SON DAKİKA
Hava Durumu

Yanlış diyetler sağlığı tehdit ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 01.08.2022 20:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.08.2022 20:29

Yaz aylarıyla birlikte fazla kilolardan kurtulmak isteyenler hızlı kilo vermeyi sağlayacak yollara başvurmaya başlıyor. Özellikle de kulak dolma ya da sosyal medyada paylaşılan bu metodlar, sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik de kilo vermek için yapmamız gerekenlerden öte, yapılan yanlışları ve nelere yol açabileceğini anlattı bizlere. Hızlı zayıflama yöntemlerinin tartıya çabucak eksi olarak yansımasına aldanmamak gerektiğini anlatan Hazal, “Tartıya yansıyan eksileri görsek de, bunun geçici bir ağırlık kaybı olduğunu unutmamalı ve yetersiz beslenme nedeniyle kas kaybı, baş ağrısı, saç dökülmesi, kabızlık, kan şekeri dengesinin bozulması, cilt kuruluğu ile konsantrasyon problemleri gibi birçok sorunu beraberinde getirdiğini bilmeliyiz. Çok düşük kalorili diyetlerden kaçınmalı, sağlıklı ve dengeli beslenerek kalıcı kilo kaybı sağlamalıyız” diyerek uyardı bizleri. 


Yapılan yanlışların başında da çok düşük kalorili beslenme geliyor. 


Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için günlük belirli bir kaloriye ihtiyacımız var. Bu kaloriyi gün içinde yediğimiz/içtiğimiz besinlerden alıyoruz. Çok düşük kalorili diyetler yapmak ilk aşamada tartıya yansıyan rakamlarla size kendinizi iyi hissettirse de bir süre sonra bu rakamların gerçek sonuçlar olmadığını görüyoruz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, genellikle sıvı formda ya da tek tip besin grubu içeren bu diyetlerin daha çok sıvı ve  kas kaybı ile sonuçlandığı için verilen kiloların aynı hızla geri alındığını belirterek, “Bunun yanı sıra vücudun enerji harcaması bu düzeye uyum sağladığı için çok düşük kalorili diyetler metabolizmanın yavaşlamasına, bunun sonucunda kiloların yavaş verilmesine de sebep oluyor” diyor. 


Uzmanlarımız bu kadar faydalı bilgileri ve hatta yapılan yanlışların etkilerini anlatıyorken, halen kulaktan dolma bilgilerle hareket etme çabasını sürdürmemeliyiz diye düşünüyorum. 

 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.