SON DAKİKA
Hava Durumu

Zifiri karanlık

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2023 15:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2023 15:41

Ay olmadan Dünya'da yaşamın imkansız olduğunu ifade etmemiz abartı değildir. Dünya'da yaşam büyük olasılıkla ya okyanus tabanındaki jeotermal bacalarda ya da kara ve denizin kesiştiği gelgit havuzlarında başladı. Ancak her iki durumda da sıcaklık, nem, hareketlilik ya da durağanlık gibi aşırı uçlar gerekliydi.

Ay olmasaydı, gelgitlerin yüksekliği yaklaşık %75 oranında azalırdı. Ekvatorda gelgit çıkıntısı olmayacağından, su Dünya yüzeyine daha eşit bir şekilde dağılırdı. Ay'ın gelgitleri olmadan Dünya'da nükleik asitlerin gelişme olasılığı, özellikle Ay'ın doğumundan sonraki çalkantılı dönemde önemli ölçüde azalacaktı. Her halükarda gelgitler yaşamın gelişini ve kendi türümüze giden özel evrimsel yolu hızlandırmıştır. Yaşam olurdu fakat olumsuz şekilde gidişat sunardı bize.

Yaşamın devam edebilmesi için evrimi yönlendiren güçlerden bağımsız bir istikrara ihtiyacı vardır.

Ay Dünya'nın dönüşünü sabit tutmaya yardımcı olur. Dünya'nın günleri, yaratıldıktan kısa bir süre sonra sadece yaklaşık altı saat uzunluğundaydı. Aynı yerçekimi denizlerimizde yaşamın oluşmasına yardımcı olarak günleri uzatmış ve düzenlemiştir. Dünya'nın dönüşü yavaşladıkça merkezkaç kuvveti azaldı ve Ay'ın yörüngesi genişledi. Şaşırtıcı bir şekilde, Ay'ın yörüngesinin daralması havanın ve gelgitlerin dengelenmesini sağladı. Eğer durum böyle olmasaydı gelgitler afet yaşatacak kadar büyük olurdu. Ay'ın yerçekimi Dünya'nın tektonik plakalarına baskı uygulayacağından, deprem aktivitesi artacaktı.Gezegenin hava durumunun felakete dönüşmesini engelleyen, Dünya'nın sabit ve istikrarlı dönüşüdür.

Ayın dünya üzerindeki yaşamın etkisinden ziyade dünya çapındaki eğime değinecek olursam Dünya'nın eksenel eğimi 23,44 derecedir, yani tam olarak dikey konumda değildir ve güneş etrafındaki yörüngesine dik bir eğimle döner. Eksenel eğim olmasaydı, mevsimler de olmazdı. Eğer Dünya'yı yanlış yöne eğersek, gündüzleri yanarız ve geceleri donarız. Tarım yapabilmek ve çok çeşitli biyolojik çeşitlilikte düzenli mevsim döngüleri üretebilmek için daha dengeli bir Dünya gereklidir. Ay sayesinde tamamen tamamen ılımlı ve sabit bir eğime sahibiz. Ay olmasaydı Dünya'nın eksenel eğimi dalgalanırdı.

Özgün ışık

Ay'ın kendisinden gelen ışık.

Ay'ın kendisi ışık üretmez, ancak yansıtıcı bir yüzey görevi görür. Her bir Ay yörüngesi yaklaşık 28 gün sürer. Ay güneş ışınlarını tamamen yansıttığında dolunay olduğunu söyleriz. Ay'ın ışığından tamamen yoksun olduğunda ise Ay'ın yeni olduğunu söyleriz. Şimdi ayın hiç evre değiştirmediği bir dünya hayal edin. Her gecenin yeni ay gecesi kadar karanlık olması ne değiştirirdi ki? Yaşamın, canlıların gündüz ya da gece Dünya'da dolaştığı noktaya kadar ilerlediğini ve benzer türde bakteri, mantar, bitki vb. olduğunu varsayarsak.  ay ışığı olmadan, hayvanlar arasındaki temel av-avcı etkileşimleri, küresel gıda ve yaşam döngüleri gibi değişecektir.  Gece aydınlatması olmasaydı, biz insanlar da dahil olmak üzere Dünya'nın evrim ağacının tüm dallarının çok farklı bir şekle sahip olacağını varsaymak mantıklıdır.

Kısaca değinecek olursak hepsinin özeti şu şekilde olurdu; Ay'ın gezegenimiz üzerinde derin bir etkisi var, bu yüzden ortadan kaybolması durumunda etkileri çok geniş kapsamlı olacaktır.

Geceler çok daha karanlık olurdu. Gelgitler çok daha küçük olurdu. Dünyanın dönüşü hızlanırdı. Dünyanın eğimi daha fazla değişirdi. Dünyanın çekirdeği soğuyacaktı.

Bunlar, Ay ortadan kaybolduğunda meydana gelecek en önemli değişikliklerden sadece birkaçı. Böyle bir kaybın tam etkisini tahmin etmek zor olacaktır, ancak gezegenimiz ve üzerinde yaşayanlar üzerinde derin bir etkisi olacağı açıktır.ek olarak, ayın olmadığı bir dünyanın bir dizi başka olası sonuçları da vardır. Örneğin, Dünya'nın atmosferi daha az kararlı olabilir ve bu da daha aşırı hava olaylarına yol açabilir. Dünyanın manyetik alanı da daha zayıf olabilir ve bu da güneş radyasyonuna maruz kalma riskini artırabilir. Bunların sadece varsayımsal senaryolar olduğunu belirtmek önemlidir ve Ay ortadan kaybolsaydı ne olacağını kesin olarak söylemek imkansızdır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.