SON DAKİKA
Hava Durumu

Ekonomide neler oluyor?

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2023 21:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2023 21:14

Seçimlerin ertesi günü şeriat gelecek, kadınlar sokağa çıkamayacak dediler tutmadı. Dolar 30 lira olacak diye bağırdılar olmadı. Her seçimde terane. Ne var ki, bunlar ne zaman dolar şu kadar yükselecek, bu kadar yükselecek dedilerse ekonomimize muhteşem saldırıların olduğu vakidir. Bu defa da öyle oldu ve döviz bir anda fırladı. Müdahale edilmese belki de gerçekten 30 lira olacaktı dolar. 


Bu defa bir fark var ama. Ekonomi yönetimi Mehmet Şimşek’e emanet. Diğer saldırılar daha başlarken savuşturulmuş böyle keskin olmamıştı yükseliş. Bu defa Mehmet Şimşek’in yönetiminde olduğundan müdahale metodu da farklı oldu. Ancak 26 seviyesinde müdahale başladı. Bu müdahale Şimşek’in mi yoksa başka birisinin mi orasını pek bilemiyoruz. Talimatı veren kimdir çok belli değil.


Yeni bakan göreve başlarken “Rasyonel bir zemine dönme dışında seçenek kalmamıştır.” İfadesini kullanmıştı. Bu herkesin anlayacağı bir dille söylersek “Mantıklı bir zemine dönme haricinde alternatif kalmamıştır.” Demektir. Önceki yapılan işin mantıksız olduğunu vurgular. Nebati’nin uyguladığı ekonomi politikasına ağır bir eleştiridir.
Mehmet Şimşek ekonomide yeni bir politika tesis ederken Merkez Bankası yönetimini de değiştirmek istiyor. Günümüzün moda deyimiyle kulis bilgileri, benim anladığım anlamıyla da Ankara dedikodularına göre Merkez Bankası’nın başına Türk asıllı bir Amerikalı, Hafize Gaye Erkan’ı getirme arzusunda. İddialara göre Hafize Gaye Erkan ABD’deki “hayli kazançlı” görevinden istifa ettirilip apar topar Türkiye’ye getirtiliyor bu görev için.


Günler önce bu ismin Merkez Bankası başkanlığına atanması bekleniyordu. Hatta bu atamanın gece yarısı yapılacağından emin gibiydi Ankaralı gazeteciler. Bu atama yapılmadı. Aradan günler geçti, bu yazı yazıldığı saatlerde atama hâlâ yapılmamıştı. Kulis bilgileri mi yanlıştı yoksa işin içinde başka bir iş mi var? Orası henüz bilinmiyor.


Ancak, bir gerçek var ki, dövizdeki sert yükseliş küçük esnafı hayli rahatsız etti, zor duruma düşürdü. Bizde dolar baz alınır, dolar yükselir umumi tuvalet ücretleri artar… Hal böyle olunca zaten kiralardan bunalmış durumdaki küçük esnaf iyiden iyiye zorlanmaya başladı. Büyük şirketler bir şekilde kendini kurtarıyor ya da dayanma güçleri daha fazla diyelim ama global kriz nedeniyle zaten beli bükük küçük esnaf bu durum karşısında daha da karamsarlaşıyor.


Öte yandan, işçi, memur ve emekli de zor durumda. Yaz nedeniyle meyve ve sebze fiyatları biraz makul olsa da kira başta olmak üzere temel gıda maddelerindeki artış sürüyor. Et fiyatları cep yakıyor. İnsanlara “siz de et yemeyin!” diyemeyeceğimize göre çözüm gerekli. Artık “SABRAT” lafını duymak istemiyor millet. Çözümü bekliyor, en azından çözümün ne olacağını bilmek istiyor.


Çalışan ve emekli kesimi Mehmet Şimşek’i tanıyor. Onun sıkı para politikasından yana olduğunu iyi biliyor. Bu nedenle Sayın Başkanımızın verdiği söze rağmen şüpheye düşmeye başladılar. Neyse ki AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına ilişkin, "Ne vaat ettiysek onu gerçekleştiren bir partiyiz. Vaat ettiğimizi yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu perspektif gerçekleşecektir." Açıklamasını yaptı ve üstelik Temmuz tarihini de verdi. Bu yüreklere su serpmiş oldu.


Şimdi ekonomi yönetiminin başında olan Mehmet Şimşek’e iş düşüyor. Çıkıp, küçük esnafı, memuru, işçiyi ve emekliyi koruyacağını belirtmeli ve bununla alakalı olarak ne yapacağını elle tutulur, inandırıcı örneklerle açıklamalıdır. İnsanların bunu bilmeye hakkı var.


Piyasaların rahatlaması bu açıklama ile olacaktır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.