SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da iktidar savaşları…

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2024 16:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 16:29


Aslında bu kadar çabuk başlayacağını tahmin etmiyorduk ama seçimin ertesi gününden itibaren Bursa tam bir siyasi iktidar savaşlarına sahne oluyor. 

Malum yerel seçimlerde AK Parti ağır bir yenilgi aldı ve CHP göreceli olarak önemli bir başarı sağladı. CHP’ye oy verenlerin sayısında oyun değiştirecek bir artış olmamasına rağmen sandığa gitmeyen seçmenin etkisiyle önemli belediyeleri alma şansını yakaladılar. Bazen sandık değil sandığa gitmeyenlerin galibi belirlediği gerçeğini de bir kez daha görmüş olduk. 

İktidar partisiyle başlayalım. 22 yıllık iktidar sürecinde AK Parti’de bir çok isim farklı makamlarda görev aldı. Teşkilatlarını diri tutmak için AK parti her dönem yeni isimleri göreve getirirken bir kısım ismi de kenara aldı. Ancak kenara alınan isimler hep bir şekilde etki odağı olmaya devam etti. İşte yerel seçimlerde alınan ağır yenilginin ardından AK Parti Bursa’da güç savaşları da aynı anda başladı. Öncelikle Efkan Ala’nın Bursa’ya gelmesinin ardından rahatı kaçan belli kesimler, alınan yenilginin ardından İl Başkanı üzerinden Efkan Ala beyi hedef almak istiyorlar. 

Ancak yine de Ala’nın gücünü bildikleri için bunu ancak dedikodu ve fısıltı kıvamında yapmaya çaba harcıyorlar. Büyükşehir ve Osmangazi’nin kaybedilmesi nedeniyle İl Başkanı Davut Gürkan hedefe konuluyor. Bir çok neden var seçimin kaybedilmesinde ancak en önemlisi AK Parti’nin tüm katmanlarındaki kibir ve devleti de belediyeleri de kendilerinin sanması. Vatandaş devletin de belediyelerin de sahibinin kendisinin olduğunu gösterdi bir anlamda seçimde. 

İl başkanlığı noktasında mevcut İl Başkanı Davut Gürkan görevine devam etmek istiyor ve bu yönde bir mücadelesi var. Ancak seçim kaybeden belediye başkanlarının yanı sıra belediyelerde görev alan il ve ilçe yönetimlerinde görev alan isimler de hesap kitap içerisinde. AK Parti’de beklenen değişim sürecinde birçok isim Ankara’ya davet ediliyor.

Büyükşehir eski Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın tıpkı ondan önceki başkan Recep Altepe gibi Genel Merkez düzeyinde bir görev beklediği, bu olmazsa bakan yardımcılığı gibi bir göreve talip olduğu söyleniyor. Aktaş, Bursa yönetiminde de etkili olmak istiyor tabiatıyla. Bursa’nın dizaynı için güç odaklarından birisi de kuşkusuz Mustafa Varank. Varank’la hareket eden eski Osmangazi ekibinin de beklenti içinde olduğunu tahmin etmek zor değil. İl Başkanlığı için eskisi yenisi milletvekilleri de kendi alanlarında saf tutuyor. 

Seçim öncesi Cumhur İttifakı ile CHP arasında özellikle genel siyasette çok ağır ithamlar karşılıklı söylenmesine rağmen seçimden sonra ciddi bir yumuşama ve nezaket hakim olmuş durumda. AK Parti’li Mustafa Varank, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, üst perdeden siyaset yapan isimlerken, yerel seçimlerin sonuçlarının ardından yerel siyasette genel siyasetin dışında bir yol izlemeye başladılar. Bir iki hafta önce CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in yanında 4 vekille birlikte Mustafa Varank ziyaret etmişti. Bugünde sosyal medyaya yansıdığı kadarıyla MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, İl Başkanı Muhammet Tekin ve İl Başkan Yardımcısı Sertaç Yurdacan ile birlikte ziyaret ederek hayırlı olsun dilekleri ve başarı dileklerini ilettiler. Bozbey’e fotoğraf verdiler. 

Başka gruplar da var il başkanlığı için çalışma yürüten ancak henüz AK Parti nasıl bir değişim süreci izleyeceği belli olmadığı için bu mücadele lokal kalıyor ve sonuç alma noktasında belirsizlik bu grupların en büyük sıkıntısı olarak ortaya çıkıyor. 

AK Parti’nin aksine MHP’de ciddi bir sessizlik devam ediyor. Bursa’da elindeki Yenişehir Belediyesi'ni İYİ Parti’ye kaptıran, Cumhur İttifakı kapsamında yarışa girdiği Mustafakemalpaşa’yı da CHP’ye kaptıran MHP’de bir değişim beklenmiyor. 

Gelelim Bursa seçimini kazanan CHP ve iki ilçe alarak sürpriz yapan İYİ Parti cephesine. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 47 yıl sonra gelen zaferin ardından belediye yapılanması ve şirket yönetimlerinin yapılanması için mesaisini sürdürüyor. Beklentinin yüksek olması nedeniyle Bozbey ince eleyip sık dokuyor ama her ataması da tartışmaları beraberinde getiriyor. 

Bozbey’in bir başka sıkıntısı ise AK Parti’den kalan üst düzey kadrolar. Bunlarla ilgili birkaç tasarruf kullansa da süreç hala muallakta.  El değiştiren belediyeler arasında Osmangazi’de Erkan Aydın belki de ilk günden itibaren en sistematik şekilde yürüyen ve sıkıntısı en az olan başkan olarak öne çıkıyor. Uyumlu bir yapısı olan Aydın’ın başkan seçilmesinin ardından en az tartışılan hatta hiç tartışılmayan yegane belediye gibi görünüyor Osmangazi. Atamalarını yapan Aydın, göreceli olarak rahat bir süreç yaşıyor. 

Bursa’da Büyükşehir’i CHP almasına rağmen meclis çoğunluğu Cumhur İttifakında. Ancak önümüzdeki süreçte meclis aritmetiğinde değişmeler olabileceğini de ifade edelim. Yine belediye sayıları da her an değişebilir. İYİ Parti’nin Büyükşehir meclisinde 5 üyesi var 2 de belediye başkanı. Partileri oldukça güçsüz durumda olan ve dağılma noktasına gelen Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel ve Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı’nın CHP’ye geçmesi sürpriz olmayacak. Hatta siyaset kulislerinde Bozbey’le bir görüşme yapıldığı ve Bozbey’in bir süre beklemelerini istediği dilden dile dolaşıyor. Yine siyaset kulislerinde Sinan Oğan kontenjanından Büyükşehir Meclisi’ne giren Behlül Erkin’in Ak Parti’den istifa ederek bağımsız kaldığı konuşuluyor. 

Tabi siyasetteki bu çekilmeler ve iktidar savaşları Bursa’ya her alanda hakim olma çabalarını da beraberinde getiriyor. İş dünyasından ticarete, eğitimden sağlığa her alanda ciddi bir kıpırdanma ve kaynama olduğunu söyleyebiliriz. Son günlerde kentin gündemindeki tartışmaları ve peş peşe sistematik olarak yapılan açıklama ve yazılan makalelere baktığınızda savaşın oldukça yüksek perdeden yürüdüğünü görmek mümkün. 

 Bursa’da kimlerin ya da kimin hakimiyet kuracağından önce AK Parti’deki değişimin hangi boyutta olacağı çok daha önemli bir duruma geldi. Malum AK Parti yönetiminin oluşma tarzı Bursa’daki dinamikleri de derinden etkileyecek. Bursa siyasetinin de güç dengelerinin de nasıl şekilleneceğini oldukça fazla etkileyecek. AK Parti’nin alacağı karar tam da kader anı olacak anlayacağınız. Umarız Bursa güç merkezlerinin değil halka ve Bursalılara hizmet gayretinde olan isimlerin öne çıktığı bir dönemi yaşar. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.