SON DAKİKA
Hava Durumu

Tatlıoğlu o soruya Macaristan’da yanıt verdi!

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2022 20:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 20:15

Macaristan Turan Vakfı tarafından TİKA desteği ve Macaristan Parlementosu’nun himayesinde gerçekleştirilen 7. Büyük Hun-Türk Kurultayı ile ilgili izlenimlerimizi aktarmaya devam ediyoruz.

Fakat bugün Macaristan’da o kadar çok Bursalı bir araya gelmişken Bursa siyasetine girmemek olmazdı. 


İstanbul’dan Budapeşte’ye hareket ettiğimizde uçakta bizi bir sürpriz bekliyordu. Hun Türk Kurultayı için seyahat edenler arasında İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ve Bursalıların yakından tanıdığı Diş Hekimi Tahsin Bulut’ta aynı uçakta ve aynı organizasyon için Macaristan yolundaydı. 4 günlük ziyarette ziyaret yerleri belli olduğu için birkaç defa karşılaşma oldu.

İlk karşılaşma Gülbaba Türbesi’nde oldu.


Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve İsmail Tatlıoğlu aynı anlarda türbe girişinde karşılaştı. Selamlaşma samimi ayaküstü sohbet oldukça keyifli görüntü oluşturdu. Ancak tek karşılaşma bu olmadı. Benzer görüntüleri Parlemento binası önünde ve kurultay alanında da yaşadık. İsmail Tatlıoğlu, iletişimi oldukça güçlü bir isim olduğu için kafilenin hepsiyle bir samimiyeti var zaten. Sohbetlerde oldukça keyifli geçti her karşılaşmada dolayısıyla.


Tatlıoğlu, Macaristan Parlamentosu’nda Aksakallılar Konseyi Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ile de karşılaştı. İkili yerlerinden kalkarak selamlaştı, tokalaşma sırasında ayaküstü sohbet ettiler. 


Ve Kurultay’ın düzenlendiği Bugaç’ta, Tatlıoğlu ve Bulut, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çadırını ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, oldukça samimi ve iyi bir ev sahibi olarak İsmail Tatlıoğlu’nu ağırladı. Burada da keyifli bir sohbet ortamı oluştu. Tatlıoğlu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı Kurultay’a verdiği destek nedeniyle tebrik etti. Bursa’nın Kurultay’a bu düzeyde katılmasının önemine değinen Tatlıoğlu, bu durumdan büyük memnuniyet duyduğunu da aktardı. 


Kurultay programının tamamlanmasının ardından Budapeşte’ye dönerken Tatlıoğlu basın mensuplarının olduğu kafile otobüsü ile dönmeyi tercih etti. Otobüs hareket ettikten sonra kendisiyle gazeteciler olarak sohbet etme imkanı bulduk. Merak ettiğimiz sorular vardı sadece bizim değil kamuoyununda!


Malum uzun süredir CHP Bursa’da ittifaka rağmen Mustafa Bozbey’i Belediye Başkan adayı ilan etmiş, İYİ Parti’den ise bu dayatmanın kabul edilemeyeceği yönünde mesajlar sık sık kamuoyuyla paylaşılıyordu. Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını istediği ve Parti’nin de bu yöntem bir iradesi olduğu zaten konuşuluyordu.

İşte o soruyu muhatabı İsmail Tatlıoğlu’na sordum.

- Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday mısınız?


Uzun bir siyasi geçmiş ve tecrübeye sahip olan Tatlıoğlu, öncelikle Millet İttifakı adayı Mustafa Bozbey’in iyi bir adaylık dönemi geçirdiğini söyledi önceki seçim için. Büyükşehir adayının belirlenmesi içinde 2023 seçimlerinin sonucunun beklenmesi gerektiğini söyledi. Ancak Büyükşehir’e aday mısınız?  Sorusunun ardından verdiği tepki ve yüzüne yerleşen tebessüm bunu ne kadar keyifle istediğini zaten gözler önüne seriyordu. Nitekim sohbet devamında olası bir iktidar değişikliğinde bakanlık yorumları yapıldığında mesajı o kadar net verdiki “Alpaslan’ın söylediği daha iyiydi” diyerek Büyükşehir’i istediğini net bir şekilde ortaya koydu. 


Millet İttifakı ve 6’lı masa sorularını da yanıtladı Tatlıoğlu. 


Masada önceliğin güçlendirilmiş parlamenter sistem olduğunu, aday konusunun öncelik sırasında daha geride olduğunu söyledi. Seçimi kazanırlarsa hemen ertesi gün fiili olarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçileceğini söyleyince, sorular da ardı sıra geldi.

Nasıl?


Cumhurbaşkanı yardımcısının fiili olarak kabine kurarak başbakan olacağını, ve kabinenin parlamenter sistemdeki gibi icraata başlayacağını söyledi. Sistem değişikliği için meclis tablosunun önemli olduğunu anlatan Tatlıoğlu, yeter sayı bulunsa bile konunun halk oylamasına gideceğinin de altını çizdi.  İhracı gündemde olan Yavuz Ağıralioğlu’nun ayrılmasının İYİ Parti’ye ne etkisi olacağını sorduğumuzda ise etkisi olacağını düşünmediğini söyledi. 


Sohbet sırasında Hun Türk Kurultayı ile ilgili görüşlerini aktardı. Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım Bey’in parlementoda yaptığı konuşmaya dikkati çeken Tatlıoğlu, verilen mesajların çok önemli ve yerinde olduğunu, siyaset üstü bir şekilde ve bu bakış açısıyla Kurultay’ın bambaşka bir yere doğru yürüdüğünün altını çizdi. 


Sonuca gelirsek, İsmail Tatlıoğlu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacak. Bu konuda da taviz vermeyeceklerinin sinyallerini veriyorlar zaten. İttifakla bir seçime gidilecekse bu kez CHP’nin taviz vermesini bekledikleri ortada. Ancak daha önemlisi 2023 seçimlerinde o kadar iddialılar ki, seçim sonuçlarının zaten bunu kendilerine sağlayacağını düşünüyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse İsmail Tatlıoğlu’ndaki heyecanın yarısı bile yok Mustafa Bozbey’de. Bu da Tatlıoğlu’nu bir adım öne çıkarıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.