SON DAKİKA
Hava Durumu

Göz kaşıntıları görme kaybına yol açabilir

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2022 20:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2022 20:42

Özellikle bahar aylarında sık rastlanan insanı uykudan uyandıran, göz kaşıntıları görme kaybına kadar ileri gidebiliyor. Göz, vücuttaki en hassas organlarımızdan birisi. Hassas olduğu içinde çevresel faktörlerden kolayca etkileniyor. Hava kirliliğine, alerjik ve mikrobik unsurlara bağlı olarak gözlerde, göz kapağında ve göz altlarında kaşıntı sık görülen göz rahatsızlıkları arasında. Bunların yanı sıra göz kaşıntısı, farklı hastalıkların habercisi de olabilir. 


Konu ile ilgili Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, gözlerde görülen bahar alerjisinin özellikle küçük çocuklarda zor geçebileceğine dikkat çekerek, mutlaka hekime başvurulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Altıparmak, gözlerdeki şiddetli kaşıntının görme kaybıyla sonuçlanabilecek “keratokonus” hastalığına yol açabileceğini de ifade etti.


Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, bahar mevsiminde yaşanan göz alerjileriyle ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Altıparmak şöyle devam etti: “Alerji bazı hastalarda solunum güçlüğü, hatta astıma neden olabilir. Bazı hastalarda ise gözlerde kaşınma ve sulanma şikayetlerine neden olur. Gözde bahar alerjisi olan hastalar, bu mevsimin geldiğini hemen hissederler. Gözlerde kaşınma, kızarma, sulanma en tipik bulgulardır. Aileler çocuklarının gözlerinde beyaz tabaka (sklera) ile saydam tabaka (kornea) birleşiminde kızarıklık ve kabarıklıklar görebilirler. Bu ağır geçen alerjinin bir bulgusudur. Böyle bir değişikliğe uğrayan saydam tabaka normalde cami kubbesi gibi olan yapısını kaybeder ve sivrileşmeye ve koni şeklini almaya başlar. Buna keratokonus hastalığı adı verilir. Gözde bahar alerjisi keratokonus hastalığı için en önemli risk faktörlerinden biridir. Ailesinde hiç keratokonus hastası olmayan bir çocukta şiddetli kaşıma nedeniyle keratokonus hastalığı meydana gelebilir. Çocuğunuzda veya sizde gözlerde bahar alerjisi varsa damlalarla tedavisi mümkündür. Bu amaçla anti-histaminik ve kortizonlu damlalar yaygın olarak kullanılır. Son yıllarda kortizonlu damlaların olası yan etkilerinden kaçınmamızı sağlayan ve bağışıklık sistemini daha güvenli şekilde baskılayabilen damlalar da mevcuttur”


Her ne kadar günümüz teknolojisinde ışınlarla vs. durdurabilsekte hastalığa dikkat etmemiz gerek. Zamanında tedavi görme kaybı riskini ortadan kaldırıyor. Şiddetli kaşıntımız varsa mutlaka bir uzman hekime başvuralım. Basit gibi görülen bahar alerjisinin ciddi bir görme kaybına dönüşmemesi için alerjiye karşı en başından önlem almak gerektiğini unutmayalım. Sağlıklı günler. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.