SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da deprem

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2023 21:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2023 21:13

Bursa’da deprem

Kuzey Anadolu Fayı, Türkiye'nin içinden geçen ve bölgedeki birçok depremden sorumlu olan önemli bir fay hattıdır. Bursa bu fay hattı üzerinde yer alır ve yüzyıllar boyunca bir dizi depremle sarsılmıştır. Bursa'daki en son büyük deprem, 1999'da 17.000'den fazla insanı öldüren 7.6 büyüklüğünde bir depremdi.
Depreme hazırlık durumunu iyileştirmek için de adımlar atılması gerekiyor idi. Hükümet, binaların depreme dayanıklı olmasını sağlamak için düzenlemeler yaptı ve inşaatçılara ve mühendislere depreme dayanıklı binalar tasarlamalarına ve inşa etmelerine yardımcı olmak için teknik yardım sağlamış olsa da bu çözüm sanırım çok fazla işe yaramamış gibi duruyor. Çünkü en büyük sorunlardan biri artık kaçak yapılaşma olmuş durumda. Her ne kadar hükümet tarafından sunulmuş bir malzeme olsa da günümün insanı unu kulak ardı edip kaçak yapılaşmaya çok daha fazla yönelmiş durumda. 
Bursa'daki bazı eski binalar mevcut depreme dayanıklılık standartlarına uygun değildir ve büyük bir depremde yıkılma riski vardır. Türk hükümeti, ev sahiplerine eski evlerini depreme daha dayanıklı hale getirmeleri için daha fazla mali teşvik sağlayarak bu sorunu çözmek için çalışıyor.
Genel olarak, Bursa'daki bina yapılarının depreme dayanıklılığı iyidir, ancak iyileştirme için hala alan vardır. Teknik yapılar ile de bu sorunun önüne geçileceğini öngörüyorum.

Bursa’nın jeolojik konumu
Bursa'nın jeolojik konumu kentin gelişmesinde önemli bir etkiye sahip olmuştur. Şehir, kendine özgü bir kentsel peyzaja yol açan bir dizi tepe ve vadi üzerine inşa edilmiştir. Bursa ayrıca kömür, demir cevheri ve mermer gibi bir dizi doğal kaynağa da ev sahipliği yapmaktadır. Bu kaynaklar Bursa'nın önemli bir sanayi merkezi olmasına yardımcı olmuştur. Bursa'nın jeolojik konumunun da bir takım zorlukları vardır. Şehir depremlere eğilimlidir ve çevredeki dağlar şehrin genişlemesini zorlaştırabilir. Ancak Bursa bu zorlukların üstesinden geldi ve Türkiye'nin önemli bir ekonomik ve kültürel merkezi haline gelmiş durumda.
Bursada yapı yapılarının depreme dayanıklılığı
Bursa sismik olarak aktif bir bölgede yer almaktadır. Depreme dayanıklılık da bu evrede söz konusu. Binaların depreme dayanıklı olmasını sağlamak için; depreme dayanıklı inşaat için çok uygun, güçlü ve dayanıklı bir malzeme olan betonarme kullanımı önemli. Bir binanın depreme dayanıklılığı için temeli önemlidir. Zemine iyi bir şekilde sabitlenmeli ve bir depremin kuvvetlerine dayanabilmelidir. Bunu da tabi ki kaçak yapılaşma çerçevesine alıp hızlı gelişim gibi yapılmadan, temelini sabit kılarak yapmalıyız. 
Bir depremin enerjisini çökmeden bükebilen ve emebilen sünek çerçeveler. Deprem anında binanın zeminle birlikte hareket etmesini sağlayan esnek derzlerdir. Düşen enkazın etkisine dayanabilecek depreme dayanıklı pencere ve kapılar….Bu adımlar atılarak Bursa'daki binaların depreme karşı dayanıklılığını önemli ölçüde artırmak mümkündür. Bu, bir deprem durumunda insanları ve mülkü korumaya yardımcı olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.