SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkyılmaz yönetimi halkçı mı rantçı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2023 19:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2023 19:34

Bursa’da en fazla halkçılık ve solculuk edebiyatı yapan isim açık ara Mudanya’nın CHP’li Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz şüphesiz.

Görevde 9 yılını tamamlamasına rağmen doğru düzgün elle tutulur bir çalışması olmadığı gibi, 9 yılda Mudanya’yı 20 yıl geriye götürmeyi de başarmış bir isim. 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na büyük bir törenle açılışını yaptırdığı Bademli’deki Zübeyde Ana Kreşi bugünkü konumuz. Hikaye gerçekten trajikomik


Çok anlatılan bir hikaye ile başlayalım.


“Adamın biri kurban mevzusundan bahsediyormuş. Çocuğu olmayan Hazreti Davut, Allah’a dua etmiş ve ’Yarabbim bana bir kız çocuğu ver, onu sana kurban edeyim’ demiş. Dua tutmuş; Davut, kızının adını Ayşe koymuş. Gel zaman git zaman, çocuğun kurban edileceği zaman gelmiş. Hz. Davut kızı yatırmış, tam boğazını kesip kurban edecekken Azrail gökten bir keçiyle çıkagelmiş ve ’Kızı bırak, al bu keçiyi kurban et’ demiş. Dinleyenlerden biri dayanamamış: "Yahu bunun neresini düzelteyim." "Hz. Davut değil Hz. İbrahim, kız değil erkek, Ayşe değil İsmail, Azrail değil Cebrail, kurban edilen de keçi değil koç olacaktı!" Bu kadar yanlışlığın neresini düzeltelim?”


Zübeyde Ana Kreşi yer seçimi olarak yanlış seçilen bir yere yapıldı Türkyılmaz yönetimi tarafından. Belediyeler bu tür hizmetleri ulaşmakta güçlük çekilen bölgelere yapar. Oysa Bademli’de neredeyse her 3 villadan biri kreş ve anaokulu. Bölgede böyle bir ihtiyaç yoktu. Mudanya’daki çocukların oraya gidip gelmesi de çok güçtü ama inatla ihtiyaç duyulan bölgeler varken oraya yapıldı kreş. Yani halka değil zengine yaptı kreşi Türkyılmaz


Siyaseten belediyenin tüm kadrolarını partililer ve eş dost akrabayla dolu olması nedeniyle kreş, yüzme havuzu gibi merkezler kurulan şirkete devredildi. Şirket üzerinden buraya personel alımı yapıldı. Hoş orada da büyük tartışmalar var ama o başka bir günün konusu. Belediye kendi işletse bedava da yapabilir ve bunu sosyal hizmet olarak halka sunar. Bu doğrusu. Yanlışına devam edelim. 


Kreş açıldığı dönemde de özel kreşlerle hemen hemen aynı rakamlarla hizmet vermeye başladı. Belediye iktisadi teşekkülü olduğu için şirketin zarar etmemesi önceleniyor. Sayıştay müfettişleri zarar edildiğinde uyarıyor. 


Yani belediyenin vermesi gereken hizmet şirket tarafından verildiği için ticarileşiyor. Solcu ve halkçı görüşe çok zıt ve tezat bir durum. Zaten uygulamaların çoğu da solla halkçılıkla uzaktan yakından örtüşmüyor bu da yine başka bir yazının konusu. 


Sonuç olarak yılda bir kez zam yapma hakkı var şirketin ve şirket 1800 lira olan kreş ücretini yüzde 305 zam yaparak Türkiye rekoru kırıyor adeta. 
Böylece yıllık maliyet veliye 66 bin liraya ulaşıyor. Tekrar edelim mesele ticaret olsa bölgenin ekonomik durumu oldukça iyi rakam düşük bile diyebiliriz ancak belediyenin böylesi bir ticaret içinde olması kabul edilemez. 


Hazır yeri gelmişken Büyükşehir Belediyesi’nden mahkeme yoluyla aldığı Güzelyalı Yüzme Havuzu’nu önce 3 yıl hizmet dışı bırakan ardından kamuoyu tehlikesiyle 2 ay hizmete açan Mudanya Belediyesi. Aylardır yine havuzu kapalı tutuyor. İdeolojik saplantılar hem Mudanya’da çocukların havuz hizmeti almasını engelliyor hem de trilyonluk yatırım orada öylece çürüyor. 


İşin trajikomik yanına gelince. Zübeyde Ana Kreşi’nin açılışına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu orada yaptığı konuşmada, CHP'li belediyelerin kimseyi ötekileştirmeden eşit hizmet anlayışıyla çalıştığını söylemişti. 


Ancak yapılan zamla zaten bu kreşe eşitlenmesi gereken kesimlerin ulaşması mümkün olmaktan çıkıyor. Lafta solcu gerçekte kapitalist bir yapıyla karşı karşıyayız anlayacağınız. 


Buradan bir öneriyle sorun çözümü noktasında fikrimizi de açıklayalım.

Bu şekliyle kreşin yönetilmesi doğru değil. Halkçı bir belediyenin rantçı bir eğitim modeli benimsemesi de doğru değil. O halde binayı ya Milli Eğitim’e yada Aile Sosyal İşler Bakanlığı’na devredip doğru bir eğitim kurumuna dönüşmesine imkan tanımalı Mudanya Belediyesi. Devletin kreş ve anaokulları ücretsiz yemek ve ücretsiz eğitim sağlıyor. Solcu ve halkçı bir belediye, ücretsiz eşit ve sağlıklı bir eğitime hizmet etmiş olur bu şekliyle.


Ha yok biz Bademli’deki zenginlere hizmet veriyoruz, onlara da 5 bin 500 TL  çerez, az bir zarar da belediyeye sıkıntı olmaz diyorsanız ayrı…


O halde sol yumruklar havaya…. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.