SON DAKİKA
Hava Durumu

Devam eden kuru öksürüğe dikkat edilmeli! 

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2022 22:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2022 22:52

Öksürük, insan vücudunun ani bir tepkisi ve refleksi. Bir çok kişi hayatı boyunca sürekli öksürük atakları geçirebilir. Hapşırma ya da göz kırpma gibi diğer reflekslere benzer bir şekilde öksürük insan vücudunu, özellikle solunum yolunu ve akciğerleri tahriş edici aşırı balgam, mikroplar ya da toz gibi maddelere karşı korumaya ve temizlemeye otomatik olarak yardımcı olduğu da bilinmekte. 


Konu ile ilgili, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Eladağ Yurt, havaların değişkenlik gösterdiği mevsim dönemlerinde oluşan hem dünyada hem de Türkiye'de sık olarak görülen üst solunum yolu hastalıklarına dikkat çekerek, kişide oluşan kuru öksürük ve nefes darlığının nedeninin araştırılması gerektiğini, yapılan muayene sonrası kronik bir hale gelmeden tedavisine başlanması gerektiğini söyledi.


Havaların soğuması nedeniyle üst solunum yolları enfeksiyonlarının ve alerjik reaksiyonların arttığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Eladağ Yurt, şunları söyledi: "Toplu ve kalabalık ortamlarda yaşanılması gibi etkenlerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri kişiden kişiye değişiklik ve çeşitlilik gösterse de genelde kendini kuru öksürükle ortaya çıkarabiliyor. Özellikle astımda eğer alerjikse, tekrarlayan kuru öksürükler ve uzun süren tedaviye rağmen yanıt alınamıyorsa, hapşırık, burunda tıkanıklık ya da ciltte döküntülerle hastalar bir sağlık kuruluşuna başvurabiliyor. Kişinin öksürüğü özellikle kuruysa ve devam ediyorsa, göğsünde baskı hissediyorsa, nefes alıp verdiğinde hırıltılı, hışırtılı solunumu varsa öncelikle bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Böyle durumlarda muayene olup, hastaların solunum fonksiyon testi (SFT) ile nefes darlığının, gerçekten astıma mı yoksa başka bir nedene mi bağlı olduğunu tespit edilmeli ve tedavi süreci test sonucuna göre şekillenmelidir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis tedavi süreci açısından çok önemlidir. Bu sağlık sorunlarını yaşayan kişilerin kulaktan dolma bilgiler ile ilaç kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. Mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak uzman bir doktora muayene olunuz." 


Ağır veya hafif ayrımı olmaksızın birçok hastalık öksürüğe neden olabilir. Her ne kadar öksürük giderici ilaçlar öksürüğü kontrol etmeye yardımcı olsa bile, bunlar sorunun asıl kaynağını çözmeye yönelik değil. Mutlaka sürekli öksürük durumunda uzmanından destek alalım. Sağlıklı günler. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.