SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni alanlara imar mı? Kentsel dönüşüm mü?

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2022 20:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2022 20:48

Bursa’da yıllardır tartışmalara neden olan Nilüfer Ekokent imar planları Nilüfer’in ardından Büyükşehir Meclisi’nden de geçti. 


Tam 590,5 hektarlık alana planlanan yeni yerleşim bölgesi, beraberinde yeni bir tartışmayı da getirdi. Kentin içinde devasa çöküntü alanları varken, boş alanların imara açılması ne derece doğru?


Konuyu ilk tartışmaya açan Osmangazi Belediye Meclisi önceki dönem MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın Ağabey oldu. Cemil Aydın, “Bu derece büyük bir alana imar çalışması yapmak yerine Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerindeki kentsel dönüşüm projelerine öncelik verilmesi gerekmez miydi?” diye sordu ve bunun Bursa kamuoyu tarafından tartışılacağını söyledi.


Cemil Aydın, “Alt ve üst yapı çalışma ve hizmetlerine harcanacak bütçe ile Karaman, Demirkapı, Gülbahçe, Arabayatağı gibi birçok mahalle ve bölgede -pilot mahalleler de belirlenebilir- dönüşüm için başlangıç yapılabilir miydi? suali de şimdiden cevap arıyor” ifadelerini kullandı. 


Bursa kamuoyunun tartışması gereken bir konu olduğu ortada. Acil ve devasa alanlar var Bursa’da kentsel dönüşüm uygulanması gereken. Birçok çöküntü bölgesi var ve bunlar şehrin merkezinde. Yani baştan aşağı yenilenmesi gereken onlarca bölge. 


Bursa’nın öncelikle bu bölgelerin yenilenmesine ya da nasıl yenileneceğine enerjisini harcaması gerekir. Nilüfer de dahil şehrin merkezinde gerçekten konut sorununu belki çözecek projeler üretmek mümkün. Ama nedense Bursa kamuoyuna hep boş alanlar dayatılıyor.

Neden?


Yıldırım Belediyesi’nin bir çabasını görüyoruz. Çöküntü bölgelerinin bir kısmında kentsel dönüşüm projeleri başlatıyor, geri kalanlarında da bir şekilde hazırlık ve ön çalışmaları yürütüyor.

Ancak; Osmangazi. Nilüfer ve Büyükşehir Belediyesi’nde çok da bir gayret olduğunu söyleyemeyiz.


Osmangazi Belediyesi yılan hikayesine dönem birkaç dönüşüm projesini ısıtıp ısıtıp gündeme getirmesine rağmen attığı adım yok. 
Soğanlı’da boş arazide kentsel dönüşüm (!) yapan ve bunları rezerv konut olarak kullanacağını açıklayan Dündar yönetimi daha sonra kazandığı daireleri satmıştı. Boş alanlar doldu, ama kentsel dönüşüme bir faydası olmadı. 


Yine önceki dönem Nilüfer’de kentsel dönüşüm adı altında uygulanan rantsal dönüşüm Bursa’da adeta kabusa döndü. Yeni binalar bile yıkılarak rant projeleri devreye sokulurken, olan bu bölgelerde mağdur olan vatandaşlara oldu. 


Lafı çok uzatmaya da gerek yok aslında.

Kentsel dönüşüm acil ve ertelenmemesi gereken bir sorun olarak ortada dururken, enerjinin yeni ve boş alanların imara açılmasına harcanmasıyla çözülemez. Büyükşehir Belediyesi, TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi konunun muhatabı kurumlarla işbirliğine giderek, şirket ya da kooperatifler kurularak bu soruna bir çözüm üretmeli. Dahası ilçe belediyeleriyle de bir koordinasyon sağlanarak bir ortak hareket alanı oluşturulmalı. Konut ihtiyacı ortaya sürülerek yeni yeni alanların imara açılmasıyla şehirleşme gelişmiyor. Sadece betonlaşıyor. Birileri de rant sağlıyor o kadar.

Bursa artık buna müsaade etmemeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.