SON DAKİKA
Hava Durumu

Soğuksu’da aslında ne oluyor?

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2024 12:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 12:40

Kestel’e bağlı Soğuksu mahallesi sınırları içinde yeni bir İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi kurulmasıyla ilgili  çalışmalar zaman zaman Bursa kamuoyu gündemine geliyor. Konunun bir tarafından BTSO ve dolayısıyla Bursa iş dünyası ile kamu diğer tarafından ise bu projeye karşı çıkan bir kesim var.

Zaman zaman kent yönetimi ile iş dünyasını karşı karşıya da getiren ancak artık belli bir aşamaya gelemeyen Soğuksu İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Aslında bugüne kadar hep karşı çıkanların görüşleri ve savları daha çok kamuoyu gündemine geldi. Oysa işin bir de bu bölgenin yapılması için mücadele eden iş dünyası yani sanayiciler var.

Tabi bir de Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Alinur Aktaş ile Kestel önceki dönem Belediye Başkanı Önder Tanır var. Her iki isim de Soğuksu projesine oldukça soğuk bakıyordu. Dahası Alinur Aktaş yeni sanayi bölgelerini tamamen reddediyordu. Görevinin son aylarında iki KOBİ OSB için yumuşasa da genel olarak Bursa’da yeni OSB’lere karşı çıktığı net biliniyor.

Eh itirazları okuyoruz bir de karşı tarafın ne dediğini ve ne yaptığını dinlemek gerekir. İşte o nedenle Kestel Soğuksu İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi için kurulan kooperatif başkanı İbrahim Gülmez’le bir araya geldik. Nedir bu Soğuksu hikayesi, neden bu kadar gürültü çıktı ve gerçekten tarım arazileri mi yok ediliyor sorularına yanıt aradık.

Soğuksu İleri Teknoloji OSB konusu 2017 yılında başlasa da bölgedeki hikaye 1989 yılındaki Bulgaristan Türklerinin Türkiye’ye zorunlu göçüne kadar dayanıyor. O dönem bu vatandaşlar için konutlar yapılması amacıyla yer tahsis ediliyor TOKİ’ye.

Ancak bunlardan bir kısmı yüksek katlı binalar yerine iki katlı evler talep ediyor. Bunun içinde işte Soğuksu’daki arazi tahsisi yapılıyor. İş başlıyor ama sonlandırılamıyor. Bir kısmı başlamış bir kısmı yarılanmış bir kısmı hiç başlamamış 2200 parsel var bu bölgede 300 metrekare ebatında. Daha sonra bu alanlar Ahıska Türkleri’ne devrediliyor. Ancak onlardan da bir sonuç alınamıyor.

2017 yılının başında kendilerine buranın önerilmesinin ardından TOKİ’ye giderek görüştüklerini ve TOKİ’nin verdiği arazinin (2 bin 300 dönüm) yanı sıra bin dönüm yerinde kamulaştırılması gerektiğini anlatan İbrahim Gülmez,  burası için kooperatif kurduklarını aktardı. Bölgenin bahsedildiği gibi 1. sınıf tarım arazisi olmadığı gibi yine aynı bölgede taş ocakların olduğuna dikkati çeken Gülmez, yine aynı bölgede mermer sondajları olduğunu ancak kalitesiz olduğu için vazgeçildiğini de anlattı.

Bölgede fiyatların 10 lira olduğu dönemde TOKİ’ye 60 TL ödediklerini de dile getiren Gülmez, yine bin dönümle ilgili de 800 dönümde anlaşarak 200 dönümde ise kamulaştırma yoluna gittiklerini aktardı. Vatandaşın mağdur edilmediğini arazinin durumuna göre 50-60 ve 70 lira metrekare ücreti ödediklerini aktardı.

Bölgenin planlarının da yapıldığını ve 20 farklı kamu kuruluşunun raporlarının alındığını anlatan Gülmez, 2022 çalışmaların tamamlandığını anlattı. Kooperatifin 95 ortağının olduğunu ve bunların tamamının Bursa’daki yerli firmaların olduğuna dikkati çeken Gülmez, payların 12.500 metrekare brüt olduğunu kaydetti.

Kasım 2023’te bölgenin planlarının askıya çıktığını ancak seçim sürecinde buranın siyasetin gündemi haline gelmesinin önüne geçilmesi adına askıdan geri çekildiğine de dikkati çeken Gülmez, tüm yasal süreçleri tamamlanan Soğuksu İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi'nin planlarının yeniden askıya çıktığını ifade etti.

Bölgede trafik sorunu olacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, Hızlı Tren hattı ile entegrasyon için iki tünelin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapıldığını ve bağlantının sağlandığını anlatan Gülmez, böylece Yenişehir yoluna bağlantı sorunu ortadan kalkarken, ulaşımla ilgili tüm çalışmalar tamamlanmış oldu. Buradaki sürecin uzaması nedeniyle arazi fiyatlarının olması gerekenin çok üzerine çıktığına da dikkati çeken Gülmez, tarıma, ulaşıma bir zarar gelmeyeceği gibi buranın aynı zamanda bir lojistik üs olacağını da kaydetti.

Bursa’da yeni sanayi bölgesine ihtiyaç olmadığı ve sanayi bölgelerinin bir bölümünün boş olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını anlatan Gülmez, bölgenin birinci sınıf tarım arazisi olduğu iddiasının da gerçek dışı olduğunu aktardı. Bölgenin aslında bugünlerde faaliyete geçmesi gerekirken engellemeler nedeniyle sürecin uzadığına dikkati çeken Gülmez, bir önemli tespiti daha paylaştı. 1. Sınıf tarım arazisi olduğu iddia edilen bölgenin verimsiz ve kayalık bir alan olduğunu söyledi. Bölgenin tamamının 3 bin 300 dönüm olduğuna dikkati çeken Gülmez, bazı yayın yayın organlarında iddia edildiği gibi 17 bin - 20 bin ya da 30 bin dönüm olmadığının altını çizdi.

Planların askıdan inmesinin ardından bölgede çalışmalar başlayacak. Bursa’nın bundan sonraki gündemi ise kurulması planlanan 2 adet KOBİ OSB olacak. Henüz yerleri belli olmasa da şehir içindeki üretim alanlarının şehir dışına çıkarılması şehrin en önemli gündemlerinden biri şüphesiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.