SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazze’de insanlık ölürken…

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2024 16:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 16:29

7 Ekim tarihinden itibaren İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı soykırım savaşı tüm şiddeti ile devam ediyor. Geride kalan sürede 34 bin 568 masumu katleden siyonistler, 13 bin 600 çocuğu vahşice katletti. Tüm dünyanın gözü önünde gözü dönmüş bir şekilde kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden masumları katleden İsrail’e karşı tüm dünyada halkların sesi gür çıkmasına rağmen yönetimlerin sessizliği sürüyor.

Türkiye yıllardır olduğu gibi 7 Ekim ve sonrasında da mazlumların yanında zalimlerin karşısında milleti ile ve devleti ile saf tutarken, Türkiye’nin kurum ve kuruluşları da her zaman olduğu gibi mazlumlar için seferber oldu, olmaya da devam ediyor.

İşte o kuruluşlardan birisi dünyanın 120 ülkesinde ilişkileri ve faaliyetleri olan İHH İnsan Yardım Vakfı. 7 Ekim öncesi olduğu gibi sonrasında da Gazze’de yaşanan insanlık dramına karşı insanı yardıma koşan İHH İnsani Yardım Vakfı, buraya yönelik yardım faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Çocukların masumların insafsızca öldürüldüğü bölgede insan için çalışan kuruluşun Bursa Şubesi’nde Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Göksun ve Bursa Şube yöneticileri ile bir araya gelerek, hem İHH hem de Gazze’yi konuştuk.

Dünyada zulmün ve siyonistlerin zalimliklerinin ümmet coğrafyasında devam ettiğini söyleyen Ahmet Göksun bey, Gazze’de 7 aydır siyonist İsrail’in durmadan katliam yaptığının altını bir kez daha çizdi.

Özgürlük Filosu’nun Gazze’ye yardım taşımak için yola çıkacağını aktaran Göksun’un bu süreçle ilgili anlattıkları gerçekten dünyada zulmün nasıl meşrulaştığını da gözler önüne seriyor. İHH tarafından satın alınan biri yük diğer ikisi aktivistler için iki yolcu gemisinin hem satın alınması sırasında hem de sonrasında büyük sorunlar yaşadıklarını ancak bunların teker teker çözüldüğünü anlatan Göksun, bu süreçte büyük baskılar oluştuğunu ancak baskılara rağmen gemilerin temin edildiğini aktardı.  Son olarak geminin bayrakla alakalı sorun yaşandığını (Geminin uluslararası sulara açılabilmesi için badrasında bayrak taşımak zorunda) ve bayrak veren ülke Gine Bissau’nun bayrağı askıya aldığını belirterek, bayrakla ilgili görüşmelerin sürdüğünü; Bazı ülkelerin bayrak vermek istediğini ve sürecin devam ettiğini anlattı.

Gazze’de durumun hiç iyi olmadığının bir kez daha altını çizen Göksun, bölgeye insani yardımların hiç durmaması gerektiğini, şu anda Refah’tan 250-300 tır geçtiğini ancak günlük en az bin TIR insanı yardıma ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Aktivist gemilerinin de Avrupa’dan kalkacağını ve bölgeye ulaşacağını anlatan Göksun, tüm bu yaşananların filo'nun hareket etmeye başladığını da aynı zamanda gösterdiğini belirtirken, ilk geminin ay sonuna doğru bölgeye hareket etmesini planladıklarını kaydetti.

Göksun, Gazze’deki durumu rakamlarla şöyle açıkladı; “Son gelişmelere göre Filistin’de hayatını kaybedenlerin sayısı 34.568’e ulaşmıştır. Hayatını kaybedenlerin 13.600’ü çocuklardan, 8.700’ü kadınlardan oluşmaktadır. Buna binaen 77.765 yaralının en az 11.874’ü çocuklar ve 18.000’den fazla kadınlardır. Ve yine 8.000 kayıp kişinin olduğu bildirilmektedir. Savaş sebebiyle 360 bin ev hasar alırken bu evlerin 99.600 adedi tamamen yıkılmıştır.  

Saldırılar sebebiyle 2 milyon kişi Gazze içerisinde göçe zorlanmıştır. Saldırıların başlangıcından bugüne kadar 1 milyon 777 bin Gazzeli Birleşmiş Milletler ve devlet okullarına sığınmıştır. Gazze’de haber yapmak amacıyla bulunan 130 gazeteci de bu saldırılar sonucunda hayatını kaybetmiştir  

Filistin Kızılay’ının 7 Ekim Gazze savaşına dair yayınladığı raporda siyonistlerin tahribat rakamları şu şekildedir:

Gazze’deki insani krizin en ciddi boyutlarından biri sağlık alanında görülmektedir. Oldukça sıkıntılı süreçlerden geçen sağlık sektörüne acil olarak müdahale edilmediği takdirde bu durumun sonuçları Gazzeliler için çok vahim olacaktır. Savaşın başlangıcından bu tarafa 326 sağlık çalışanı ve 46 arama kurtarma görevlisi hayatını kaybetmiştir. İsrail 122 ambulansı hedef almış ve 59 tanesini çalışmaz duruma getirmiştir. Ayrıca 150 sağlık merkezi ve hastaneyi de vurarak 30 hastaneyi ve 53 sağlık merkezini hizmet dışı bırakmıştır.  

Eğitim de bu savaşlardan son derece etkilenmiştir. Eğitim zaten devam edemezken bir de 285 okul bombalanmıştır. 92 okul ise tamamen hizmet dışı kalmıştır. Buna ek olarak ise 613 mescit tamamen ve 253 mescit kısmi olarak zarar görmüştür.  

Aynı zamanda ishal, solunum yolu enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalıklar da gün geçtikçe daha da artmaktadır.  

Gazze’deki insani krizin hafifletilmesi adına kısa dönemde yapılması gereken ilk iş, Gazze’nin enerji ve temiz su ihtiyacının acil olarak karşılanmasıdır. Uzun dönemde ise, ablukanın kaldırılması için İsrail’e yaptırımlarda bulunulması büyük önem arz etmektedir. Bunlara ilaveten Refah kapısının tamamen açılması da son derece önemlidir. Zira savaşın başlangıcından bu yana Filistin Kızılay’ı 2308 tır acil yardım malzemesi, 8246 tır gıda kumanyası, 1200 tır ilaç ve tıbbi ekipman, 497 tır su ve temizlik malzemesi, 7.938.717 litre yakıt ve 16.508 ton gaz teslim almıştır. Buna ilaveten de 105 ambulans içeri kabul edilmiştir.”

İHH’nın Gazze’deki çalışmalarına da değinen Göksun, “İHH olarak savaşın başlangıcından bu yana gerek 2009 yılından beri çalışmalarımızı beraber yürüttüğümüz Gazze Ofisi personelimiz ve gönüllülerimiz 6 yerel kurum ve BM ajansı (WFP) ile Gazze’de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aynı zaman bu çalışmaları Mısır ve Türkiye tarafında koordine ederek çalışma sahasını genişletiyoruz. Yine Gazze sahasında

BM’ye bağlı WFP Kurumu ile antlaşma sağlanmış olup çalışmalara başlanmıştır. WFP kurumu Gazze’de 6 partner kurum ile insani yardımı koordine etmektedir. Bu 6 kurumdan 4’ü yerel kurum 2’si yabancı kurumdur. Bu iki yabancı kurumdan biri de İHH İnsani Yardım Vakfı’dır” bilgilerini verdi. Yine İHH tarafından yapılan çalışmalar kapsamında AFAD koordinasyonunda 55 tır çeşitli ihtiyaç malzemelerinin bölgeye ulaştırıldığını, bu kapsamda 4352 koli bebek bezi, 843 koli hasta bezi, 9650 adet hazır çorba, 2112 koli ıslak mendil, 150 bin adet maske, 9600 adet muhtelif içecek, 840 koli kadın pedi, 75 bin 600 adet balık konserve, 107 bin 880 hazır yemek ve 5 bin 760 tavuk pilavın bölgeye ulaştırıldığını aktardı. İHH ayrıca AFAD’ın Mısır’a gönderdiği uçak ile 1435 adet kumanya, üçüncü gemide 2037 adet karma ayakkabı, 10.200 koli bebek bezi, 31 bin kg makarna, 1622 adet muhtelif giyim, 135 bin 645 adet hazır yemek, 5920 adet kız çocuğu için eşofman takımı ve 5 tırdan oluşan 9 ambulans gönderdi.

Yine İHH Mısır tarafından Refah sınır kapısının açılmasıyla beraber gönderilecek olan 3 ambulans hazırlıkları tamamlanarak Ariş’e gönderilirken yine şu ana kadar Mısır’dan 28 tır malzemenin satın alımını tamamlayarak Gazze’ye ulaştırılmış.

Gazze İHH Ofisi de 6 yerel partner kurum ve WFP Kurumu ile günlük olarak Gazze’nin güneyinde ve kuzeyinde yer alan 12 mutfak ile hastanelerde, BM’ye bağlı okullarda ve barınma merkezlerinde yaşayan 70 bin kişiye sıcak yemek dağıtımları devam ediyor.

BURSA İHH GEMİ GÖNDERMEK İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI

İHH İnsani Yardım Vakfı Bursa Şube Başkanı Hüseyin Kaptan da önemli açıklamalarda bulundu. Bursa olarak hızlı koridordan geçiş sözü verilen 20 insanı yardım gemisinden birini Bursa olarak göndermek istediklerini belirterek, bugünden itibaren kampanya başlattıklarını kaydetti. Bursalıları Gazze’ye gidecek gemi için yardım kampanyasına katılmaya davet eden Kaptan, kısa sürede gemiyi doldurup yola çıkarmayı umut ettiklerini kaydetti.

Gazze konusuna devam edeceğiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.