SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evlatlarımıza İslâmi çizgi filmler izletelim

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2026 09:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2026 09:50

Kimse medyadan etkilendiğini kabul etmez ama medyanın diğer herkesi etkilediğini kabul eder. Bu etki en çok da dünyayı daha yeni yeni tanıyan çocuklarımız, evlatlarımız için geçerlidir. Nasıl ki her çocuk fıtrat üzere, yani İslâm üzere doğar ama sonra anası ve babası onu alır Hristiyan veya Yahudi yaparsa medya da evlatlarımızı biz farkında olmadan İslâm’dan uzaklaştırabilir.

Anne ve babalar, günlük uğraşları arasında, evlatlarına televizyon veya cep telefonundan çizgi film izletmektedirler. Bu çizgi filmlerin ise pek çoğu anlamsız, mâlâyâni içeriktedir. Bizim İslâm ve Türk kültürümüzde yeri olmayan farklı farklı giyinmiş, Batılı tarzda müzikler eşliğinde anlamsız hareketler eden karakterlerin yer aldığı çizgi filmler bulunmaktadır. Masum evlatlarımızı böylesi bozuk içeriklerin karşısına hiç düşünmeden oturtuyoruz. Yeter ki uslu dursun, biraz oyalansın veya keyiflensin diye.

Hâlbuki bir müddet sonra çocuğumuz ekranda ne görüyorsa onu yapmaya başlıyor. Bir bakıyorsunuz çizgi filmdeki karakterin yaptığı hareketleri yapıyor. Karakterin İngilizce adını öğrenmiş, duyduğunda onu taklit ediyor. Daha vahimi ise ebeveynlerin evlatlarının bu durumunu hoş karşılaması hatta buna bakarak evladının gösterdiği bilişsel gelişime sevinmesidir.

Ne yazık ki medya bugün İslâm dışı bir görünümdedir. Kapitalist sistemin hâkimiyeti altındadır. Dolayısıyla ürettiği içerikler de tüketim kültürünün birer ürünüdür. Bu nedenle amacı izleyicilerin zihnini tüketime, eğlenceye, gülmeye alıştırmaktadır. Bunun için de zihinleri bulandırmaktadır. Sınırları olan insanın her şeyi tüketmeyeceğini bildiğinden izleyicilerin sınırlarını ortadan kaldıracak içerikler üretmektedir. Sınırları ortadan kaldırmanın en kestirme yolu da dini ortadan kaldırmaktır. Bu sebeple medya içerikleri gayet seküler içeriklerdir.

Medya, minicik evlatlarımız için büyük tehlikedir. Müslüman ebeveynler olarak çocuklarımızın medyada neler izleyeceğine ehemmiyet vermemiz gerekmektedir. Hamdolsun bugün medyada İslâmî çocuk içerikleri bol miktarda vardır. Evlatlarımıza anlamsız çizgi filmler izleteceğimize Allah adının anıldığı çizgi filmleri izletelim. Bu dünyaya Allah’a kulluk için gelen evlatlarımızı Allah ile hemen tanıştıralım ve Allah ile olan bağlarını hep korumalarını sağlayalım.

Nasıl ki takva ehli kullar Allah’ı çok zikrediyorlarsa evlatlarımız da her yaptıkları işte Allah’a yakın olsunlar. Çizgi film izlerken de oyun oynarken de masal dinlerken de Allah’ı ansınlar. Şu dünyada kişinin en önemli vazifesi Allah’a kulluk etmek, Allah’ı öğrenmek, İslâm’ı öğrenmektir. Evlatlarımız da küçüklükten Allah’ı öğrenmeye başlasınlar. Yaşları büyüdükçe Allah’la ve İslâm’la olan temasları da büyüyecektir. Ama ilk temas ne kadar erken ve sürekli olursa derinlik ve etki de o nispette artar, inşallah.

Mesela ilahilerin çizgi film hâllerine evlatlarımız bayılıyor. Evde bunları açabiliriz. Zaten çocuğumuz ne izlerse günde en az yüz defa izlediğinden bizim de artık kafamızda ister istemez izlenen içerikte geçen müzikler, nakaratlar tekrar ediyor. Eğer evladımıza ilahi açarsak hem dinlerken sevaba gireriz hem de zihnimizde tekrarlanacağı için Allah’ı hatırlamış oluruz. Evimiz bereketlenir, bizler feyizleniriz, inşallah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.