SON DAKİKA
Hava Durumu

Yüzerek kalori yakılır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2022 21:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.06.2022 21:13

Diyet programlarının gözdesi yüzme, kilo vermede oldukça etkili bir aktivite. Vücuttaki birçok kası aynı anda çalıştırır ve her yaştan insan için uygun. Bu nedenle çok fazla kişi tarafından tercih edilir. Yüzmek için uygun alan, temiz su bulmak zorlaşsa da son zamanlarda bu sporun çok yaygın hale gelmesi nedeniyle pek çok konforlu alanlar bizlere sunulmuştur. Olimpik yüzme havuzları ve açık yüzme havuzlarında olabildiği gibi denizde de yüzülmesi mümkündür. Ayrıca Bursa’da da birçok ücret halk havuzları mevcut. 


Konu ile ilgili Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Coşkun Akalın, yüzmenin en yararlı sporların başında geldiğini belirterek, yüzme bilmeyenlerin de su içinde egzersiz hareketi yaparak yüzmeden faydalanabileceğini söyledi.


Açık havada yapılan sporlardan yüzmenin hem sağlıklı hem eğlenceli olduğuna dikkat çeken Dr. Akalın, şöyle devam etti: “Yüzme suyun kaldırma kuvvetinden yararlanarak vücudun su içinde hareketine dayanan bir spordur. Bu sporu diğerlerinden ayıran en önemli farkların başında yüzme sırasından neredeyse tüm vücut kaslarının kullanılmasıdır. Bu da hem kaslar hem de omurga sağlığı açısından çok yararlıdır. Yüzme, vücudun kaldırmak zorunda olduğu ağırlık nedeniyle bir sorun yaratmadığından iskelet bozukluklarına yol açmaz. Eklem, kemik ve kas gibi yapılara çok az yük bindirmesi nedeniyle yaralanma riski daha azdır. Yüzmenin bir faydası da denge ve koordinasyonu arttırmasıdır. Bireysel ve grup programlarına elverişlidir. Her yaşta başlanabilir. Bir saatlik bir yüzme ile yaklaşık 500 kalori yakılabilmektedir. Bu da yaklaşık 10 bin adıma denk gelir. Ülkemizde yüzme bilmeyenlerin oranı maalesef ki yüksek. O nedenle denize girmekten çekiniyorlar. Oysa, boyunuzu aşmayacak bir su seviyesinde yüzmeden, egzersiz yapılabilir. Su içinde yapılan yürüyüş ve koşu, karadakinden 2 kat fazla dirence karşı yapıldığından iyi bir aerobik egzersizdir. Boyun seviyesinde suda 20 dakika süreyle yapılacak egzersiz ile bütün vücudu çalıştıran ritmik aerobik hareketler kalp damar sistemini güçlendirir. Bu nedenle yüzmeseniz bile suyun içinde egzersiz yapmanız çok faydalıdır” 


Yüzmek faydalı sporların başında. Bursa’da da herkesin başvurabileceği her havuzlar mevcut. Aylık ya da günlük olarak, öğrenci veya tam olmak üzere Büyükşehir Belediyesinin havuzlarından uygun fiyatla yararlanabilirsiniz. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.