SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaz mevsimi, alerji alarmı 

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2022 20:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2022 20:37

Alerji denildiğinde bahar ve çiçek polenleri ya da bazı kimyasallara karşı hassas olmak akla geliyor. Alerjisi olanlar için bu nedenle kış aylarındaki soğuk algınlığı da bağışıklık sisteminin korumak adına riskli bir durum olarak bilinir. Oysa yaz sıcakları da ayrı bir risk taşımakta. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, yaz mevsiminde görülen böcek, deniz, havuz, güneş ve gıda alerjilerine karşı uyararak korunma yöntemlerini anlattı. Can, yaz mevsiminde en çok karşılaşılan güneş alerjisi, böcek alerjisi, deniz, havuz alerjisi ve yaz meyvelerinin neden olduğu alerjilere karşı uyardı.


Güneş alerjisinin güneş ışığına maruz kalan cilt bölgelerinde kızarıklık, ödem ve kaşıntılı döküntüler ile kendini gösterdiğinin ve oldukça rahatsız edici olduğunu anlatan Prof. Dr. Demet Can güneş alerjisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi: “Bazı insanlar maalesef kalıtsal olarak güneş alerjisine sahiptir. Bazıları ise cildi başka bir faktör tarafından tetiklendiğinde güneşe hassas hale gelir. Araştırmalar bebeklerde bile görülse de güneş alerjisinin 6-22 yaş arasında daha sık olduğunu göstermektedir. Belirtiler güneşe maruz kaldıktan 6-8 saat sonra ortaya çıkmakta ve hasta güneş ışınlarından uzaklaşınca 24 saat sonra düzelmektedir. Cilt lezyonlarının güneş gören vücut bölgelerinde olması güneş alerjisini akla getirdiği için teşhisi diğer alerjilere göre daha kolaydır.”


Ancak güneş alerjisinden korunmak da mümkün, Prof. Dr. Demet Can güneş alerjisinden korunma yollarını şöyle anlattı: “Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneşten kaçınmak. Güneşte kalma süresini günler içinde artırmak. Aniden çok uzun süre güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmak gerekir. Birçok insan sadece ilkbahar veya yaz aylarında daha fazla güneş ışığına maruz kaldıklarında güneş alerjisi belirtileri gösterir. Özellikle hafta sonu, deniz ya da havuzda geçirilen saatlerden sonra yakınmalar artar. Açık havada geçirdiğimiz süreyi kademeli olarak artırmak cildimizdeki hücrelerin güneş ışığına uyum sağlamasını kolaylaştırır. Güneş gözlüğü takmak ve koruyucu giysiler yani uzun kollu gömlekler giymek ve geniş kenarlı şapkalar takmak cildimizi güneşe maruz kalmaktan korumaya yardımcı olabilir. İnce veya gevşek dokumalı kumaşlar havadar olduğu için tercih edilir ancak ultraviyole ışınları bu kumaşlardan geçebilir. SPF'si en az 30 olan geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmak, eğer yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık olarak yeniden uygulamak.”


Yazın tadını çıkarırken güneşe karşı tedbirli olmayı unutmayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.