SON DAKİKA
Hava Durumu

Teknik cihazlar da mevsimden etkilenir

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2022 20:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2022 20:47

Sonbahar geldi, güneşli günlerin azalmasıyla birlikte bedensel ve ruhsal sistemimizde değişiklikler yaşıyoruz. Doğada da iklim değişikliğine bağlı dönüşümleri gözlemlemek mümkün. Ancak mevsim değişimleri sadece insanlar, diğer canlılar ve tabiatı değil teknolojik aletleri de etkiliyor. Fırtına, soğuk havalar ve şiddetli yağış gibi kötü hava koşulları teknolojik cihazlarda arızalanmalara neden oluyor. Arızalanan teknolojik cihazlar ise veri kaybına sebebiyet veriyor. Eğer mevsime dair tedbirleri almazsak, teknik destek aldığımız cihazların bozulması, veri kaybı yaşamamız, geri dönüşsüz kayıplara maruz kalmamız ne yazık ki mümkün. 
Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, sonbaharın gelmesiyle birlikte kullanıcıların kötü hava koşullarından doğacak veri kayıplarını önlemek adına alması gereken önlemlerin kritik önem taşıdığını vurguladı. Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları düşüyor, yağış oranları artıyor. Kötüleşen hava koşulları cihazlara zarar verirken kullanıcıların verilerini de ciddi oranda tehdit ediyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanan ani elektrik kesintileri ve sıvı teması gibi durumlar başta depolama cihazlarını olumsuz etkilerken kullanıcıların bilinçsiz davranışlarının ise veriler için geri döndürülemez sonuçlara yol açtığının altını çizen Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, sonbaharda yaşanacak veri kayıplarının önüne geçmek için kullanıcıların alması gereken önlemleri 4 adımda aktarıyor.


 Peki bu veri kayıplarının önüne geçmek için neler yapabiliriz?


Günal bu konuda şu bilgileri aktardı bizlere: “Sonbaharın gelmesiyle birlikte artan yağış oranları, hayatın birçok alanını etkilediği gibi teknolojik cihazları da etkiliyor. Şiddetli yağmurlar hem kişisel hem de profesyonel hayatta kullanılan teknolojik cihazlar için hayati önem taşıyan problemlere sebebiyet veriyor. Öyle ki ani elektrik kesintileri ve teknolojik cihazların sıvı ile teması gibi problemler veri kaybı riski taşıyor. Bu problemler karşısında kullanıcıların bilinçli davranması gerektiğinin birincil öncelik olduğunu vurgulayan Serap Günal, ani elektrik kesintilerini engelleyecek ve veri kaybına dur diyecek önlemler alınması gerektiğini ifade ediyor. Sıvıyla temas eden ve hasar gören cihazları çalıştırmayı durdurun. Hasarlı ya da sıvıyla temas eden laptop, masaüstü bilgisayar, telefon, tablet ya da hard disklerin çalışmasını durdurmak veri kaybını önlemede kritik önem taşıyor. Bu gibi durumlarda cihazların hemen kapatılması veya yeniden çalıştırılmaması gerekiyor. Cihazlarda işlem yapılmaya devam edilmesi durumunda verilerde onarılmayacak zararlar oluşabiliyor.


 Sıvıyla temas eden cihazları kurutmayın. Şiddetli yağışların yaşandığı durumlarda sıvıyla temas etmiş olan cihazları bilinçsiz bir şekilde kurutmaya çalışmak verileri geri dönüşü olmayan bir yola sokuyor. Kurutma makinelerinin cihazları maruz bıraktığı sıcak, diskleri aşındırıyor ve cihazlardaki hasarı artırıyor. Bu nedenle sıvıyla temas eden cihazların kurutulmaması öneriliyor. Yardımcı yazılımlar kullanmayın. Kötü hava koşulları nedeniyle hasar gören bir sürücüyü onarmaya çalışmak için dosya kurtarmak amacıyla diğer yardımcı yazılımlar bilinçsizce kullanılmamalı. Yardımcı yazılımlar verileri bozabiliyor. Hasar almış sabit sürücülere dikkat edin. Hasarlı bir sabit sürücü sallanmamalı ve sökülmemeli. Aksi durumda gerçekleşecek yanlış kullanım verilerde daha fazla hasara sebep olabilir.”


Teknolojik cihazlar artık iş ve sosyal hayatımıza dair pek çok verinin saklandığı, üretim akışının bozulmaması için destek aldığımız önemli ekipmanlar oldular. Bu nedenle onları da mevsim koşulllarından korumayı önemsemeliyiz diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.