SON DAKİKA
Hava Durumu

Mimar Sinan'ın 470 yıllık hamamı yıkılıyor

"Ser Mimaran-ı Cihan", "Mühendisan-ı Devran" olarak adlandırılan ve eserleriyle Türk-İslam sanatına damga vuran Mimar Sinan'ın Eyüpsultan'

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2018 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2018 17:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mimar Sinan'ın 470 yıllık hamamı yıkılıyor
"Ser Mimaran-ı Cihan", "Mühendisan-ı Devran" olarak adlandırılan ve eserleriyle Türk-İslam sanatına damga vuran Mimar Sinan'ın Eyüpsultan'da inşa ettiği Çömlekçiler Hamamı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.


Mimar Sinan'ın Eyüpsultan'da inşa ettiği Çömlekçiler Hamamı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. "Akarçeşme Hamamı" veya "Dere Hamamı" olarak da bilinen eser, Kanuni Sultan Süleyman'ın genç yaşta vefat eden oğlu Şehzade Mehmet için yaptırdığı Şehzade Camisi'ne gelir olarak inşa edildi. Hamamın 1544-1548'de yapıldığı düşünülürken, Evliya Çelebi hamamın bulunduğu mahalleyi anlatırken "Hoş havalı bir hamam var ki bölgenin bütün halkına açık, aydınlık bir hamamdır" ifadelerini kullanır. Yine Evliya Çelebi, Çömlekçiler Mahallesi'ni anlatırken ana caddenin iki yanında her meslek grubundan esnafın yüzlerce dükkanından bahseder. Hamam, 1980'li yılların sonuna kadar hizmet verirken, daha sonra kapatıldı ve bugünkü atıl durumuna geldi. Hamamın, Abdurrahman Şerefbey Caddesi'ne bakan yüzünün büyük bölümü birkaç metrekarelik dükkanlarla kapatılırken, duvarlarında ve iç kısmında bazı işletmelerce kurulan havalandırma bacalarının oluşturduğu kötü görüntü, duvarlarına katılan uydu antenleri dikkati çekiyor. Hamamın bulunduğu alana ve içine girmek mümkün değilken, yapının duvarlarının önemli bir kısmının yıkıldığı, kalan kısımlarının ise çökmeye yüz tuttuğu görülüyor. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.