23:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2022 23:46

Böbrek taşlarının neden olduğu ağrı doğum sancısından bile daha şiddetli tarif ediliyor. Böbrek taşları farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Böbrek taşları; taşın tipine, büyüklüğüne ve bulunduğu yere göre farklı yöntemlerle tedavi edilebilmekte.
Konu ile ilgili, Dr. Dursun Baba, idrarın değdiği her yerde taş olma riski olduğunu söyledi. Halk arasında doğru bilinen yanlışlara da değinen Baba, tedavide asıl amacın taş kırmak değil, taş üremesine neden olan hastalığın tespiti ve tedavisinin olması olduğunu vurguladı.

Daha önce mesane taşları oluşumu varken, bugün böbrek taşlarının yoğunlukta olduğunu söyleyen Dr. Dursun Baba, taş oluşumuna; cinsiyet, genetik, hastalıklar, ırk, yaş, iklim coğrafi bölge, meslek, obezite, beslenme ve anatomik gibi nedenlerin etken olduğu bilgisini verdi.
Tedavi edilmezse kanser oluşumuna bile yol açacağını söyleyen Dr. Baba, 3 aşamalı tedavi yöntemi uygulandığını ifade ederek; ilk dönemde ağrının giderileceğini, daha sonra taştan temizlenmesini ve en sonda da tekrarın engellenmesini kaydetti.
Su alımı deyiminin yanlış olduğunu söyleyen konuşmacı, günlük sıvı alımının artırılmasını, egzersiz yapılmasını, hayvansal proteinlerin azaltılmasını, yeterli kalsiyumun alınmasını ve tuz oranının azaltılmasını dile getirdi.
Son olarak doğru bilinen yanlışlara da değinen Dr. Dursun Baba, şunları söyledi: “Böbrek taşları için en ideal tedavi sadece su içmek. Taş düşürmede kaynak suları ve bitkisel tedavi çok faydalı. Her yan ağrı böbrek taşından kaynaklanır. Taşın kaynağı kalsiyumdur, diyette bunu kısıtlamak gerekir. İdrar çıkışının normal olması böbreklerin iyi çalıştığını gösterir. Taşı düşürdüm kurtuldum. Taş tedavisinde ameliyat en son çaredir. Balık taşının ezilerek limon suyu ile içilmesi”
Yeterli su tüketimi böbrek taşlarının oluşumunu engellemek için en etkili yöntem. Ayrıca bazı yiyeceklerden kaçınarak böbreklerde taş oluşumu engellenebilir. Sağlıklı günler. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.