SON DAKİKA
Hava Durumu

Trafikte iyiye gidiş var, rakamlar öyle söylüyor

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2023 22:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2023 22:41

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş göreve geldiğinde ilk söylemlerinden biri hiç şüphesiz trafik sorununun çözümüne yönelik vaadiydi. Belki de en fazla eleştirildiği noktada burası olmuştu ancak yapılan araştırmalar verilen sözün bilimsel olarak yerine geliyor olduğu yönünde. 


Bir araştırma var elimizde dünyanın önemli kentlerinin dahil edildiği.  Avrupa’da yüzde 50’ye varan pazar payıyla  sınıf lideri olan TomTom navigasyon firması,  6 kıtada 56 ülkede 389 şehri kapsayan Trafik Endeksiyle, dünyadaki şehirleri ortalama seyahat sürelerine göre sıraladı.


Tomtom bu yıl yeni bir ölçü kullanmaya başlamış ve seyahat sürelerini endekse eklemiş. Oldukça mantıklı bir yaklaşım. Trafik yoğunluğu evet ama asıl trafikte kalınan süre önemli. Yani 10 kilometreyi kaç dakikada geçtiğiniz önemli örneğin. 


Tomtom firması da bunu yapmış.  Ve bir ölçüm daha koymuş yine. 389 şehrin tamamında benzinli, dizel veya elektrikli araçları kullanırken yakıt /kWh tüketimi ve CO 2 emisyonlarının yanı sıra artan yakıt maliyetlerinin ve trafik sıkışıklığının mali etkisini de dahil etti.


Dünyada trafik sıkışıklığı en fazla olan ilk 5 şehir sırasıyla, Londra(İngiltere) 36 dakika 20 saniye, Bengaluru(Hindistan) 29 dakika 10 saniye, Dublin(İrlanda) 28 dakika 30 saniye, Sapporo(Japonya) 27 dakika 40 saniye ve Milano(İtalya) 27 dakika 30 saniye.

Türkiye rakamları da var. 


Türkiye’de  trafik sıkışıklığı en fazla olan ilk 5 şehir sırasıyla Gaziantep 21 dakika 10 saniye ile dünyada 49.sırada,  İstanbul 20 dakika 40 saniye ile dünyada 55. Sırada,  Ankara 18 dakika 20 saniye ile dünyada 89. Sırada,  İzmir 18 dakika ile dünyada 99.sırada,  Antalya 17 dakika 30 saniye ile dünyada 107 sırada yer buldu. Yani Bursa ülke ilk 5’inde ve dünya ilk 107’sinde yok. Trafikte geçirilen süre onlardan daha az. 


Nerede peki Bursa. 10 kilometre seyahat süresi bu yoğun trafikteki ölçüm 16 dakika 30 saniye ile 9. Sırada dünyada ise 125. Geride kaldığımız bir alanın bizi mutlu etmesi de oldukça güzel. 


Asıl önemli gelişme ise geçen yıl ile bu yıl arasındaki değişim. Geçen yıl Türkiye’de 5, dünyada 73’üncüydü Bursa
Araştırmada sabah pik saatlerde, 10 Km yolculuk başına + 6 dakika, Akşam pik saatlerde 10 Km yolculuk başına + 12 dakika fazladan süre harcandı. Hızlar ise sabah 34 Km/Sa, Akşam ise 26 Km/sa olarak ölçüldüğü de vurgulanıyor.


Buradan bir yere daha gelmemiz gerekiyor. Evet Bursa’da trafik yoğunluğu var. Evet yıllarca yapılan ihmallerin sonucu buraya gelmiş durumdayız. 
Kent yoğunluğu hızla artırılırken gereken altyapı yatırımları yıllarca yapılmadığı için trafik biraz yoğun. Son yıllarda yapılan yatırımların yanı sıra rahmetli Hikmet Şahin döneminde yapılan batçıkların olmadığını bir düşünün? Aman Allah’ım


Tabi yeter mi yetmez? Büyükşehir Belediyesi ulaşım ve trafikle ilgili çalışmalarını adeta 7/24 sürdürüyor. Zamanla bu rakamların çok daha iyi hale geleceği ortada. Tabi trafik sadece kent nüfusunun oluşturduğu bir sorunda değil. 


Örneğin trafikte 2022’de Bursa’da en kalabalık gün 24 Eylül 2022 Cumartesi olarak kayıtlara geçmiş. Bunun sebebi ise 23 - 25 Eylül 2022 tarihlerinde ilki düzenlenen Bursa Gastronomi Festivali’nin gördüğü ilgi. Şehir içi ve şehir dışından oldukça fazla ilgi olunca doğal olarak bunun trafik yoğunluğuna da etkisi oluyor.  Ha o gün için de 10 kilometrelik geçişin süresi 19 dakika 50 saniye. Öyle bile iyi görünüyoruz. 


 Biz Bursa’yız tabi daha iyisini isteriz. Ama iyileşmeyi de gözden kaçırmamalıyız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.