SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaz aylarında nefes darlığına dikkat

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2022 21:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2022 21:08

Gün içerisinde yeteri kadar nefes alamadığımızı ya da bir anda nefessiz kaldığımızı hissediyorsak bunun altında yatan nedenlerin araştırılması gerekiyor. Özellikle yaz aylarında yürüme, merdiven çıkma gibi efor sırasında zorlanma, hava açlığı, nefes almak için eskiye göre daha fazla güç harcama, yeterince hava alamama ya da derin nefes alamama gibi durumlar nefes darlığı hastalığımızın olabileceğini gösterir. Nefes darlığı günlük hayatta ev içi etkinlikler, alışveriş, yürüme, merdiven çıkma, spor yapma gibi tüm fiziksel etkinliklerimizde kısıtlanmaya neden olabileceği için hayatımızı olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesinde azalmaya neden oluyor.  Bu nedenle nefes darlığını önemsememiz ve zaman kaybetmeksizin nefes darlığına neden olabilecek hastalıkların ortaya konabilmesi için mutlaka sağlık kurum ya da kuruluşlarına başvurmamız gereklidir.


Konu ile ilgili, özellikle havaların ısınmasıyla birlikte nefes darlığı çeken hastaların şikayetlerinin daha çok kalbe bağlı nedenlerden olabileceğine değinen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Özgür Başarır, şunları söyledi: “Nefes darlığını tetikleyen hastalıkların en sık rastlanan nedenlerinden biri de kalp yetmezliği. Kalp damarlarının tıkanması, tıkanan damarın kalbin işlevini yitirmesine neden olabilmesi, kalp kasının iyi kasılamaması sonucunda kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak nefes darlığı ortaya çıkabiliyor. Ayrıca genetik kökenli de olabilen kalp yetmezlikleri tabloları ile de karşılaşabiliyoruz. Romatizmal kapak hastalıkları, çeşitli ritim bozukluğu türleri ve gizli kalp diye halk arasında tabir edilen kalp damarlarının kritik olarak daralması ancak belirgin bir bulgu vermiyor olması da nefes darlığının ciddi nedenleri arasındadır. Yolda yürürken, merdiven çıkarken görülen nefes darlığı kalp hastalıklarına işaret ediyor olabilir. Bu duruma efor dispnesi (eforla tetiklenen nefes darlığı) diyoruz. Bu duruma hipertansiyon bizzat neden olabileceği gibi kalp yetmezliği, kalbimizi besleyen damarlarda kritik darlıklar gibi sebepler de yol açabiliyor. Dikkatle araştırılması gereken bir durumdur. Ayrıca kalp kapakçıkları ile ilgili hastalıklar da ileri evrelerde nefes darlığına neden olabiliyor. Kan basıncının neden olduğu iki tür nefes darlığı var. Birinde kalbi büyüterek kalp yetmezliği yapıyor, diğerinde ise kalbin esnekliğini azaltıp, kalp duvarlarını kalınlaştırarak aynı sorunlara neden oluyor. Nefes darlığı rahatsızlığına sigara kullanımına bağlı akciğer hastalıklarının yanı sıra yukarıda belirttiğimiz hastalıklar da neden olabiliyor. Nefes darlığının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığı teşhisinde bizleri ciddi şekilde yönlendirebilen test ise şüphesiz ekokardiyografi. Bu test ile kalbin gücü, büyüklüğü, fonksiyonları, kas kalınlığı, kapakçıklar ve yapısal bozukluklar rahatlıkla ortaya konabiliyor. Bu testlerden elde edilen veriler sonucunda, nefes darlığının kalbe ait olup olmadığı klinik veriler ışığında büyük oranda belirlenebiliyor. Nefes darlığı şikayeti başlayan kişilerin, Ailelerinde erken yaşta ( özellikle 60 yaş öncesi) kalp hastalığı hikayesi varsa, Sigara kullanımı var ise, Diyabet ( şeker hastalığı ) var ise, Obezite mevcut ise, sürekli ölçümlerinde yüksek tansiyon değerleri izleniyor ise ya da hipertansiyon teşhisi almış ve ilaç tedavisi altında iseler, Stresli yaşamları mevcut ise, Daha önce kalp damarlarında olsun ya da olmasın damar hastalığı teşhisi konmuş ve müdahale edilmiş ise, hareketsiz yaşam, Yüksek tuz tüketimi, bol hamur işi tüketimi ve yağlı yiyecek tüketimi mevcut ise, en kısa sürede bir kardiyoloji uzmanı ile görüşmeleri öneriliyor” 


Nefes darlıkları kalbimizle ilgili sağlık problemlerinin olabileceğinin göstergesidir. Nefes darlığı yaşıyorsak mutlaka uzman doktora görünmekte fayda var. Sağlıklı günler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.