SON DAKİKA
Hava Durumu

Uyku apnesine dikkat! Gece ansızın ölüme neden olabilir

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2022 20:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2022 20:55

Gün boyu yorulduktan sonra güzelce uykuya dalmak istiyoruz hepimiz. Günün ağırlığını mışıl mışıl bir uykuyla atmak ertesi güne başlamadan önce en gerekli şey. Ancak uykuda sağlık problemleri yaşayabiliriz. ‘Uykuda bir sağlık problemi yaşar mıyız?’ sorusunu kendimize sorarak gerekli sağlıklı kontrollerini yaptırmalıyız. Bu sağlık problemlerinden biri de uyku apnesi. Sık görülen ve uyku sırasında tekrarlayan ataklarla, soluk alıp vermenin kesintiye uğradığı tehlikeli boyutlara varabilen bir uyku bozukluğu. Tedavi edilmediği takdirde uyku apnesi, Tip 2 şeker hastalığı ve inme veya kalp krizi gibi bazı önemli kardiyak hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynayabileceği için bilinçli ve dikkatli olunmalıyız.


Konu ile ilgili, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Taş, uyku apnesinin ani ölümlere neden olabildiğini söyledi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Taş, uykunun sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıdığını ifade ederek, şunları söyledi: "İnsan ömrünün ortalama üçte birini oluşturan uyku, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor. Kalitesiz uyku gündüz sürekli uyur halde dolaşma, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere yol açarken; yüksek tansiyon, kalpte ritim bozuklukları, felç veya ani gece ölümlerine neden olabilen uyku apnesine de neden olabiliyor. Uyku apnesi, horlamanın neden olduğu en önemli hastalıklardan biridir ve uykuda solunumun durması olarak ifade edilebilir. Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Uyku apnesi sırasında, üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme olur. Dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandırılır. Uyku apnesi sırasında solunum çabası sürse de, bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarır ve hava yolu açılır. Solunumu durana kadar horlayan kişi, gürültülü bir homurdanma ile yeniden nefes almaya ve horlamaya devam eder. Uyku apnesi sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür. Uyku apnesinin tam nedeni sayılmasa da, uyku apne sendromlu hastaların yüzde 30-50'sinde hipertansiyon görülmektedir. Uyku apnesinin belirtilerinden en önemlisi uykuda solunumun durmasıdır. Diğer uyku apnesi belirtileri ise şöyle sıralanabilir; uykuda sırasında huzursuzluk, horlama, sık sık idrara kalkma, terleme, ağız kuruluğu, reflü ve tanıklı olarak solunum durmalarıdır. Ayrıca baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, sabah dinç uyanamama ve aşırı derecede uykulu olmak ve yorgunluk hali ise uyku apnesinin gündüz gözlenebilen belirtileri arasındadır.”


Yüksek sesle horlama, başkasının şahit olduğu uykuda solunum durması atakları, uykudan ani uyanmalar, sabahları uyandığında ağız kuruluğu ya da boğaz ağrısının bulunması, uykusuzluk çekme, sabahları olan ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı, sabah baş ağrıları, depresif ruh hali, sinirlilik, dikkat sorunları gibi belirtileri gördüğümüzde mutlaka uzman doktora başvuralım. Sağlıklı günler. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.